direct naar inhoud van 3.1 Nationaal beleid
Plan: Bedrijventerreinzone Roerstreek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000215-VG01

3.1 Nationaal beleid

Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR)

De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) geeft een totaalbeeld van het huidige ruimtelijke en mobiliteitsbeleid op rijksniveau. Centrale doel van de SVIR is Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig te houden voor de middellange termijn (2028). Dit gebeurt aan de hand van drie deeldoelen:

  • 1. het vergroten van de concurrentiekracht van Nederland door het versterken van de ruimtelijk- economische structuur van Nederland;
  • 2. het verbeteren en ruimtelijk zekerstellen van de bereikbaarheid waarbij de gebruiker voorop staat;
  • 3. het waarborgen van een leefbare en veilige omgeving waarin unieke en cultuurhistorische waarden behouden zijn.

Hieraan zijn 13 nationale belangen gekoppeld. Het Rijk is verantwoordelijk voor het veiligstellen van deze 13 nationale belangen.

De SVIR kent een realisatieparagraaf, waarin per nationaal belang de aanpak is uitgewerkt op basis van lopende en voorziene projecten. Voor het juridisch borgen van de nationale belangen uit de SVIR heeft het Rijk, op basis van de Wro, twee besluiten waarmee dat mogelijk is:

a. het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro): het Barro geeft de juridische kaders die nodig zijn om het vigerend ruimtelijk rijksbeleid te borgen, met daarin opgenomen:

1. het Project Mainportontwikkeling Rotterdam;

2. militaire terreinen en –objecten;

3. de Wadden;

4. de kust (inclusief primaire kering);

5. de grote rivieren;

6. de werelderfgoederen;

7. ecologische hoofdstructuur,

8. elektriciteitsvoorziening,

9. toekomstige uitbreiding hoofd(spoor)wegennet,

10. veiligheid rond rijksvaarwegen,

11. verstedelijking in het IJsselmeer,

12. bescherming van primaire waterleidingen buiten het kustfundament

13. toekomstige rivierverruiming van de Maastakken

b. Het Besluit ruimtelijke ordening (Bro): het Bro stelt vanuit de rijksverantwoordelijkheid voor een goed systeem van ruimtelijke ordening juridische kaders aan de processen van ruimtelijke belangenafweging en besluitvorming bij de verschillende overheden. De ladder van duurzame verstedelijking is opgenomen in het Bro.

IJzeren Rijn

In het Barro (in titel 2.7) wordt de mogelijkheid gegeven om bij ministeriele regeling reserveringsgebieden aan te wijzen ten behoeve van de mogelijke aanleg van landelijke spoorwegen. In de Regeling algemene regels ruimtelijke ordening (Rarro) is een kaart opgenomen met daarop de ruimtereservering ten behoeve van de mogelijke aanleg van de omleiding van de IJzeren Rijn rondom Roermond. Dit beoogde nieuwe tracé loopt voor het grootste gedeelte aan de oostzijde van het stedelijk gebied van Roermond. Dit tracé takt aan op het bestaand tracé dat in dit plangebied gelegen is. Het bestaande historisch tracé van de IJzeren Rijn loopt deels door dit plangebied en heeft de bestemming Verkeer - railverkeer.

De SVIR bepaalt welke kaderstellende uitspraken zodanig zijn geformuleerd dat deze bedoeld zijn om beperkingen te stellen aan de ruimtelijke besluitvormingsmogelijkheden op lokaal niveau. Deze zijn opgenomen in het Barro. Van de provincies en de gemeenten wordt gevraagd de inhoud daarvan te laten doorwerken in de ruimtelijke besluitvorming. Zij zijn dus concreet normstellend bedoeld en worden geacht direct of indirect (dat wil zeggen door tussenkomst van de provincie) door te werken tot op het niveau van de lokale besluitvorming, zoals de vaststelling van bestemmingsplannen. Aangezien er geen tracébesluit is genomen en er geen zekerheid is dat het tracé daadwerkelijk aangelegd wordt zoals opgenomen in de Rarro, is dit nieuwe tracé niet op de verbeelding opgenomen. Om de aanleg hiervan mogelijk te kunnen maken dient derhalve een procedure doorlopen te worden. Wel is het gedeelte van het reeds bestaande historisch tracé dat in dit plangebied gelegen is, bestemd voor railverkeer.