direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Multatulihof ong. Gendringen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000067-DE01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 OWN 2020

In deze visie wordt richting gegeven aan de ambities van de gemeente om zich verder te ontwikkelen tot een kansrijke en leefbare samenleving. Het doel daarbij is bestaande voorzieningen op peil te houden en waar nodig te versterken. De gemeente wil een vitale plattelandsgemeente worden. Daarom zet de gemeente in op:

  • stimuleren van de economische bedrijvigheid;
  • op peil houden van het voorzieningenniveau;
  • inwoners meer mogelijkheden bieden om in de eigen regio en in de eigen gemeente te vestigen.

In de Strategische ruimtelijke en maatschappelijke visie 'Oude IJsselstreek, op weg naar 2020' is het motto “kansen benutten en ontwikkelingen stimuleren, een kansrijke en leefbare samenleving voor iedereen”. Daarbij is de insteek gekozen om niet langer uit te gaan van een gemeente als optelsom van woonkernen met een eigen identiteit, maar in te steken op één sterke plattelandsgemeente van 40.000 inwoners die wil groeien in kwaliteit en in kwantiteit naar 47.000 inwoners en meer. In het plan wordt ingezet op het huisvesten van de inwoners in de huidige woonkernen. Deze kernen worden vernieuwd. Door een toename van het inwoneraantal worden de voorzieningen (onder andere voor cultuur, welzijn en onderwijs) beter benut en nieuwe inwoners, deels starters op de woningmarkt, gaan vergrijzing tegen.

In termen van ruimtelijke ontwikkeling wordt de gemeente geclusterd naar woongebieden die ieder hun eigen ontwikkelingsmogelijkheden kennen. Zo wordt het cluster Gendringen-Ulft-Silvolde-Terborg-Etten gezien als hét wooncentrum van de gemeente.

3.4.2 Woonvisie 2008-2015

De woonvisie speelt onder meer in op de provinciale woonvisie en de bovenstaande gemeentelijke ontwikkelingsvisie 'Oude IJsselstreek, op weg naar 2020'. De woonvisie biedt een integrale visie op het gebied van wonen. De visie biedt ook een goed kader voor de uitwerking van concrete projecten die meer omvatten dan uitsluitend woningbouw.

In de woonvisie worden doelstellingen geformuleerd op het gebied van wonen én aanpalende beleidsterreinen zoals leefbaarheid, zorg en welzijn. De hoofdlijnen uit de woonvisie zijn:

  • vertrek voorkomen en nieuwe vestigers vinden;
  • werken aan aantrekkelijke en vitale kernen;
  • met onderscheidende en gevarieerde nieuwbouw.

Wonen in Oude IJsselstreek

De gemeente wil het inwoneraantal verhogen. Een verhoging van de nieuwbouwproductie zal nieuwe inwoners aan moeten trekken. Wijzigingen in de bevolkingsopbouw hebben gevolgen voor de woningvraag. In de komende jaren zal de vergrijzing toenemen. De vergrijzing laat de groep mensen toenemen die liever niet verhuizen maar, als dat moet, behoefte hebben aan voorzieningen in de woonomgeving. De groep tussen 30 en 45 is nu nog de grootste maar zal worden opgevolgd door de huishoudens in de leeftijd 45-64. Dit zijn zeer kritische woonconsumenten, die niet snel verhuizen en veel belang hechten aan een karakteristiek woonmilieu.

Aantrekkelijke en vitale kernen

De gemeente heeft kernen voor ogen die kwaliteit bieden aan oude én nieuwe inwoners. Kwaliteit heeft onder meer te maken met een gevarieerd woonaanbod, met moderne voorzieningen en een aantrekkelijke omgeving. Samen met corporaties en andere partijen wil de gemeente investeren in aantrekkelijke en vitale kernen. De gemeente zal zichtbaar investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte en de groenvoorzieningen.

Meer onderscheid in de nieuwbouw

De gemeente Oude IJsselstreek voert de regie over een ambitieus nieuwbouwprogramma. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen de nieuwbouw die nodig is om aan de reguliere woningvraag te voldoen en nieuwbouw die bedoeld is om nieuwe inwoners naar de gemeente te trekken. Speciaal voor dat laatste doel worden vernieuwende woonconcepten benoemd. Kwantitatief kan hier invulling aan worden gegeven door jaarlijks 50 à 75 woningen extra te bouwen boven de productie om te voorzien in de reguliere vraag.

3.4.3 Welstandsnota

Het welstandsadvies in de gemeente Oude IJsselstreek wordt verstrekt door een onafhankelijke commissie van het Gelders Genootschap. Bij de toetsing wordt rekening gehouden met het gemeentelijk welstandsbeleid dat voor het betreffende gebied of bouwwerk is vastgesteld en is vastgelegd in de Welstandsnota. Toekomstige bouwplannen moeten wat betreft het uiterlijk en de plaatsing van het bouwwerk getoetst worden aan het welstandsbeleid.

In de nota worden algemene criteria gegeven waar bouwwerken aan moeten voldoen. Per gebied is specifiek welstandsbeleid opgesteld. Het plangebied ligt binnen het welstandsgebied "individuele woningbouw" en valt onder welstandsniveau 3 (soepel). Dat betekent dat het welstandsbeleid gericht is op het de instandhouding en versterking van het indivuduele karakter van de bebouwing in combinatie van een zekere rust in het straatbeeld.

3.4.4 Duurzaamheid

Vanaf 2004 voert de gemeente een klimaatbeleid. Het college en de raadscommissie hebben in 2008 aangegeven met nog meer ambitie door te willen gaan met het gemeentelijke Klimaatbeleid. Er is hiervoor een gemeentelijk klimaatprogramma opgesteld via de methodiek van VROM. Er is gebruik gemaakt van de zogenaamde SLOK regeling om extra financiering te krijgen. SLOK staat voor. "Stimulering van Lokale Klimaatinitiatieven".

Binnen het klimaatbeleid heeft de gemeente zich ten doel gesteld om bij nieuwbouw van woningen te streven naar een energieprestatie coëfficient (EPC) die 10% onder het bouwbesluit ligt.