direct naar inhoud van 4.3 Flora en fauna
Plan: Rotonde Ulft Oude IJsselweg - Berghseweg
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000039-DE01

4.3 Flora en fauna

In de provincie Gelderland is veel waardevolle natuur te vinden. Bij alle werkzaamheden die de provincie uitvoert aan de provinciale infrastructuur, wordt rekening gehouden met wilde planten en dieren. Hierbij worden schade aan soorten én hun leefgebied zo veel mogelijk voorkomen en beperkt. Deze zorgvuldige manier van werken is door de provincies vastgelegd in een zogenaamde gedragscode, waarin staat hoe de provincie tijdens de voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden rekening houdt met de Flora- en faunawet.

Wat zegt de wet?

De basis van de Flora- en faunawet is dat met ALLE planten en dieren zorgvuldig omgegaan moet worden. In de wet is dit opgenomen als de ZORGPLICHT. De zorgplicht geldt voor alle soorten, ook voor de soorten die niet beschermd zijn. Dit houdt in dat niemand opzettelijk planten en dieren mag verstoren, verwijderen of doden. Naast deze zorgplicht van de Flora- en faunawet die voor alle soorten geldt, beschermd de wet ook een speciale lijst met wilde planten en dieren in Nederland. In de wet staan onder andere regels voor beheer en onderhoud, het aanleggen van nieuwe constructies en andere activiteiten die schadelijk kunnen zijn voor deze beschermde soorten. Werkzaamheden en activiteiten die schadelijke zijn voor deze beschermde soorten mogen niet uitgevoerd worden zonder een ontheffing. De beschermde soorten zijn in drie verschillende tabellen verdeeld, waarin is aangegeven hoe de soort beschermd is en wanneer en op welke wijze ontheffing moet worden aangevraagd.

Gedragscode

De provincie voert veel werkzaamheden uit die vaak herhaald worden, zoals het maaien van bermen of het baggeren van sloten. Het kost veel tijd om voor deze werkzaamheden elke keer een ontheffing Flora- en faunawet aan te vragen. Bovendien horen er bij elke ontheffing voorschriften waarin staat hoe de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden om zo min mogelijk schade toe te brengen aan beschermde soorten. Om te zorgen dat de provincie voor vaak voorkomende werkzaamheden niet elke keer een ontheffing hoeft aan te vragen, heeft ze een gedragscode opgesteld waarin deze voorschriften in één keer zijn vastgelegd. Zo is de manier van werken voor iedereen duidelijk. Bovendien wordt er tijd en geld bespaard. In de gedragscode staat bijvoorbeeld dat in het broedseizoen van vogels of tijdens de overwinteringsperiode van reptielen en vleermuizen op bepaalde plekken geen werkzaamheden uitgevoerd mogen worden. Ook worden vast rust- en verblijfplaatsen, waar dieren elk jaar terugkomen, gespaard. Voor ruimtelijke ontwikkelingen (o.a. bouwwerkzaamheden) gelden strengere regels dan voor het gebruik of onderhoud van bestaande werken.

Werk in uitvoering…

Om tijdens de uitvoering goed rekening te houden met de Flora- en faunawet en de gedragscode heeft de provincie een stappenplan gemaakt. Door dit stappenplan te volgen wordt zorgvuldig gewerkt en planten en dieren zoveel mogelijk beschermd.

  • 1. Onderzoeken of er beschermde soorten aanwezig zijn.
  • 2. Veroorzaken de werkzaamheden schade aan de soorten?
  • 3. Zonodig aanpassen van de werkzaamheden zodat deze geen schade veroorzaken door bijvoorbeeld (werken volgens de gedragscode):
    • a. het creëren van vluchtmogelijkheden voor dieren;
    • b. wegvangen van dieren/uitsteken en herplanten van planten;
    • c. rekening houden met het broedseizoen/voortplantingsseizoen.
  • 4. Indien nodig een ontheffing Flora- en faunawet aanvragen.

Als de provincie van plan is om buiten aan het werk te gaan wordt eerst onderzocht of er beschermde planten of dieren aanwezig zijn. Soms is er al veel bekend over het voorkomen van beschermde soorten, soms moet er nieuw (veld)onderzoek uitgevoerd worden. Als er geen beschermde planten of dieren aanwezig zijn is de Flora- en faunawet niet van toepassing en kan de provincie aan het werk. Als er wel beschermde planten of dieren aanwezig zijn, wordt onderzocht of de werkzaamheden schadelijk zijn voor deze soorten. Als er geen schade is voor beschermde soorten kunnen de werkzaamheden gewoon uitgevoerd worden. Als de werkzaamheden wel schadelijk zouden kunnen zijn voor beschermde planten of dieren, moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden volgens de gedragscode Flora- en faunawet.Hiermee worden negatieve effecten voor de wilde planten en dieren van Gelderland zo veel mogelijk voorkómen en beperkt.

De provincie Gelderland houdt op deze manier bij werkzaamheden aan de provinciale infrastructuur maximaal rekening met beschermde planten- en diersoorten.