direct naar inhoud van 6.1 Inleiding
Plan: Stadsdeel Blerick
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01

6.1 Inleiding

6.1.1 Algemeen

Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding en planregels, vergezeld van een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen het voor de burgers juridisch bindende deel van het bestemmingsplan. De verbeelding (schaal 1:1.000) heeft de rol van visualisering van de bestemmingen. De verbeelding is getekend op een bijgewerkte en digitale kadastrale ondergrond.

De planregels regelen de gebruiksmogelijkheden van de gronden, de bouwmogelijkheden en de gebruiksmogelijkheden van de aanwezige en/of op te richten bebouwing. De toelichting heeft weliswaar geen bindende werking, maar heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het bestemmingsplan en bij de uitleg van de verbeelding en planregels.

6.1.2 Uitgangspunten

Wettelijk Kader

Bij het opstellen van het onderhavige bestemmingsplan is aansluiting gezocht bij de in de Wet ruimtelijke ordening en het Besluit ruimtelijke ordening geformuleerde uitgangspunten. Daarnaast is voor het bestemmingsplan aangesloten bij de landelijke standaard voor bestemmingsplannen: de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP2008, versie 10 april 2008).

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening en het Besluit ruimtelijke ordening wordt niet langer gesproken over voorschriften, maar over planregels en vrijstellingen worden ontheffingen genoemd. In de volgende twee paragrafen wordt de systematiek van de planregels uiteengezet en wordt een uitleg per bestemming gegeven. De regels van het bestemmingsplan 'Stadsdeel Blerick' bestaan, uit vier hoofdstukken, waarin achtereenvolgens de inleidende regels, de bestemmingsregels, de algemene regels en de overgangs- en slotregels aan de orde komen.

Handboek ruimtelijke plannen, versie 2009 van januari 2010

De gemeente Venlo wenst haar bestemmingsplannen in de toekomst uniform en digitaal aan te bieden. Dit betekent dat het belangrijk is om zowel binnen als buiten de organisatie een standaard te hebben die ervoor zorgt dat de bestemmingsplannen steeds op dezelfde wijze tot stand komen. Standaarden voorkomen spraakverwarring en vervorming, verlies of foutieve interpretatie van informatie.

Standaardisering verbetert de mogelijkheid om in planprocessen eenduidiger en vroegtijdiger te communiceren en standpunten af te stemmen tussen overheden, private investeerders en belangenorganisaties.

Standaardisering maakt het mogelijk en eenvoudiger om onderdelen van het planproces via opdrachtverlening uit te besteden aan één of meerdere bureaus.

Aan deze meer technische standaardisering gaat het formuleren van inhoudelijk beleid vooraf. In het Handboek zijn dan ook naast de meer technische standaarden ook de (inhoudelijke) beleidsuitgangspunten opgenomen, die basis zijn voor de inhoud van regels en verbeelding.

6.1.3 Planonderdelen

Verbeelding

Zoals in paragraaf 6.1.1 al is aangegeven heeft de verbeelding (schaal 1:1.000) de rol van visualisering van de bestemmingen. De verbeelding is getekend op een bijgewerkte en digitale kadastrale ondergrond.

Regels

De planregels regelen de gebruiksmogelijkheden van de gronden, de bouwmogelijkheden en de gebruiksmogelijkheden van de aanwezige en/of op te richten bebouwing.