Plan: | Bedrijventerreinzone Roerstreek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0957.BP00000215-VG01 |
De Structuurvisie Roermond bevat een ruimtelijke visie voor het gehele grondgebied van de gemeente Roermond en vormt het ruimtelijk integratiekader voor (sectorale) ontwikkelingen en visies zoals neergelegd in het collegeuitvoeringsprogramma en in diverse andere nota's. Vanuit een visie op de toekomst van de stad is een ruimtelijke ontwikkelingsrichting aangegeven. De structuurvisie is daarmee een belangrijke basis voor het te voeren ruimtelijke beleid van de gemeente.
Naast de realisering van nieuwe bedrijventerreinen wordt een kwalitatieve verbetering van bestaande terreinen nagestreefd. Revitalisering van bestaande terreinen kan leiden tot kwaliteitswinst. Door verlenging van de levensduur, maar met name intensivering van het ruimtegebruik van bedrijventerreinen, behoeft minder beslag te worden gelegd op nieuwe locaties.
Het bestemmingsplan Roerstreek is een conserverend plan. Het plangebied omvat oudere bedrijventerreinen die inmiddels zijn gerevitaliseerd, zoals Roerstreek-Noord, en meer recent gerealiseerde bedrijventerreinen. Het plan maakt geen grootschalige nieuwe ontwikkelingen en/of uitbreiding van bedrijventerreinen mogelijk, buiten de reeds eerder bestemde mogelijkheden.
De Provincie Limburg heeft beleid ontwikkeld voor het buitengebied en aanvullend voor een aantal gebieden binnen het stedelijk gebied, dat als uitgangspunt heeft dat bebouwingsontwikkelingen leiden tot verlies van omgevingskwaliteit en dat dit verlies dient te worden gecompenseerd door een kwaliteitsimpuls. De provincie stelt dat 'rode ontwikkelingen' buiten de vastgestelde contouren slechts mogelijk zijn indien de locatie zich daar planologisch voor leent én indien dit gepaard gaat met een compensatie van de 'aantasting' en kwaliteitsverbetering van het buitengebied en aanvullend een aantal gebieden binnen het stedelijk gebied. Deze compensatie kan bestaan uit een compensatie in natura of een financiële bijdrage.
Dit beleid is vastgelegd in het Limburgs Kwaliteitsmenu (LKM). Het LKM is op 12 januari 2010 door Gedeputeerde Staten vastgesteld en is een uitwerking van de POL herziening 'Verstedelijking, Gebiedsontwikkeling en Kwaliteitsverbetering'.
Het provinciale beleid is door de gemeente nader uitgewerkt in de Structuurvisie kwaliteitsbijdrage gemeente Roermond die op 16 februari 2012 door de gemeenteraad is vastgesteld.
Het LKM stelt een kwaliteitsbijdrage bij rode ontwikkelingen buiten de contour voor alle POL-perspectieven verplicht. Binnen de stedelijke contour is voor de POL-perspectieven P2 (Provinciale ontwikkelingszone groen' en P3 (Ruimte voor veerkrachtige watersystemen) het LKM verplicht. Binnen de stedelijke contour is voor het perspectief P8 (Stedelijke ontwikkelingszone) het LKM verplicht voor agrarische nieuwvestiging en uitbreiding alsmede voor glastuinbouw en nieuwe landgoederen.
Het plangebied is gelegen binnen de grens stedelijke dynamiek (met uitzondering van de strook in de Meer waar de waterbekken gerealiseerd wordt). Het plangebied wordt begrensd door de perspectieven Ecologische hoofdstructuur (P1), Provinciale ontwikkelingszone groen (P2), Vitaal Landelijk gebied (P4) en Stedelijke ontwikkelingszone (P8).
Het bestemmingsplan Roerstreek is een conserverend plan en maakt geen uitbreiding van het bedrijventerrein in het omliggende gebied mogelijk. Bovendien hebben de gebieden die onder EHS (P1) en POG (P2) vallen de bestemming Natuur. Het LKM is daarom niet van toepassing voor gronden binnen dit bestemmingsplan.
Op 18 december 2008 heeft de gemeenteraad het Verbreed gemeentelijk rioleringsplan gemeente Roermond vastgesteld, dat geldt voor de periode 2009 - 2013.
Doelen uit het gemeentelijk rioleringsplan zijn:
Het gedeelte van het plangebied ten zuiden van de Keulsebaan is voorzien van een gescheiden rioleringsstelsel. Het hemelwater van dit gedeelte wordt afgevoerd naar opvangvoorzieningen ten zuiden van het gebied. Verder vindt infiltratie op eigen terrein plaats van de dakvlakken.
Het gedeelte van het plangebied ten noorden van de Keulsebaan heeft een deels gemengd deels gescheiden rioleringsstelsel. Een deel van dit gebied is voorzien van een regenwaterbuis, waarmee het hemelwater wordt afgevoerd naar de opvangvoorziening Breidberg. In het resterende deel wordt een gescheiden rioleringsstelsel (2013) geoptimaliseerd. Het hemelwater van dit gedeelte zal worden afgevoerd naar een nieuw aan te leggen opvangvoorziening aan de zuidzijde van de Keulsebaan, nabij De Meer.
Het onderhavige bestemmingsplan is een conserverend plan dat geen grootschalige ontwikkelingen mogelijk maakt. Met de voorzieningen in het plangebied voor de opvang en afvoer van hemelwater wordt voldaan aan de doelstellingen van het gemeentelijk rioleringsplan.
In de beleidsnota Motorbrandstofverkooppunten 2001 wordt geconcludeerd dat de gemeente Roermond geen ongebreidelde groei aan tankstations wil toestaan. Er blijkt sprake van overaanbod van het aantal tankstations. Om verdere toename van het overaanbod en daardoor leegstand/verloedering te voorkomen, wil de gemeente geen nieuwe tankstations meer toestaan. De gemeente kiest voor kwaliteit.
In het plangebied is één verkooppunt motorbrandstoffen bestemd, evenals in de voorheen vigerende bestemmingsplannen. Dit gaat om het verkooppunt in het deelgebied Oosttangent, waar een verkooppunt motorbrandstoffen gevestigd kan worden die van elders uit Roermond verplaatst wordt.