direct naar inhoud van 6.3 Cultuurhistorie
Plan: Woningsplitsing Kockerseweg 71 Boekend
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BPL2011016KCKSWG71-VA01

6.3 Cultuurhistorie

Cultuurhistorische waarden binnen een bebouwde kom van een stedelijk gebied of een plattelandskern kunnen betrekking hebben op:

  • 1. bebouwde cultuurhistorie (monumenten/historische stedenbouw);
  • 2. archeologische waarden;
  • 3. molenbiotoop.

Ad 1 en 3.

De langgevelboerderij zelf is geen rijks- of gemeentelijk monument. Ook in de directe omgeving van het plangebied zijn geen rijks- en/of gemeentelijke monumenten dan wel beeldbepalende panden of windmolen(biotopen) aanwezig.

Ad 2.

Ten aanzien van archeologie is het uitgangspunt dat het archeologisch erfgoed moet worden beschermd op de plaats waar het wordt aangetroffen. Dit vloeit voort uit het Europese Verdrag van Valetta (1992) inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed en de Wet op de archeologische monumentenzorg die de Monumentenwet 1988 deels heeft aangepast. Gezien dit uitgangspunt mogen bekende archeologische monumenten niet aangetast worden en moet in geval van voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen in gebieden met een hoge of middelhoge archeologische verwachtingswaarde, in principe een inventariserend en waarderend vooronderzoek plaatsvinden. Eventueel aangetroffen waarden dienen primair ter plekke (in situ) beschermd te worden dan wel - indien dat redelijkerwijs niet mogelijk is- door een opgraving (ex situ) te worden veilig gesteld. In gebieden met een lage indicatieve archeologische waarde is er een geringe kans op het aantreffen van archeologische waarden. Deze gebieden hoeven echter niet 'leeg' te zijn.

Het is zeer wel mogelijk dat juist in deze gebieden grafvelden, heiligdommen of depotvondsten aangetroffen kunnen worden, die op grond van een analyse van de bodem moeilijk of zelfs niet voorspelbaar zijn.

Het beleid aangaande de omgang met cultuurhistorische waarden en het verleden en de identiteit van de gemeente Venlo is vastgelegd in de Beleidsnota Cultuurhistorie - Voortbouwen op Venlo's verleden 2007-2011. Het motto 'Voortbouwen op Venlo's verleden' hangt samen met het uitgangspunt 'behoud door ontwikkeling' uit de Rijksnota Belvedère. Gestreefd wordt naar meer integraliteit en een sterker richtinggevende rol voor de cultuurhistorische identiteit bij de inrichting van de ruimte. Het cultuurhistorisch erfgoed vormt de ruimtelijke drager voor nieuwe ontwikkelingen;deze voorzien in een nieuwe functie en geven een economische impuls. De centrale doelstelling van de Beleidsnota Cultuurhistorie is dan ook de Venlose cultuurhistorie te behouden door ontwikkeling en implementatie in ruimtelijke planvorming.

Binnen het plangebied liggen geen archeologische monumenten. Wel is op de archeologische beleidskaart van de gemeente Venlo te zien dat de historische dorpskern van Boekend een zeer hoge archeologische verwachting kent. Oostelijk daarvan liggen gebieden die reeds zijn opgegraven en vrijgegeven naar aanleiding van onderzoek ten behoeve van de aanleg van de A73. Ten zuiden van de kern liggen gebieden met een middelhoge tot hoge archeologische verwachting.

Het onderhavige plangebied is gelegen in het gebied binnen Boekend dat reeds archeologisch is onderzocht en is vrijgegeven voor bebouwing. Gelet hierop en gelet op het feit dat het plan niet voorziet in de realisatie van nieuwe bebouwing, maar uitsluitend betrekking heeft op een inpandige verbouwing en inpandige functieverandering, behoeft redelijkerwijs niet gevreesd te worden dat het onderhavige plan leidt tot roeren van de bodem en de aantasting van archeologische waarden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0983.BPL2011016KCKSWG71-VA01_0019.jpg"

Afbeelding 16: Archeologische verwachting plangebied e.o