direct naar inhoud van 5.3 De bestemmingen
Plan: Bestemmingsplan Lus van Linne
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000205-VG01

5.3 De bestemmingen

Natuur (N)

Algemeen

Deze bestemming betreft de gronden die in het vigerende bestemmingsplan ook als zodanig bestemd zijn en die deze bestemming kunnen blijven behouden. Dat vanwege het gegeven dat:

  • de gronden als zodanig buiten het herinrichtingsplan/-gebied vallen;
  • als ze wel daarbinnen gelegen zijn, de gronden niet bij eigenlijke herinrichtingswerkzaamheden/-maatregelen betrokken worden vanwege hun specifiek te behouden functie en/of waarde(n).

De vigerende bestemming, en ook de voortzetting daarvan in dit plan, is mede gebaseerd op de aanduiding in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg als 'bos- en natuurgebied' en daarnaast het gegeven dat de gronden in bezit zijn/komen bij een natuurbeherende instantie (Stichting het Limburgs Landschap) of dat ze eigendom zijn van de Staat.

Het gaat om de gronden in het westen en zuidwesten van het plangebied, met name de strook tussen Sluis Linne en de Osenplas, alsmede diverse kaden/dammen rond of nabij die plas en de nabij de Overlaatplas. Ook kleine stroken langs de Maas in het zuidwesten hebben/houden deze bestemming. Dat geldt eveneens voor een terrein in het zuidoosten (zachthoutooibos, Peupelsteen) met hoge actuele natuurwaarden. Om dezelfde reden krijgt de meest noordelijke punt van de Osenplas in dit plan (vigerende bestemming Water) de bestemming Natuur.

De gronden hebben of krijgen een natuurfunctie, die veelal aan water, oever en laaggelegen gronden gebonden is. Door middel van het toekennen van deze bestemming wordt deze functie beschermd of kan deze (verder) ontwikkeld en versterkt worden. Binnen deze bestemming is extensief recreatief medegebruik mogelijk in de vorm van bijvoorbeeld wandelen, fietsen, sportvissen, natuurbeleving e.d..

Regeling

De bestemmingsomschrijving staat de hierboven genoemde functies toe. Het bebouwen van de gronden is, behoudens afwijking van de bouwregels, niet toegestaan.

De waterhuishoudkundige, landschappelijke en natuurwaarden mogen niet onevenredig worden aangetast. Dit aspect speelt een belangrijke rol bij de afweging of afwijking kan worden toegestaan. Daarnaast is ter bescherming van de waarden van de gronden een omgevingsvergunningstelsel opgenomen voor het uitvoeren van diverse werken, geen bouwwerken zijnde.

Natuur - Na Ongronding/Opvulling (N-NO)

Algemeen

Deze bestemming betreft de gronden die momenteel nog water, agrarisch of (relatief minder waardevol) natuurterrein zijn, waar diverse herinrichtingswerkzaamheden, gedurende langere tijd, uitgevoerd gaan worden en die uiteindelijk ingericht worden voor natuur of overgelaten worden aan natuurlijke ontwikkeling (door middel van de dynamiek van het rivierwater, begrazing e.d.). Deze gronden of ondiepere wateren komen daartoe uiteindelijk in bezit en onder beheer van een natuurbeherende instantie.

Ter plaatse van de huidige doorvaart tussen de Osenplas en de Gerelingsplas wordt de huidige dwarsdam doorgetrokken, en aansluitend op de bestaande dammen eveneens als natuur ingericht. Op een nog nader te bepalen plaats in dat gedeelte van de dam wordt een gereguleerde en beperkte doorvaart voor recreatieve pleziervaart aangelegd, die alleen in bepaalde perioden van het jaar open zal zijn en die wat betreft breedte en diepte dan alleen doorgang biedt voor kleinere vaartuigen.

De bedoeling van de bestemming is om zowel de eindsituatie als de tijdelijke herinrichtingswerkzaamheden, waaronder de winning van en veelal ook weer de opvulling met oppervlaktedelfstoffen (grind, zand en/of klei), mogelijk te maken.

Het gaat om het merendeel van de gronden binnen het zuidoostelijke deel van het plangebied, binnen de rivierlus, alsmede een smalle oeverstrook tussen de rivierlus en de Gerelingsplas, in het noordelijke deel van het plangebied.

Regeling

De bestemmingsomschrijving staat de hierboven genoemde combinatie van functies met de genoemde doorvaart toe. Ook onverharde of halfverharde wegen en paden en waterhuishoudkundige voorzieningen zijn toegestaan. Tevens is extensief dagrecreatief medegebruik mogelijk.

Het bebouwen van de gronden is, behoudens afwijking van de bouwregels, alleen in beperkte omvang mogelijk op twee nader aangeduide locaties (op de hoek van de huidige dwarsdam en middendam tussen de Osenplas en Gerelingsplas) ten behoeve van (tijdelijke) werkgebouwen in verband met herinrichting en grindwinning of (ter plaatse van een gedeelte van huidige doorvaart) ten behoeve van eventuele bouwwerken voor een nieuwe (gereguleerde/kleinere) doorvaart.

Voor deze bestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen naar de (eind)bestemming 'Natuur'. Die wijziging kan worden toegepast nadat de (tijdelijke) ontgronding van en/of opvulling met oppervlaktedelfstoffen ter plaatse voltooid is en de eindafwerking en inrichting voor de natuur(ontwikkeling) heeft plaatsgevonden.

Waarde - Archeologie

Algemeen

Ter bescherming van te verwachten archeologische waarden, die in een klein deel van het plangebied aanwezig zijn, is een dubbelbestemming opgenomen.

Regeling

Er mag uitsluitend gebouwd worden ter vervanging, vernieuwing of verandering van bestaande bebouwing, waarbij de oppervlakte, voor zover gelegen op of onder peil, niet wordt uitgebreid en waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande fundering, of bebouwing waarvoor de grondwerkzaamheden niet dieper dan 40 cm reiken of een oppervlak beslaan van minder dan 100 m2. Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het bouwen van andere bouwwerken. Archeologisch onderzoek is vereist voor bouwwerken met een omvang groter dan 2.500 m² of voor bouwwerken gelegen 50 m van een tot archeologisch onderzoek aanleiding gevende eerdere archeologische vondst of beschermd archeologisch monument.

Binnen de dubbelbestemming is een omgevingsvergunning vereist voor het uitvoeren van de genoemde werken en werkzaamheden. Indien uit archeologisch onderzoek blijkt dat op bepaalde locaties geen behoudenswaardige archeologische waarden (meer) aanwezig zijn, dan kunnen burgemeester en wethouders met een wijzigingsplan de dubbelbestemming geheel of gedeeltelijk verwijderen.

Water (WA)

Algemeen

Deze bestemming is gegeven aan de binnen het plangebied gelegen gedeelten van rivier de Maas, waaronder ook (het diepere en bevaarbaar gedeelte van) Maasmeander 'de Lus van Linne'.

Ook is deze bestemming gegeven aan de Overlaatplas nabij de Stuw van Linne, in het zuidwestelijke plandeel, die als zodanig deze bestemming, overeenkomstig ook het vigerende bestemmingsplan, kan behouden. Dat vanwege het gegeven dat het water als zodanig buiten het herinrichtingsplan/-gebied valt.

Deze wateren zijn als zodanig bestemd vanwege de verschillende functies, wat betreft waterhuishouding, recreatie en natuur, die deze wateren hebben en ook behouden.

Regeling

Binnen deze bestemming zijn water en waterhuishoudkundige voorzieningen, waterstaatswerken en beroeps- en pleziervaart toegestaan alsmede extensief dagrecreatief medegebruik. De gronden zijn ook bestemd voor het behoud, het herstel en de ontwikkeling van ecologische en natuurwaarden van met name de oevers.

Het bebouwen van de gronden is, behoudens afwijking van de bouwregels voor ondergeschikte bouwwerken, niet toegestaan.

Verder is ter bescherming van de waarden van met name de ecologische en natuurwaarden van de oevers een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor het uitvoeren van diverse werken, geen bouwwerken zijnde.

Water - Na Ongronding/Opvulling (WA-NO)

Algemeen

Deze bestemming betreft de gronden die momenteel nog water, agrarisch of (relatief minder waardevol) natuurterrein zijn, waar diverse herinrichtingswerkzaamheden, gedurende langere tijd, uitgevoerd gaan worden en die uiteindelijk 'overblijven' c.q. herinricht worden als overwegend diepe(re) waterplas met bijbehorende (deels natuurlijke) oevers. Ook deze wateren komen uiteindelijk in bezit en onder beheer van een natuurbeherende instantie (Stichting het Limburgs Landschap).

De bedoeling van de bestemming is om zowel de eindsituatie als de tijdelijke herinrichtingswerkzaamheden, waaronder de winning van oppervlaktedelfstoffen (grind) en de plaatselijke opvulling en oeverafwerking met oppervlaktedelfstoffen (grind, zand en/of klei) mogelijk te maken.

Het gaat om het merendeel van de gronden binnen het noordelijk deel van het plangebied, ter plaatse van de 'nieuwe Gerelingsplas' (inclusief een deel van de huidige Spoorplas) en de Osenplas.

Regeling

De bestemmingsomschrijving staat de hierboven genoemde combinatie van functies toe. Ook onverharde of halfverharde wegen en paden en waterhuishoudkundige voorzieningen zijn toegestaan. Tevens is extensief dagrecreatief medegebruik en ook recreatieve recreatievaart mogelijk.

Het bebouwen van de gronden is, behoudens afwijking van de bouwregels, alleen in beperkte omvang mogelijk op een nader aangeduide locatie (op de hoek van de huidige dwarsdam en middendam tussen de Osenplas en Gerelingsplas) en alleen ten behoeve van (tijdelijke) werkgebouwen in verband met herinrichting en grindwinning.

Voor deze bestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen naar de (eind)bestemming 'Water'. Die wijziging kan worden toegepast nadat de (tijdelijke) ontgronding van en/of opvulling met oppervlaktedelfstoffen ter plaatse voltooid is en de eindafwerking en inrichting als waterplas heeft plaatsgevonden. De 'nieuwe Gerelingsplas' is specifiek aangeduid, zodat daar de bij de bestemming 'Water' genoemde specifieke regels voor rustige gemotoriseerde plezier-/recreatievaart van toepassing zijn, waardoor beroepsvaart niet en recreatief medegebruik gedurende enkele maanden per jaar zijn toegestaan nadat de bestemming van de Gerelingsplas is gewijzigd.

Waterstaat - Stroomvoerend rivierbed (WS-SR) (dubbelbestemming)

Algemeen

Aan het gehele plangebied is, eveneens overeenkomstig het vigerende bestemmingsplan, deze dubbelbestemming toegekend, omdat het als uiterwaard tevens van belang is in verband met de watervoerende functie van de rivier de Maas.

Deze dubbelbestemming is toegekend op basis van de Beleidslijn grote rivieren. De beleidslijn is van toepassing op alle nieuwe activiteiten (waaronder wijziging van bestaande activiteiten) in het rivierbed van de grote rivieren. Hoofdlijn van beleid is, dat in het rivierbed van grote rivieren ingrepen getoetst worden, die zouden kunnen leiden tot:

  • waterstandsverhoging in de huidige situatie, en/of
  • feitelijke belemmeringen voor toekomstige vergroting van de afvoercapaciteit, en/of
  • potentiële schade bij hoogwater.

Daarbij gaat het doorgaans gaan om ingrepen die een ophoging, bouwwerk of ander obstakel met zich meebrengen. In de beleidslijn wordt onderscheid gemaakt tussen activiteiten, die (onlosmakelijk) verbonden zijn aan het rivierbed en overige activiteiten.

Regeling

De bestemmingsregeling die is opgenomen sluit, voor zover relevant in relatie tot het bouwen binnen het plangebied, aan bij de regeling zoals opgenomen in de andere bestemmingsplannen van de gemeente Roermond waarbinnen dit van toepassing is. Er is een omgevingsgunningstelsel opgenomen waardoor de regels in overeenstemming zijn met de Beleidslijn grote rivieren.

Waterstaat - Waterkering (WA-WK) (Dubbelbestemming)

Algemeen

Deze bestemming is toegekend aan een gedeelte van de waterkerende dijk'/kade die zich in de uiterste zuidoosthoek van het plangebied langs de Maasmeander c.q. Lus van Linne bevindt. Door middel van deze bestemming wordt deze waterkerende functie gegarandeerd voor de toekomst.

Regeling

Deze gronden zijn bestemd ten behoeve van de waterkerende functie van de dijk/kade. Op of in deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd, behoudens afwijking van de bouwregels. Voordat die kan worden verleend dient de beheerder van de waterkering te worden gehoord.