direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Buitengebied, locatie Vicarisweg 33 Varsselder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000081-DE01

3.2 Provinciaal beleid

Structuurvisie Gelderland 2005-2015

De structuurvisie Gelderland 2005-2015 (vastgesteld op 29 juni 2005) vormt het belangrijkste beleidskader op provinciaal niveau. Het streekplan is door de inwerkingtreding van de Wro (m.i.v. 01-07-2008) van rechtswege aangemerkt als een structuurvisie. Het streekplan heeft als hoofddoel de ruimtebehoefte zorgvuldig en in regionaal verband te accommoderen.

Voor het buitengebied geeft de provincie de mogelijkheid tot functieverandering. Door functie-verandering kan tegemoet gekomen worden aan de aanwezige behoefte aan wonen en werken in het buitengebied, zonder daarvoor extra bouwlocaties toe te voegen. De doelen van de functieverandering zijn de volgende:

  • De behoefte aan landelijk wonen en in tweede instantie werken accommoderen in vrijkomende gebouwen in het landelijk gebied. Hiermee kan een impuls worden gegeven aan de leefbaarheid en vitaliteit van het landelijk gebied;
  • Niet-agararische bedrijvigheid die gebonden is aan de kwaliteiten en functies van dat buitengebied de ruimte bieden;
  • Verbetering van de ruimtelijke kwaliteit door vrijgekomen gebouwen te hergebruiken en door per bouwperceel waar functieverandering plaatsvindt de resterende vrijgekomen gebouwen te slopen.

De gemeenten in de Achterhoek hebben de notitie 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies' opgesteld, waarin staat beschreven op welke wijze en onder welke voorwaarden functieverandering mag plaatsvinden. Op deze notitie wordt ingegaan in de paragraaf 'Regionaal beleid'.

Het plan past in het kader van het Streekplan, omdat de woningen gerealiseerd worden door middel van functieverandering. De functieverandering zal bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit en vitaliteit van het buitengebied van de gemeente Oude IJsselstreek.

Provinciale verordening Gelderland

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) met de daarbij behorende Invoeringswet in werking getreden. Hierbij is een nieuw stelsel van verantwoordelijkheidsverdeling tussen Rijk, provincies en gemeenten ontstaan. Belangrijke uitgangspunten van de Wro zijn het duidelijke onderscheid tussen beleid, normstelling en uitvoering en het beginsel dat normstelling plaatsvindt door het meest geschikte overheidsorgaan. Normstelling op een hoger niveau vindt plaats indien een beleidsonderdeel niet op doelmatige of doeltreffende wijze door een lager overheidsorgaan moet worden geregeld.

Voor formulering van het provinciale beleid is in de eerste plaats de provinciale structuurvisie van belang. Daarnaast kunnen, indien provinciale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken, bij of krachtens provinciale verordening regels worden gesteld omtrent de inhoud en toelichting van bestemmingsplannen. Een groot deel van deze regels dient ertoe om ervoor te zorgen dat het Rijksbeleid op een goede manier zijn doorwerking vindt in de gemeentelijke bestemmingsplannen.

Op 15 december 2010 hebben Provinciale Staten van Gelderland de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. In deze verordening zijn onder andere voorwaarden opgenomen voor nieuwe bebouwing buiten bestaand bebouwd gebied. Daarnaast moeten nieuwe woonlocaties passen binnen het door Gedeputeerde Staten vastgestelde Kwalitatief Woonprogramma voor de regio Achterhoek.

Het bestemmingsplan voorziet in een functiewijziging van agrarisch naar wonen. Er is sprake van een kwaliteitsverbetering door hergebruik van bestaande bebouwing, een vermindering van het bebouwde oppervlak en landschappelijke inpassing van de nieuwe bebouwing.

Op de locatie Berghseweg/Vicarisweg worden twee woningen toegevoegd. Deze passen binnen het Kwalitatief Woonprogramma voor de regio Achterhoek.