direct naar inhoud van Hoofdstuk 6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: De Landerijen 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00020-VG01

Hoofdstuk 6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is de bestemmingsplanprocedure veranderd ten opzichte van de procedure uit de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Net als in de WRO is inspraak niet verplicht, tenzij het door middel van een Inspraakverordening verplicht is gesteld. Vooroverleg vindt nog verplicht plaats, volgens artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) 2008.

Inspraak

Omdat het bestemmingsplan geen grootschalige ontwikkelingen mogelijk maakt is er voor dit bestemmingsplan geen inspraakprocedure doorlopen. Wel is het bestemmingsplan overeenkomstig het bepaalde in artikel 1.3.1 van het Bro bekendgemaakt. Deze publicatie heeft plaatsgevonden op woensdag 11 april 2012 in de Flevopost.

Vooroverleg

Het concept-ontwerpbestemmingsplan is op 2 april 2012 in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening aan de volgende instanties gezonden:

1. Provincie Flevoland;

2. Waterschap Zuiderzeeland;

3. Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland;

4. Brandweer Flevoland;

5. Tennet

6. Rijkswaterstaat;

7. Staatsbosbeheer;

8. Gastransport Services

9. Vitens.

Vermeld is dat wanneer vóór 15 mei 2012 geen reactie is ontvangen, conform artikel 3:6, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht de procedure tot vaststelling van het bestemmingsplan zal worden voortgezet. Van de genoemde instanties heeft de Brandweer Flevoland aangegeven geen verder aanvullingen te hebben op het plan, dit geldt eveneens voor Rijkswaterstaat, Tennet heeft inhoudelijk gereageerd.

Van de overige instanties is binnen de gestelde termijn geen reactie ontvangen. De ingekomen reactie is onderstaand samengevat en voorzien van een gemeentelijk standpunt en een conclusie.

Reactie Tennet;

Tennet, leidingbeheerder van de 380 kV-verbinding Diemen – Lelystad, constateert dat in het bestemmingsplan rekening is gehouden met hun hoogspanningsverbinding. Verzocht wordt om de Verbeelding en de Regels aan te vullen.

Tennet is geen voorstander om gronden onder een hoogspanningsverbinding aan te wenden voor doeleinden die gepaard gaan met verhoogde mensenconcentraties, maar kan dit niet verbieden. Omdat de gronden binnen de belemmerde strook niet mogen worden benut voor het oprichten van gebouwen voor 'Horeca' en 'Recreatie', wordt verzocht deze bestemmingen buiten de belemmerde strook te houden en te bestemmen als 'Groen'.

Gemeentelijke reactie;

Betreffende gronden hebben volgens het nu nog geldende bestemmingsplan Larserplein al de bestemming 'Horeca en recreatieve dienstverlening' en volgens het eveneens nog geldende bestemmingsplan Lagevaart de bestemming 'Volkstuinen'. Het betreft uitgeefbare gronden, de bestemming 'Groen' laat geen horeca en recreatie gerelateerde activiteiten toe, en beperkt daarmee de bestaande gebruiksmogelijkheden van de gronden ten behoeve van deze functies. Het bestemmingsplan wordt naar aanleiding van dit verzoek niet aangepast.

Reactie Tennet;

Verzocht wordt voldoende werkruimte onder de masten en zijarmen vrij te houden. Bij verdere invulling of wijziging van plannen zou het op voorhand moeten gaan om een vrije werkruimte rondom de masten van minimaal 50 bij 50 meter.

Gemeentelijke reactie;

In de leidingenstrook, met een breedte van in totaal 72 meter is geen bebouwing toegestaan anders dan ten behoeve van de hoogspanningsleiding. Hiermee is ruimtelijk juridisch gezien de mogelijkheid gecreëerd voor een vrije werkruimte. Andere maatregelen die een vrije werkruimte moeten garanderen behoren niet publiekrechtelijk geregeld te worden. Buiten het ruimtelijk juridisch kader geldt dat er ten behoeve van de juridische eigenaar van het netwerk een zakelijk recht als bedoeld in artikel 5 lid 3 sub b van de Belemmeringenwet Privaatrecht is gevestigd. Dit recht omvat ingevolge artikel 12 van deze wet onder meer het recht op toegang tot het netwerk en de daarbij behorende voorzieningen. Hiermee wordt de toegang tot bedoelde percelen voldoende gewaarborgd, het bestemmingsplan zal niet aangepast worden op basis van deze reactie.

Reactie Tennet;

Tennet verzoekt nieuwe plannen tijdig te bespreken, en wijst op het risico van het neervallen van ijs(-pegels) , sneeuw en of verontreinigingen vanaf de masten en/of de draden.

Gemeentelijke reactie;

Eventuele verdere inrichtingsplannen zullen in het kader van de uitvoering van het omgevingsvergunningstelsel uiteraard tijdig aan Tennet ter beoordeling worden voorgelegd. Van de risico's van vallend ijs, sneeuw en verontreiniging wordt kennis genomen.

Reactie Tennet;

Tennet, merkt op dat in artikel 13 van de regels (Leiding-Hoogspanningsverbinding) nog een zogenoemd omgevingsvergunningstelsel ontbreekt. Op basis van ervaringen in de dagelijkse praktijk bij het door derden uitvoeren van werkzaamheden in de directe nabijheid van de hoogspanningsverbinding en in het kader van de veiligheid, verzoekt Tennet medewerking om ter meerdere zekerheid dit artikel met een tekstvoorstel aan te vullen.

Gemeentelijke reactie;

Aan de bestemming 'Leiding – Hoogspanningsverbinding' is een omgevingsvergunningstelsel toegevoegd, in overeenstemming met de regeling zoals deze in andere actuele plannen van de gemeente Lelystad zijn opgenomen. De afwijkingen daarvan die Tennet voorsteld zijn overgenomen, met uitzondering van het voorgestelde sub g.

Het plaatsen van onroerende objecten, geen bebouwing zijnde, zoals lichtmasten, wegwijzers en ander straatmeubilair, zoals genoemd in sub g, is niet over genomen, omdat hier geen sprake is van werken en werkzaamheden. Lichtmasten, wegwijzers en ander straatmeubilair worden aangemerkt als bouwwerken (geen gebouwen zijnde) en bebouwing. Overigens zijn dergelijke objecten al geregeld in 'artikel 13.3 Afwijken van de bouwregels'.
Het verzoek van Tennet is hierbij overgenomen in het ontwerp bestemmingsplan.

Reactie Tennet;

Verzocht wordt de bouwhoogte van masten van 50 meter te verhogen tot 60 meter aangezien er al een hogere mast staat, en een foutieve verwijzing aan te passen.

Gemeentelijke reactie;

De toegestane bouwhoogte is gewijzigd naar 60 meter en de verwijzing is aangepast.

Zienswijzen

Na het vooroverleg is het ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Deze volgt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure die is beschreven in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het ontwerpplan wordt gedurende zes weken ter inzage gelegd. Een ieder wordt daarbij in de gelegenheid gesteld schriftelijk en/of mondeling zienswijzen op het plan naar voren te brengen. Eventueel ingediende zienswijzen worden voorzien van een passend antwoord.

Vervolg

Vervolgens wordt het bestemmingsplan vastgesteld. De publicatie van het vaststellingsbesluit vindt (over het algemeen) plaats binnen twee weken na de vaststelling. Tijdens de daarop volgende inzagetermijn (6 weken) is het mogelijk beroep in te stellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS). Het vaststellingsbesluit treedt in werking op de eerste dag ná de dag waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij er een voorlopige voorziening is aangevraagd.