direct naar inhoud van 5.3 Planregels
Plan: Bedrijventerreinzone Roerstreek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000215-VG01

5.3 Planregels

De regels bevatten de regeling inzake het gebruik van de gronden, die in het plan zijn begrepen.

De regels zijn als volgt ingedeeld:

Hoofdstuk 1: Inleidende regels (artikel 1 en 2)

Dit hoofdstuk bevat twee artikelen. In artikel 1 zijn omschrijvingen opgenomen van de in de regels voorkomende begrippen. In artikel 2 wordt uiteengezet op welke wijze gemeten dient te worden. Door het geven begripsomschrijvingen en aanwijzingen voor het meten wordt de interpretatievrijheid verkleind en daardoor de duidelijkheid en rechtszekerheid vergroot.

Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels (artikel 3 t/m 15)

Dit hoofdstuk bestaat uit een beschrijving van de in het plangebied aanwezige (dubbel)bestemmingen. Per bestemmingsregel worden de omschrijvingen ten aanzien van de specifieke bestemming met eventuele ondergeschikte functie- en bouwaanduidingen beschreven en is een bebouwingsregeling opgenomen. Daarnaast kunnen er nog afwijkingsregels en wijzigingsregels zijn opgenomen, die de flexibiliteit van het plan vergroten.

Hoofdstuk 3: Algemene regels (artikel 16 t/m 23)

Dit hoofdstuk bevat een aantal algemene regels die gelden voor het hele plangebied. Het betreft onder andere de anti-dubbeltelregel, algemene afwijkings- en wijzigingsregels en algemene gebruiksregels.

Hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels (artikel 24 en 25)

In dit hoofdstuk zijn de overgangsregels en de slotregel van het bestemmingsplan opgenomen.

Bestemmingen

Artikel 3 Agrarisch

Deze bestemming is toegekend aan het enige agrarische bedrijf binnen het plangebied. Binnen deze bestemming zijn grondgebonden agrarische bedrijfsactiviteiten toegestaan en een bestaande intensieve veehouderij (pluimveehouderij). Op de verbeelding is een bouwvlak opgenomen, waarbinnen bebouwing is toegestaan. Tevens zijn een maximale bouwhoogte en een maximaal bebouwingspercentage opgenomen.

Artikel 4 Bedrijventerrein

De bedrijventerreinzone bestaat uit een aantal deelgebieden, die voor dit plan zijn samengevoegd tot één bedrijventerreinzone. Voor het gehele bedrijventerrein gelden dezelfde regels. In de bedrijventerreinzone zijn bedrijven in de milieucategorieën 1 tot en met 5 toegestaan, waarbij in de toekenning van de categorieën rekening is gehouden met de omgevingsfactoren. Op de verbeelding is met een aanduiding weergeven welke categorieën van bedrijven per deelgebied zijn toegestaan. Bevi-inrichtingen zijn in beginsel uitgesloten. In de bestemming is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen op grond waarvan de vestiging van een Bevi-inrichting onder voorwaarden is toegestaan.

De vestiging van 'grote lawaaimakers' is uitsluitend toegestaan op het deelgebied Roerstreek noord. Hiervoor is een aanduiding 'Grote lawaaimakers' opgenomen.

Voor het deelgebied Oosttangent is detailhandel in auto's toegestaan. Op de verbeelding is dit met de aanduiding 'detailhandel volumineus' weergegeven. Verder is alleen ondergeschikte detailhandel toegestaan in terplaatse bewerkte of verwerkte producten tot een maximale oppervlakte van 200m2.

In het bedrijfspand aan de Keulsebaan 501 is detailhandel in de branche wonen (zoals een babywoonwinkel, slaapkamer/bedden, keukens, meubelen, woonwarenhuis, oosterse tapijten, keukens/badkamers, badkamers, verlichting, parket/laminaat, tegels, woninginrichting, woningtextiel, woondecoratie, zonwering) toegestaan. Daarnaast is hier een hengelsportzaak (waar aan de hengelsport verwante artikelen zoals hengels en hengelsportkleding verkocht worden) toegestaan. Ten slotte is het toegestaan hier ter plaatse tweedehands be- en verwerkte producten te verkopen. Dit betreft ondermeer de verkoop van artikelen welke hier bewerkt en/of verwerkt (schoongemaakt en/of gerepareerd) worden alvorens ze ter plaatse verkocht worden (met uitzondering van voedingsmiddelen).

De bestaande horecavestigingen, waarbij horeca categorie 2 is toegestaan, zijn met een aanduiding weergeven op de verbeelding. Nieuwvestiging van horeca is niet toegestaan. Daarnaast is er in het deelgebied Oosttangent een verkooppunt motorbrandstoffen toegestaan.

Artikel 5 Groen

Deze bestemming is opgenomen voor de openbare groenvoorzieningen in het plangebied. Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Binnen de bestemming is een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden opgenomen, op grond waarvan ondermeer nieuwe kavelontsluitingswegen kunnen worden gerealiseerd.

Artikel 6 Maatschappelijk - Justitiële inrichting

Deze bestemming is toegekend aan de in het plangebied gelegen gevangenis. Op de verbeelding zijn de maximale bouwhoogtes aangegeven, alsmede een bouwvlak waarbinnen bebouwing opgericht moet worden.

Artikel 7 Maatschappelijk

Deze bestemming is toegekend aan een school voor bijzonder onderwijs. In de bestemming is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor een andere maatschappelijke functies en daarnaast tevens een wijzigingsbevoegdheid voor het wijzigen van de bestemming naar 'bedrijventerrein' tot ten hoogste categorie 3.1, overeenkomstig de bestemming van de omringende gronden.

Artikel 8 Natuur

De bestemming Natuur is toegekend aan de gronden die in het vigerend bestemmingsplan reeds deze bestemming hebben en ook daadwerkelijk zo zijn ingericht. Daarnaast betreft het nieuw gerealiseerde natuurontwikkeling en gronden in de EHS die in eigendom zijn van een natuurbeherende instantie. Deze gronden zijn tevens bestemd voor de ondergeschikte functies bestaande parkeervoorzieningen, water- en waterhuishuidkundige voorzieningen en paden en wegen.

De Natuurbestemming waarborgt de instandhouding van natuurgebieden en biedt mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling en versterking. Binnen deze bestemming is extensief recreatief medegebruik mogelijk in de vorm van bijvoorbeeld fietsen en wandelen.

De bestemmingsomschrijving staat de hierboven genoemde functies toe. Het bebouwen van de gronden is niet toegestaan. Daarnaast is ter bescherming van de gronden een omgevingsvergunningstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden.

Artikel 9 Verkeer

Deze bestemming is toegekend aan de wegen in het plangebied, voorzover deze openbaar toegankelijk zijn en niet binnen een andere bestemming zijn opgenomen. Het betreft met name de doorgaande wegen en de ontsluitingswegen. Binnen deze bestemming zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan.

Artikel 10 Verkeer - Railverkeer

Deze bestemming is opgenomen voor het historisch tracé van het spoortraject Antwerpen-Mönchengladbach, de zogenaamde IJzeren Rijn. Binnen deze bestemming mogen uitsluitend bouwwerken ten dienste van het railverkeer worden gebouwd.

Artikel 11 Wonen

Deze bestemming betreft de burgerwoningen, niet zijnde bedrijfswoningen binnen het plangebied. Daaraan ondergeschikt zijn ondermeer verkeersvoorzieningen, openbare nutsvoorzieningen, speelvoorzieningen en groenvoorzieningen toegestaan.

Binnen deze bestemming is de functie wonen toegestaan, alsmede aan huis verbonden beroepen. Bedrijvigheid aan huis is uitsluitend na ontheffing toegestaan overeenkomstig het vigerende beleid in de gemeente Roermond. In de bebouwingsregeling is aangegeven op welke wijze de gronden mogen worden bebouwd.

Dubbelbestemmingen

Artikel 12 Leiding - Brandstof

Binnen het plangebied zijn de brandstofleiding en de beschermingszone (5 meter aan beide zijden van de leiding, wat betrekking heeft op de belemmeringenstrook) van de brandstofleiding bestemd als 'Leiding - Brandstof'. De betreffende gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen bestemd voor een ondergrondse brandstofleiding, het beheer en onderhoud van de leiding. Daarnaast heeft deze leiding een toetsingszone: 32 meter aan beide zijden van de leiding. Deze is niet op de verbeelding opgenomen.

Op de voor 'Leiding - Brandstof' bestemde gronden zijn geen nieuwe kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten toegestaan. Binnen de beschermingszone van in totaal 10 meter mogen geen nieuwe bouwwerken worden gebouwd. Voor grondwerkzaamheden anders dan voor het normale onderhoud en beheer van de leidingen dient binnen deze zone van in totaal 10 meter een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden te worden aangevraagd. Momenteel is de betreffende leiding niet in gebruik als brandstoftransportleiding en er is derhalve geen plaatsgebonden risicocontour opgenomen buiten de belemmeringenstrook.

Artikel 13 Leiding- Gas

Binnen het plangebied zijn de leidingen en de beschermingszones van de hoofdtransportgasleidingen bestemd als Leiding - Gas. De betreffende gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen bestemd voor een ondergrondse hoofdtransportgasleiding, het beheer en onderhoud van de leiding en de bescherming van het woon - en leefklimaat in verband met de leiding.

Op de voor Leiding - Gas bestemde gronden zijn geen nieuwe kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten toegestaan. Binnen de beschermingszone mogen geen nieuwe bouwwerken worden gebouwd. Voor grondwerkzaamheden anders dan voor het normale onderhoud en beheer van de leidingen dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden bij burgemeester en wethouders.

Artikel 14 Leiding - Riool

Binnen het plangebied zijn de leidingen en de beschermingszones (2,50 meter aan beide zijden van de hartlijn van de leiding) van rioolwatertransportleidingen bestemd als Leiding - Riool. De betrefffende gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen bestemd voor een ondergrondse rioolwatertransportleiding, het beheer en onderhoud van de leiding en de bescherming van het woon- en leefklimaat in verband met de leiding.

Op de voor Leiding - Riool bestemde gronden zijn geen nieuwe kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten toegestaan. Binnen de beschermingszone mogen geen nieuwe bouwwerken worden gebouwd. Voor grondwerkzaamheden anders dan voor het normale onderhoud en beheer van de leidingen dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden bij burgemeester en wethouders.

Artikel 15 Waarde - Archeologie

De gronden met deze medebestemming zijn, naast de aanwezige functies bestemd voor de bescherming van archeologische waarden met een bijbehorend beschermingsregime met bouwregels.

Algemene regels

Artikel 16 Anti-dubbeltelregel

Met deze bepaling wordt beoogd om misbruik van de regels door middel van (privaatrechtelijke) wijzigingen in de eigendomsverhoudingen van gronden te voorkomen. De anti-dubbeltelregel is overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 17 Algemene bouwregels

In dit artikel (wordt ingegaan op het rooilijnenbeleid en) zijn beperkte overschrijdingen van de bouwregels verklaard.

Artikel 18 Algemene gebruiksregels

In dit artikel is onder andere bepaald dat met de bestemming strijdig gebruik verboden is. Het artikel vult artikel 7.10 Wro aan. Er is aangegeven wat in ieder geval onder verboden gebruik van gronden en opstallen ten opzichte van het bestemmingsplan wordt verstaan.

Artikel 19 Algemene aanduidingsregels

Binnen deze regels is een aanduiding opgenomen. Het betreft de geluidzone industrie. Voor deze aanduiding geldt dat de gronden naast de daar voorkomende bestemmingen mede bestemd zijn voor een ander doel. De geluidzone industrie is bestemd voor de instandhouding en bescherming van de geluidsruimte in verband met de nabijheid van een inrichting als bedoeld in artikel 42, lid 1 Wet geluidhinder.

Artikel 20 Algemene afwijkingsregels

Het gaat hierbij om een afwijkingsmogelijkheid van de in de regels gegeven maten en percentages met betrekking tot het bouwen, het oprichten van gebouwen van openbaar nut en het in beperkte mate verschuiven bestemmingsgrenzen. Deze bepaling vindt zijn grondslag in artikel 3.6 lid c Wro. Evenals met de wijzigingsregels wordt hiermee beoogd het plan een zekere mate van flexibiliteit te bieden. In vergelijking met de wijzigingsregels is de mate van flexibiliteit weliswaar kleiner, maar de juridische procedure, voorafgaand aan het verlenen van een omgevingsvergunning voor het afwijken is eenvoudiger.

Artikel 21 Algemene wijzigingsregels

Dit artikel geeft de mogelijkheid om bestemmingen te wijzigen. Deze bepaling vindt zijn grondslag in artikel 3.6 lid a Wro.

Artikel 22 Algemene procedureregels

Deze regel bevat de procedure welke gevolgd moet worden bij het toepassen van de wijzigingsbevoegdheden.

Artikel 23 Overige regels

Dit artikel bevat enkele algemene regels zoals parkeren, laden en lossen en een nadere eisenregeling in het kader van Externe Veiligheid.

Overgangs- en slotregels

Artikel 24 Overgangsrecht

Bouwwerken welke op het moment van tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan aanwezig zijn, mogen blijven bestaan, ook al is er strijd met de bebouwingsregels. Het gebruik van de grond en opstallen, dat afwijkt van de regels op het moment waarop het bestemmingsplan rechtskracht verkrijgt mag gehandhaafd blijven. Het overgangsrecht is overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 25 Slotregel

In dit artikel wordt aangegeven onder welke naam de regels aangehaald kunnen worden. Tevens is in dit artikel de vaststellingsverklaring opgenomen.