Plan: | Genooyerweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0983.BP201202GENOOYERWG-VA01 |
Om te komen tot een ruimtelijk relevante toetsing van bedrijfsvestigingen op milieuhygiënische aspecten wordt milieuzonering gehanteerd. Hieronder wordt verstaan een voldoende ruimtelijke scheiding tussen enerzijds milieubelastende bedrijven of inrichtingen en anderzijds milieugevoelige gebieden zoals woongebieden. Om milieuzonering hanteerbaar te maken wordt gebruik gemaakt van de Staat van bedrijfsactiviteiten zoals die is opgenomen in de VNG brochure 'Bedrijven en milieuzonering', van maart 2009.
De indeling van de bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten is vastgelegd een Staat van bedrijfsactiviteiten die is opgenomen in de VNG brochure 'Bedrijven en milieuzonering', van maart 2009. In deze Staat worden bedrijfsactiviteiten ingedeeld in een zestal categorieën met toenemende potentiële milieuemissies. Op grond van deze Staat kan een beleidsmatige selectie worden gemaakt van de op het plangebied toe te laten bedrijfsactiviteiten. De bedrijven zijn op basis van de Standaard Bedrijfs Indeling (SBI-codes) in deze Staat gerangschikt. Per bedrijfsactiviteit is voor elk ruimtelijk relevante milieucomponent (geur, stof, geluid en gevaar) een richtafstand aangegeven die in beginsel moet worden aangehouden tussen een bedrijf en milieugevoelige objecten (woningen) om hinder en schade aan mensen binnen aanvaardbare normen te houden. Bij het bepalen van deze richtafstanden zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:
De grootste afstand van de milieucomponenten vormt de indicatie voor de aan te houden afstand van de bedrijfsactiviteit tot een milieugevoelig object. Elk bedrijf c.q. bedrijfsactiviteit wordt in een bepaalde milieucategorie ingedeeld. De milieucategorie is direct afgeleid van de grootste afstand:
Indien de aard van de omgeving dit rechtvaardigt, kunnen gemotiveerd kortere richtafstanden worden aangehouden bij het omgevingstype 'gemengd gebied', dat gezien de aanwezige functiemenging of ligging nabij drukke wegen al een hogere milieubelasting kent. In zo'n geval is het ruimtelijk aanvaardbaar dat de richtafstanden met één afstandsstap worden verlaagd.
Op onderstaande kaart (afkomstig uit het vigerende bestemmingsplan, doch qua aangeduide contouren nog steeds actueel, cq. niet verscherpt) is het plangebied aangegeven met een grijs vlak. In de directe nabijheid van het plangebied liggen de volgende inrichtingen:
- Océ, voorzover gelegen tussen de Nijmeegseweg en de Oude Venloseweg, met een richtafstand van 100 m.
- Genooyerweg 47, zijnde een rundveehouderij met een richtafstand van 100 m.
- Oude Venloseweg 116a, zijnde een glastuinbouwbedrijf met een richtsafstand van 30 m.
- Hoek Genooyerweg-Sint Urbanusweg-Genooyerkapelweg, zijnde een glastuinbouwbedrijf met een richtsafstand van 30 m.
Bij voornoemde richtafstanden is uitgegaan van een rustige woonwijk/buitengebied. In casu kan echter niet staande blijven dat in de omgeving van het plangebied sprake is van een rustige woonwijk, noch van een rustig buitengebied. Er is veeleer sprake van een dynamische omgeving waar wonen, werken en agrarische activiteiten naast elkaar liggen. In dergelijke situaties mag de richtafstand met één afstandsstap verkleind worden.
Gelet hierop vormt onderhavig plan geen belemmering voor omliggende bedrijven en is er sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.