Plan: | Batavia Stad fase 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0995.BP00024-VG01 |
In het Omgevingsplan Flevoland 2006 is het integrale omgevingsbeleid van de provincie Flevoland voor de periode 2006 - 2015 neergelegd, met een doorkijk naar 2030.
De provincie wil in Flevoland verdere grootschalige ontwikkelingen mogelijk maken en deze deels zelf, deels samen met partners, ter hand nemen. Het belangrijkste doel van de provincie is het creëren van een goede woon-werk- en leefomgeving in heel Flevoland.
Provinciale hoofdstructuur
Als uitwerking van het doel is in het omgevingsplan uitgegaan van een provinciale hoofdstructuur, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen de stedelijke en de groen-blauwe hoofdstructuren. De ontwikkeling en identiteit van de steden en dorpen worden steeds meer ontleend aan de positie binnen de stedelijke en groen-blauwe hoofdstructuren. Lelystad is aangewezen als stedelijke hoofdstructuur.
Binnen de stedelijk hoofdstructuur wordt een verdere verstedelijking toegestaan. Daarbij wordt uitgegaan van een verdere versterking van bestaande steden en dorpen. Stedelijke differentiatie in sociale, economische en ruimtelijke kenmerken, is gewenst. Het uitgangspunt van de provincie Flevoland is dat, los van het daadwerkelijke groeitempo, in alle gevallen sprake moet zijn van een evenwichtige ontwikkeling. De realisatie van verstedelijking is primair een gemeentelijke taak.
Bedrijventerreinen en overige werklocaties
De ontwikkeling en realisatie van werklocaties is een verantwoordelijkheid van gemeenten en private partijen en is sterk afhankelijk van marktontwikkelingen. In het provinciaal beleid gaat het om de afstemming van ontwikkelingen op de bedrijven- en kantorenmarkt. De provincie heeft hiervoor locatiebeleid opgesteld. Dit beleid is gericht op een voldoende gedifferentieerd aanbod van werklocaties in Flevoland. Daarbij wordt gestreefd naar een zodanige vestiging van bedrijven, kantoren en voorzieningen, dat een optimale bijdrage wordt geleverd aan de vitaliteit van steden en dorpen. Lelystad valt binnen het gebied van het provinciale locatiebeleid. Het provinciaal beleid is verder uitgewerkt in de Gemeentelijke Visie Vestigingsbeleid; deze wordt in de volgende paragraaf nader toegelicht. Een afstemming met de Visie Werklocaties Flevoland 2030+ is daarbij van belang.
Door middel van een provinciale omgevingsverordening kan een provincie regels stellen aan ruimtelijke plannen, bijvoorbeeld bestemmingsplannen. Om willekeur te voorkomen, moet aan deze regels een omgevingsvisie of omgevingsplan ten grondslag liggen.
In de provincie Flevoland is geen sprake van één provinciale omgevingsverordening, maar van diverse verordeningen voor specifieke onderwerpen, bijvoorbeeld de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Voor het plangebied en omgeving is geen verordening opgesteld.
De Visie Werklocaties Flevoland 2030+ is een nadere concretisering van het Omgevingsplan Flevoland en geeft een toetsingskader om de provinciale ambities voor de werkgelegenheid mogelijk te maken. Dit beleid legt de basis onder de ruimtelijke reserveringen voor werklocaties in het Omgevingsplan Flevoland. Daarnaast is het beleid een bouwsteen voor een aanscherping van de Gemeentelijke Visie Vestigingsbeleid (2007) .