Plan: | Wijzigingsplan Nieuwe Baan 8 Ospeldijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0946.WPNieuweBaan82010-VAS1 |
Hiernavolgend worden de planregels artikelsgewijs van een nadere toelichting voorzien.
Artikel 1: begrippen; de in de voorschriften gebezigde begrippen worden hierin omschreven ter voorkoming van misverstanden of verschil in interpretatie.
Voor wat betreft het begrip milieuhygiënische uitvoerbaarheid is het van belang op te merken dat het hier vooral gaat om milieuregels op grond waarvan tussen verschillende functies bepaalde afstanden moeten worden aangehouden, zoals geluid, lucht en geur. Het aspect externe veiligheid maakt hier tevens deel van uit.
Artikel 2: wijze van meten; een omschrijving van de wijze waarop het meten dient plaats te vinden.
Artikel 3: de hoofdbestemmingen. Iedere bestemming is opgebouwd conform de richtlijnen uit de SVBP 2008, waarin een vaste opzet voor de bestemmingsregels is vastgelegd. De opzet voor onderhavig bestemmingsplan bestaat uit de volgende onderdelen:
De in dit plan opgenomen bestemming is:
De in het plangebied voorkomende en toegestane bebouwing wordt binnen de verschillende gebiedsbestemmingen nader aangeduid en beschreven.
Binnen de afzonderlijke gebiedsbestemmingen zijn voor de afzonderlijke functies die er al dan niet voorkomen (wonen, nietagrarisch bedrijf) specifieke afwijkingssregels en wijzigingsbevoegdheden opgenomen.
De te beschermen, te herstellen en/of te ontwikkelen waarden in het plangebied zijn, waar nodig, in een medebestemming vastgelegd. Het gaat hierbij om de medebestemmingen:
Algemene regels
In hoofdstuk 3 van de regels zijn de Algemene regels opgenomen. Hierna worden de artikelen toegelicht.
Anti-dubbeltelregel. Deze regel is opgenomen om een ongewenste verdichting van bebouwing te voorkomen. Dit zou zich kunnen voordoen wanneer een deel van een bouwperceel dat al bij de berekening van het maximale bebouwingspercentage was betrokken opnieuw bij zo'n berekening, maar nu ten behoeve van een ander bouwperceel, wordt betrokken.
Algemene gebruiksregel. Voor de redactie van de gebruiksbepaling is de algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. In beginsel is de bestemmingsomschrijving van de betreffende bestemming bepalend. Voor het gehele plangebied is het gebruik (dan wel laten gebruiken) van gronden voor een seksinrichting als strijdig gebruik aangemerkt.
Algemene afwijkingsregels. Op basis van artikel 3.6 Wro is aan burgemeester en wethouders een afwijkingsbevoegdheid toegekend voor een aantal met name genoemde afwijkingen.
Algemene wijziginssregels.Burgemeester en wethouders kunnen het plan wijzigen en nadere aanduidingen met betrekking tot de functie van de verbeelding verwijderen.
Kwaliteitsregels. In dit artikel is aangegeven welke kwaliteitsbijdrage wordt verwacht bij ontwikkelingen in het buitengebied die dit bestemmingsplan mogelijk maakt. Het gaat daarbij om het instrument kwaliteitsbijdrage.
Werking wettelijke regelingen. De wettelijke regelingen waarnaar in de regels van dit plan wordt verwezen, gelden zoals deze luiden op het moment van vaststelling van het plan.
Overige regels - Boringsvrije zone. Het plangebied is gelegen binnen een Boringsvrije zone die middels een aanduiding is weergeven. Ter plaatse van deze gronden mogen geen activiteiten worden ontplooit die strijdig zijn met de bescherming van de bodem en grondwater voor de openbare drinkwatervoorziening.
Overgangs- en slotregels
In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is een algemeen geldende regeling opgesteld, die in elk bestemmingsplan moet worden opgenomen. Gekozen is voor een regeling in een aantal standaardbepalingen. De eerste standaardbepaling heeft betrekking op het overgangsrecht ten aanzien van bouwmogelijkheden, de tweede op het overgangsrecht ten aanzien van (andere) gebruiksmogelijkheden van de grond (gebruik in enge zin). Deze onderscheiding is klassiek binnen het ruimtelijk bestuursrecht. Gekozen is voor een zo min mogelijk uiteenlopende aanpak van beide onderdelen van het overgangsrecht in bestemmingsplannen, ten aanzien van de peildatum. Dat is het tijdstip dat als ijkpunt wordt aangehouden bij de vaststelling van de feitelijke en juridische situatie waarvan zal worden uitgegaan bij het vaststellen van de uit het overgangsrecht ten aanzien daarvan voortvloeiende rechten en verplichtingen. In beide artikelen is als peildatum gekozen voor het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan waarvoor het overgangsrecht geldt. Voor een verdere interpretatie van het overgangsrecht wordt verwezen naar de Memorie van toelichting bij het Bro.
Overgangsrecht. Dit artikel bevat de overgangsbepalingen met betrekking tot bebouwing respectievelijk het gebruik van gronden en bouwwerken.
Slotregel. Deze regel geeft de titel van de planregels aan.