direct naar inhoud van 2.2 Atolwijk
Plan: Bestemmingsplan Atolwijk - Zuiderzeewijk 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00022-VG01

2.2 Atolwijk

De Atolwijk is het meest zuidelijke deel van het plangebied. De wijk wordt aan de westzijde begrensd door de Zuigerplasdreef, aan de zuidzijde door de Kustendreef en aan de oostzijde door de Oostranddreef. Aan de noordzijde wordt de grens deels gevormd door de Polderdreef en deels door het groen en water tussen Langevelderslag en Atolwijk Oost (zie figuur 4).

De wijk is gebouwd in de periode tussen 1960 en 1990, de oudste delen bevinden zich aan de westzijde van de wijk.

2.2.1 Ruimtelijke hoofdstructuur

De hoofdstructuur van de Atolwijk als geheel wordt bepaald door een orthogonaal patroon van structuurlijnen, die worden gevormd door hoofdontsluitingwegen, groen en water.

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BP00022-VG01_0004.png"

figuur 4. Begrenzing Atolwijk

De hoofdstructuur van Atolwijk Oost wordt bepaald door een ruitvormige hoofdontsluiting en groen- en waterstructuren in een orthogonaal patroon. De groen- en waterstructuren zijn deels aan de hoofdontsluiting gekoppeld, waardoor een groen beeld van de buurt ontstaat.

In het oostelijk deel van de wijk (ten oosten van de Parkdreef) is deze rationele planstructuur ingevuld met verschillende buurtjes of ensembles. In het westelijke deel van de wijk (ten westen van de Parkdreef) wordt de rationele planstructuur verder versterkt door rationele en gestempelde verkavelingen. Omdat deze twee delen qua structuur van elkaar verschillen, worden beide delen apart beschreven.

Atolwijk Oost

Het algemene bebouwingsbeeld van Atolwijk wordt bepaald door ensembles met een min of meer gelijke grootte. Er is een grote variatie aan woningtypen is Atolwijk Oost, namelijk; rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen, vrijstaande woningen en gestapelde woningen.

Bij de grondgebonden woningen gaat het voornamelijk om woningen van één of twee lagen, met een zadeldak. Sporadisch komen andere dakvormen voor, bijvoorbeeld een lessenaarsdak. Bij de gestapelde woningen gaat het om gebouwen van vier lagen zonder kap.

Atolwijk West

Het algemene bebouwingsbeeld van Atolwijk West wordt bepaald door een groot ensemble met twee- en drielaagse rijwoningen met een platte kap in een gestempelde verkavelingseenheid. Daarnaast komen een tweetal kleinere ensembles voor met een sterk afwijkend beeld en andere woningtypen. In Atolwijk West is een geringer aantal woningtypen dan in Oost. In het westelijk deel gaat het voornamelijk om grondgebonden rijwoningen.

In mindere mate is er sprake van gestapelde woningen in appartementengebouwen. Deze gebouwen bestaan voornamelijk uit vier lagen met een plat dak.

In een klein deel van Atolwijk West is sprake van patiowoningen. Deze woningen hebben één laag met een plat dak. Daarbij zijn ondergeschikte dakopbouwen met een lessenaarskap aanwezig.

2.2.2 Groen en waterstructuur

Een deel van de hoofdstructuur van Atolwijk wordt gevormd door de grotere groen- en waterstructuren in de buurt. Deze bestaan voornamelijk uit grasstroken met solitairen of een laanbeplanting en, in mindere mate, struweel. In sommige gevallen is ook sprake van een waterloop in de groenstructuur. Het snippergroen in de buurt bestaat voornamelijk uit een lage begroeiing (gras, struweel) met een of diverse solitaire bomen.

De grondgebonden woningen hebben zowel een voor- als een achtertuin. De appartementengebouwen staan in openbaar gebied, dit zowel in de vorm van groen als verharding (trottoir, straat of parkeerterrein).

2.2.3 Functionele structuur

De hoofdfunctie van Atolwijk is wonen. Daarnaast zijn er echter ook zes scholen, twee buurthuizen, een supermarkt, een kerk en medische voorzieningen te vinden.

De scholen zijn geclusterd in drie gebieden in de wijk, namelijk een cluster westelijk, een cluster zuidelijk en een cluster oostelijk in de wijk. De twee buurthuizen zijn gelegen centraal in Atolwijk West en zuidelijk in Atolwijk Oost. De supermarkt ligt centraal in Atolwijk Oost, de kerk bij het scholencluster zuidelijk in de wijk en de medische voorzieningen noordwestelijk in Atolwijk Oost.

2.2.4 Infrastructuur

De infrastructuur van Atolwijk bestaat uit buurtontsluitingswegen, woonstraten en langzaam verkeersroutes.

De orthogonale (grid)structuur van de buurtontsluitingswegen (Atol, Duin, Parkdreef, Geul en Plantage) vormen een belangrijke drager voor de ruimtelijke hoofdstructuur van de wijk. De buurtontsluitingswegen hebben dan ook een breder profiel dan de woonstraten en hebben in de meeste gevallen fietsstroken aan beide zijden van de weg. Deze wegen zijn voornamelijk uitgevoerd in asfalt, er is een maximumsnelheid van 30 km/uur toegestaan.

De woonstraten, ook wel erfontsluitingswegen genoemd, hebben als belangrijkste functie de afzonderlijke woningen te ontsluiten. Deze wegen hebben geen duidelijke hoofdstructuur, maar zijn aangelegd zoals ze voor hun gebruikers het beste functioneren. De wegen zijn smaller dan de buurtontsluitingswegen. Ze zijn voornamelijk uitgevoerd in klinkers en hebben een maximumsnelheid van 30 km/uur.

Door de hele Atolwijk lopen diverse routes die speciaal bestemd zijn voor langzaam verkeer (fietsers, wandelaars, et cetera). Deze routes zorgen voor korte verbindingen tussen verschillende buurten en groengebieden van Lelystad. In Atolwijk liggen deze routes voornamelijk in groenstroken. Ze zijn noord-zuid en - in mindere mate - oost-west gericht.

Parkeren

Omdat Atolwijk voornamelijk uit rijwoningen bestaat, is er bij veel woningen geen parkeermogelijkheid op eigen erf. In de openbare ruimte zijn daarom parkeerplaatsen aangelegd. Deze parkeerplaatsen zijn veelal geconcentreerd in stroken langs de weg of in kleinere parkeerterreinen, daarbij is hoofdzakelijk sprake van haaks parkeren.

Bij de twee-onder-één-kap- en vrijstaande woningen vindt parkeren zoveel mogelijk plaats op eigen erf. Bij de gestapelde woningen en voorzieningen zijn centrale parkeerterreinen aangelegd, waar bewoners en bezoekers kunnen parkeren.