Plan: | Buitengebied Wisch, locatie Aaltenseweg 86 Varsseveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000037-DE01 |
Regionale structuurvisie Achterhoek
De regio Achterhoek bestaat uit acht gemeenten die samen beleid hebben opgesteld voor verschillende beleidsaspecten, waaronder ruimtelijke ordening. De regio Achterhoek heeft in april 2004 een regionale structuurvisie opgesteld voor de Achterhoek. Uitgangspunt voor de regio is om de Achterhoek verder te ontwikkelen als een economisch, sociaal en cultureel zelfstandige regio die zich naar buiten toe met name profileert met haar kleinschalige en landschappelijke kwaliteiten.
De centrale doelstelling van de Regio om de ruimtelijke kwaliteiten te behouden en waar mogelijk te ontwikkelen betekent voor het landelijk gebied een streven naar behoud van rust, ruimte en groen. De realisatie van de ecologische hoofdstructuur en de ecologische verbindingszones dient te worden voortgezet. Dit betekent dat stenige en hoogdynamische ontwikkelingen in het landelijk gebied beperkt worden. Daarnaast moet het landelijk gebied vitaal en levendig blijven. Het is daarom ongewenst om nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in het landelijk gebied per definitie onmogelijk te maken. Er moeten mogelijkheden geboden worden voor nieuwe economische functies in het landelijke gebied zonder dat hiermee de landschappelijke kwaliteit wordt aangetast.
Het plan past binnen de kaders van de Regionale Structuurvisie, omdat de nieuwe woning zorgt voor een betere vitaliteit en levendigheid van het landelijk gebied. Daarbij wordt de landschappelijke kwaliteit van het gebied verbeterd, doordat gebiedseigen beplanting wordt aangebracht en overbodige bebouwing wordt gesloopt.
Achterhoekse erven veranderen, kadernotitie ruimtelijke kwaliteit
Van oudsher is de bebouwing in het Achterhoekse landschap gegroepeerd op erven. Op die erven vormen gebouwen en erfbeplanting een samenhangend geheel. Door middel van functiewijziging mag de ruimtelijke kwaliteit van het erf en de omgeving niet worden aangetast. Om dit te kunnen waarborgen heeft de regio Achterhoek de beleidsnotitie 'Achterhoekse erven veranderen, kadernotitie ruimtelijke kwaliteit' opgesteld. Deze notitie fungeert als toetsingskader voor ruimtelijke ontwikkelingen binnen het Achterhoekse landschap.
De belangrijkste uitgangspunten voor functieverandering is beschreven in hoofdstuk 2 (planomschrij-ving). Het bouwplan moet voldoen aan de stedenbouwkundige en planologische randvoorwaarden.
Functies zoeken plaatsen zoeken functies
De nota “Functies zoeken plaatsen zoeken functies” (2006) bevat het beleid van de samenwerkende gemeenten in de Regio Achterhoek met betrekking tot de functies die aan vrijgekomen agrarische gebouwen en boerderijen kunnen worden gegeven en met betrekking tot de niet-agrarische bedrijven in het buitengebied. Dit beleid is in de plaats getreden van het streekplanbeleid voor de functieverandering van gebouwen in het buitengebied.
Uitgangspunt bij de functieverandering naar wonen is dat de bebouwingsoppervlakte wordt gereduceerd met 50%. Om maatwerk te kunnen leveren zijn de gemeenten van oordeel dat, net als bij de functieverandering naar werken, naast of in de plaats van sloop, verkleining van het bouwvlak, behoud van karakteristieke/monumentale bebouwing, natuurontwikkeling, landschappelijke inpassing, verbetering infrastructuur, aanleg recreatieve voorzieningen en een financiële bijdrage vormen van verevening zijn, die kunnen worden ingezet al naar gelang de specifieke situatie ter plaatse en de mate van functieverandering dit verlangt.
Het plan past binnen de kaders van de nota 'functies zoeken plaatsen zoeken functies', omdat alle bedrijfsbebouwing (exclusief de woning) gesloopt wordt ten behoeve van de bouw van een nieuwe woning met garage. Het plan wordt daarnaast landschappelijk ingepast.