direct naar inhoud van 2.1 Ontstaansgeschiedenis en ruimtelijke structuur
Plan: Oolder Veste
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000225-VG01

2.1 Ontstaansgeschiedenis en ruimtelijke structuur

Historische ontwikkeling

Het plangebied is ontstaan door de afzetting van grind, zand en leem in een uitstulping van rivier de Maas omgeven door hogere zandgronden. De kernen Herten, Ool en Merum liggen hoger en zijn op deze zandgronden, op een terrasrand ontstaan en markeren de overgang naar het holocene Maasdal. De naam Ool verwijst naar een laag gelegen terrein in de directe nabijheid van het water. Van oudsher is het gebied in gebruik geweest als landbouw en was tot 1910 onbebouwd. Daarna zijn er drie agrarische bedrijven langs de Broekveeweg en enkele woningen langs de Merumerkerkweg gebouwd. Deze wegen verbinden volgens oude kaarten al in 1840 het dorp Merum met respectievelijk Ool en Herten.

In de jaren '70 werd aan de westzijde van de Broekveeweg een kade aangelegd, waarachter het Oolderveld werd ontgrind. In 2005 is Projectontwikkelingsmaatschappij Oolder Veste B.V. van start gegaan met de feitelijke realisatie van het plangebied. Op dit moment zijn er circa 465 woningen gebouwd of in aanbouw. In totaal kunnen er maximaal 895 woningen worden gerealiseerd.

Ruimtelijke structuur

Oolder Veste is een duidelijk herkenbare ruimtelijke eenheid in de structuur van de gemeente Roermond.

De bestaande ruimtelijke structuur van het plangebied wordt bepaald door een aantal elementen. De meest beeldbepalende elementen zijn:

  • de steilrand;
  • de bestaande bebouwing van Ool, Merum en Herten;
  • de gerealiseerde woningen;
  • de Oolderweg;
  • de kade langs de Oolderplas;
  • de groene structuur;
  • de Maas;
  • de Oolderplas.

De steilrand ten noorden en ten noordoosten van de kern Merum overbrugt een hoogteverschil van circa 5 meter tussen het plangebied en de aangrenzende gebieden. De hoogteverschillen zijn het grootst even ten oosten van de Merumerkerkweg en nemen zowel verder naar het oosten als naar het westen toe af. Het plangebied wordt aan de noord-, oost- en zuidzijde begrensd door de bestaande bebouwing van de kernen Ool, Merum en Herten. Daarnaast zijn er circa 465 nieuwbouw woningen gerealiseerd of in aanbouw. De Oolderweg vormt de noordelijke plangrens. Aan de westzijde van het plangebied bevindt zich een kade langs de Oolderplas. Deze kade loopt evenwijdig aan de Broekveeweg. De Oolderplas gaat over in de Maas. In het midden van het plangebied is een centrale as vormgegeven, die in het oosten uitmondt bij het zorgcentrum. Daarnaast is de groene structuur duidelijk herkenbaar.