Plan: | Buitengebied, locatie Lage Heurnseweg 27 De Heurne |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000066-DE01 |
De gemeente Oude IJsselstreek
Gemeente Oude IJsselstreek is in 2005 ontstaan uit een fusie van de voormalige gemeenten Gendringen en Wisch. Het heeft een oppervlakte van zo'n 140 vierkante kilometer. Kernen binnen de gemeente zijn onder andere Gendringen, Silvolde, Terborg, Ulft en Varsseveld. In totaal wonen er bijna 40.000 inwoners. De gemeente wordt ontsloten via de A18, N317 en richting Duitsland via de A3.
De rivier de Oude IJssel loopt dwars door de gemeente. De rivier geeft de gemeente niet alleen haar naam, zij is tevens een belangrijk element in het landschap.
De gemeente kent qua landschap veel afwisseling met overgangen van rivierengebied naar zandgebied en veenontginningen. Langs de Oude IJssel liggen bijzondere plekken als Landfort en Engbergen.
Het landschap
Het plangebied ligt in het kampenlandschap van de Heurne. Dit is een oud ontginningslandschap. Kenmerken van dit landschapstype zijn verspreid in het landschap liggende bouwpercelen, essen, kronkelige wegen en niet rationele verkaveling. Bijzonder kenmerk van dit landschap is de willekeurige ligging van boerderijen in het landschap. Deze liggen lang niet allemaal aan de doorgaande wegen. Het oude patroon waarin deze bouwpercelen met elkaar verbonden zijn, is in de afgelopen eeuw verloren gegaan, evenals de opgaande erfgrensbeplanting.
Uitsnede uit de historische topografische kaart anno 1880. Op de kaart zijn de vele essen als witte vlakken duidelijk zichtbaar.
De omgeving
Het omringende landschap kent een intensief agrarisch gebruik. In hoofdzaak is deze in gebruik ten behoeve van de melkveehouderij, maar plaatselijk ook t.b.v. de intensieve varkenshouderij. Ten noordoosten van het plangebied ligt een tuinbouwbedrijf. Verspreid in het buitengebied liggen enkele niet agrarische bedrijven. Dit zijn meestal metaalnijverheid-, loonwerk- of garagebedrijven. Bedrijven die in de afgelopen eeuw zijn gegroeid van kleine, aan huis gebonden metaalnijverheidsbedrijfjes, tot grote bedrijven.
Het plangebied
Het plangebied heeft een historisch bouwperceel dat reeds op historische topografische kaarten vermeld wordt. Het erf bestaat uit een hoofdgebouw met aangebouwde stal, een vrijstaande oude stal, een moderne potstal en een modern en fors bijgebouw dat als woning ingericht is. Aan de zuidzijde van het erf staat nog een oud bakhuisje. Het traditionele erf is gelegen aan de zuidzijde van de lange toegangsweg.
Het plangebied bestaat uit een agrarische bouwperceel waar tot 2009 een grondgebonden agrarisch bedrijf werd gerund. Op het erf staat een moderne potstal met bijbehorende sleufsilo's. De agrarische bedrijfsgedeelten in het hoofdgebouw hebben de agrarische functie reeds 60 jaar geleden verloren en zijn in gebruik als berging. Aan de noordoostzijde van het erf (op het grondgebied van de gemeente Aalten) staat een voormalige varkensstal. Deze is ca 10 jaar geleden verbouwd tot burgerwoning. Op het erf wonen momenteel twee gezinnen.