Plan: | Buitengebied, locatie Vicarisweg 33 Varsselder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000081-DE01 |
Structuurvisie Oude IJsselstreek,
De structuurvisie is vastgesteld op 12 mei 2011 en geeft richting aan het ruimtelijke, economische en maatschappelijke beleid van de gemeente Oude IJsselstreek
Visie landbouw, veehouderij en overige functies
De gemeente Oude IJsselstreek streeft ernaar dat de agrarische sector de belangrijkste economische drager van het buitengebied blijft. Om de ontwikkelingen in de agrarische sector te faciliteren geeft de gemeente ruimte voor grootschalige landbouw in een open landschap.
Erven van stoppende agrarische bedrijven komen vrij voor functieverandering naar wonen of andere vormen van werken, mits dit geen onevenredige benadeling van omliggende agrarische bedrijven tot gevolg heeft.
Vrijkomende agrarische bebouwing
In het buitengebied kan in beperkte mate vervangende nieuwbouw plaatsvinden in combinatie met sloop van bestaande gebouwen. Te denken valt aan woningen, maar ook aan andere functies die het buitengebied leefbaar en vitaal maken. Hieraan zijn strikte regels verbonden die zijn beschreven in het beleid voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). Elke gemeente in de Achterhoek kent binnen deze regionale kaders haar eigen specifieke beleidsregels. De komende tijd zal dit beleid in regionaal verband verder op elkaar worden afgestemd, waarbij aansluiting wordt gezocht bij de afspraken uit de regionale woonvisie. Voor de gemeente Oude IJsselstreek kan dit aanpassing van de op dit moment geldende beleidsregels inhouden.
Voor alle nieuw- of verbouwplannen geldt dat het nieuwe pand een impuls moet geven aan de leefbaarheid, vitaliteit en ruimtelijke kwaliteit van het platteland. De gemeente heeft daarbij de taak om zorg te dragen dat de plannen voldoen aan een goede landschappelijke inpassing. Bepalend hierbij is onder andere de beplanting rondom de woning, de erfindeling, de situering van de bebouwing en de ontsluiting van het perceel.
Welstandsnota, gemeente Oude IJsselstreek
Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de gebouwde omgeving en haar openbare ruimte gewaarborgd wordt, dient de realisatie van het plangebied te voldoen aan de redelijke eisen van welstand. Om de redelijke eisen van welstand te kunnen beoordelen heeft de gemeente een welstandsnota (2006) opgesteld.
Het plangebied valt binnen het deelgebied 'Buitengebied' uit de gemeentelijke welstandsnota. De gemeente wil dat bij bouwactiviteiten in het buitengebied de bestaande waardevolle kenmerken behouden blijven en de vervlakking van het karakter van het buitengebied wordt tegengegaan. Daarnaast wil de gemeente nieuwe architectonische en landschappelijke kwaliteiten tot stand zien komen. Er wordt gestreefd naar plannen die bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit en vitaliteit van het buitengebied door bijvoorbeeld hergebruik van waardevolle gebouwen, sloop van storende gebouwen of zorgvuldige nieuwbouw en verbouw. De specifieke welstandscriteria zijn opgenomen in hoofdstuk 2 onder 'stedenbouwkundige randvoorwaarden'.
Het plan past binnen de kaders van de welstandsnota. De bedrijfsbebouwing wordt gesloopt en hiervoor in de plaats worden twee nieuwe woningen gerealiseerd. Hierdoor neemt de verstening in het gebied af. De nieuwe woningen wordt daarnaast landschappelijk ingepast, wat de ruimtelijke kwaliteit van het gebied ten goede komt.
VAB beleid
In aanvulling op de regionale nota 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies' heeft de gemeente op 29 mei 2008 criteria en randvoorwaarden vastgesteld voor functieverandering van agrarische of andere bebouwing in het buitengebied naar wonen.
Tegen sloop van tenminste 750 m² (duurzame) bebouwing kan er in principe één nieuwe woning worden gebouwd op het betreffende perceel c.q. erf. Daarbij geldt dat met uitzondering van de bestaande woning en de bebouwing die kan worden gebruikt als bijgebouw voor de woning, alle bebouwing moet worden gesloopt. Het is ook mogelijk om meer dan één woning te bouwen, wanneer er voor elke woning minstens 1000 m² gesloopt wordt. Drie nieuwe woningen is het maximum per locatie.
Het plan past binnen de kaders van het VAB beleid. Er wordt in totaal 1805 m² aan bebouwing gesloopt en in ruil hiervoor worden twee nieuwe woning gerealiseerd. Daarmee voldoet het plan strikt genomen niet aan de eis om 1000m2 per woning te slopen. De gemeente heeft echter bij principe-uitspraak van 13 januari 2011 bepaald dat, gelet op de ligging van het bedrijf aan de rand van de bebouwde kom en de mede daardoor te behalen ruimtelijke kwaliteitswinst, in samenhang met nader te bepalen compenserende maatregelen, een maatwerktoepassing om mee te werken aan de bouw van 2 nieuwe woningen, te rechtvaardigen is. Bij de ontwikkeling moet verder worden voldaan aan eisen omtrent de landschappelijke inpassing, de erfindeling, de situering van de bebouwing en de ontsluiting. Dat is bij dit plan het geval.