direct naar inhoud van 4.1 Provinciaal beleid
Plan: Buitengebied, locatie Grensweg 6a Voorst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000055-DE01

4.1 Provinciaal beleid

4.1.1 Streekplan Gelderland (2005)

Het Streekplan (structuurvisie) van de provincie Gelderland, vastgesteld door Provinciale Staten van Gelderland op 29 juni 2005, bevat generiek beleid op een aantal facetten van de ruimtelijke ordening.

In het streekplan zijn de beleidskaders voor de komende tien jaar gegeven. Dit streekplan is erop gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan.

De gemeente Oude IJsselstreek maakt deel uit van de regio Achterhoek. De Achterhoek is opgebouwd uit een unieke lappendeken van historisch gegroeide (agrarische) cultuurlandschappen. Karakteristiek is de kleinschaligheid van het Achterhoekse landschap met zijn grote verwevenheid van natuur, landbouw, woningbouw, industrie en recreatie. Door de zeer lage bewoningsdichtheid blijft het landschap groen en ontspannen.

Het plangebied ligt in multifunctioneel gebied. Verder is aangegeven dat samenwerkende gemeenten een regionale beleidsinvulling voor functieverandering kunnen opstellen. Daarbij kan ook worden betrokken de uitbreidingsmogelijkheid van bestaande niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied. Voor de gemeente Oude IJsselstreek is dit vastgelegd in de "Regionale structuurvisie Achterhoek" en verder uitgewerkt in het "Landschapsontwikkelingsplan+".

Voor uitbreiding van bestaande niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied geldt een maximum van 20% van het bebouwd oppervlak per planperiode tot maximaal 375 m². Na vooroverleg met de Provincie Gelderland op 18 november 2009 is gebleken dat Van Hal qua functie op een goede locatie is gevestigd. De Provincie heeft aangegeven in principe akkoord te gaan met het bouwplan. Wel is de landschappelijke inpassing van belang, om op deze manier de bebouwing wat te laten "breken". Vanuit het werkboek van het Landschapsontwikkelingsplan+ (LOP+) zijn voorwaarden opgenomen. Deze zijn zoveel mogelijk verwerkt in de landschappelijke inpassing van de nieuwbouw.

4.1.2 Reconstructieplan Achterhoek en Liemers (2005)

Het plangebied valt in Reconstructieplan Achterhoek en Liemers. Op basis van het geldende streekplanbeleid zijn ontwikkelingen van niet-agrarische functies mogelijk als de huidige en toekomstige agrarische bedrijfsvoering in de directe omgeving daardoor niet wordt belemmerd. Het Reconstructieplan beoogt geen verandering in dit beleid aan te brengen.

4.1.3 Conclusies

Het bouwplan is vanwege het oppervlak aan bebouwing niet direct passend binnen het streekplan Gelderland. Echter, door het nemen van maatregelen kan gezorgd worden voor een goede landschappelijke inpassing. Een beperkte overschrijding van het maximaal te bebouwen oppervlak is op deze manier verantwoord.

Onder bepaalde voorwaarden is op basis van het Reconstructieplan de ontwikkeling van niet-agrarische functies mogelijk in het buitengebied.