direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Geluidsschermen A73 toerit
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000234-VG01

1.1 Aanleiding

Ten noorden van de circa 2,5 km lange Roertunnel in de gemeente Roermond is een toerit van het onderliggende wegennetwerk naar de Rijksweg A73 gerealiseerd (toerit Koninginnelaan - A73 Zuid in zuidelijke richting). Deze toerit is echter nooit opengesteld voor gebruik omdat deze niet voldoet aan de Europese richtlijnen voor wat betreft de minimum veiligheidseisen voor TEN-tunnels vanwege de afstand van de toerit tot de tunnelmond. Het ontwerp en de locatie van de gerealiseerde toerit zijn bepaald en vastgesteld voordat de voornoemde veiligheidseisen bekend en van kracht waren.

Voor wegtunnels is de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels (Warvw) van kracht. Deze wet stelt, samen met het Besluit en de Regeling aanvullende regels veiligheid wegtunnels (Barvw en Rarvw), eisen aan wegtunnels. Om hieraan te kunnen voldoen heeft Rijkswaterstaat (RWS) besloten om een nieuwe toerit te ontwerpen en te realiseren. Deze toerit wordt gerealiseerd in de vorm van een half klaverblad ter hoogte van de bestaande afrit aan de noordwestzijde van de Koninginnelaan.

Overigens is tot aan het moment van realisatie van de nieuwe toerit een tijdelijke toerit gerealiseerd via de verzorgingsplaats, ter hoogte van de kruising tussen de Sint Wirosingel en de Oranjelaan ten oosten van Roermond. Deze tijdelijke toerit is voor de duur van 5 jaar planologisch verankerd in een tijdelijke vrijstelling van het destijds vigerende bestemmingsplan.

De nieuwe toerit op zichzelf past binnen het huidige planologische regime (zie paragraaf 1.3). Echter vanwege de aanleg van de nieuwe toerit dienen de bestaande geluidreducerende voorzieningen (geluidsschermen) te worden hergedimensioneerd. De aanleg van nieuwe geluidreducerende voorzieningen ter plaats van de nieuwe toerit past niet binnen het huidige planologische regime. In feite vormen de geluidsschermen dan ook de aanleiding voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan.

Omdat de nieuwe toerit en de geluidsschermen niet los van elkaar kunnen worden gezien worden deze samen besproken in dit bestemmingsplan. Dit heeft tevens tot gevolg dat de bestemmingsplangrens breder wordt getrokken dan sec de contouren van de geluidsschermen.

1.1.1 Vigerend bestemmingsplan

Om de in dit bestemmingsplan opgenomen ontwikkelingen mogelijk te maken is op 31 maart 2011 reeds het bestemmingsplan 'A73 toerit' vastgesteld door de gemeenteraad van Roermond. Dit bestemmingsplan is integraal opgenomen in het bestemmingsplan 'buitengebied Asenray' dat op 20 oktober 2011 is vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Roermond. In de regels van het bestemmingsplan 'buitengebied Asenray' was de regeling uit het bestemmingsplan A73 toerit opgenomen. Onderdeel daarvan maakte ondermeer de aanduiding 'geluidsscherm'.

Abusievelijk is de aanduiding 'geluidsscherm' niet opgenomen op de verbeelding van het bestemmingsplan 'buitengebied Asenray'. Hierdoor kunnen de geluidsschermen ten behoeve van de oprit niet gerealiseerd worden volgens het bestemmingsplan 'buitengebied Asenray'.

Om de aanleg van die geluidsschermen alsnog mogelijk te maken is onderhavig bestemmingsplan opgesteld waarin de regeling uit het vigerende bestemmingsplan 'buitengebied Asenray' integraal is overgenomen en de aanduiding 'geluidsscherm' op de verbeelding is opgenomen.