direct naar inhoud van Regels
Plan: Kerkrade West I 3e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0928.BPKerkradeWestI3eH-Vg01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Algemene bepalingen

Op dit bestemmingsplan 'Kerkrade West I 3e herziening' zijn de regels, verbeelding en bijbehorende toelichting van het bestemmingsplan "Kerkrade West I", zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 november 2010, van overeenkomstige toepassing, met inachtneming van het bepaalde in dit bestemmingsplan.

Artikel 2 Begrippen

In deze regels wordt verstaan onder:

2.1 plan:

het bestemmingsplan 'Kerkrade West I 3e herziening' met identificatienummer NL.IMRO.0928.BPKerkradeWestI3eH-Vg01 van de gemeente Kerkrade.

2.2 bestemmingsplan:

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

2.3 bedrijfswoning:

Een woning in of bij een bouwwerk of terrein, die alleen is bedoeld voor de huisvesting van (het huishouden van) een persoon wiens huisvesting daar, gelet op de bestemming van het bijbehorende bouwwerk of terrein noodzakelijk is.

2.4 gebruikswijziging naar wonen:

Het in gebruik nemen van een bestaand gebouw, of een gedeelte daarvan, ten behoeve van wonen, dat op het moment van ter inzage leggen van dit bestemmingsplan niet voor wonen in gebruik was. Onder het in gebruik nemen voor wonen wordt mede verstaan kamerbewoning of het wonen in een (bedrijfs)woning.

2.5 huishouden:

de bewoning van een woning door:

  • a. één persoon;
  • b. twee of meerdere personen in de vorm van een samenlevingsverband, die een duurzame (gemeenschappelijke) huishouding voeren of willen voeren, waar bij een gemeenschappelijke huishouding sprake is van onderlinge verbondenheid en continuïteit in de samenstelling ervan,

niet zijnde kamerverhuur.

2.6 kamerbewoning:

het bewonen van een onzelfstandige woonruimte.

2.7 kamerverhuur:

het verhuren van een onzelfstandige woonruimte.

2.8 wonen:

het gehuisvest zijn in een woning.

2.9 woning / wooneenheid:

Een zelfstandig (gedeelte van een) gebouw, dat dient voor de huisvesting van één huishouden, met dien verstande dat:

  • onder een meergezinswoning (gestapeld) wordt verstaan een gebouw, dat uit meerdere naast elkaar en/of gedeeltelijk boven elkaar gelegen wooneenheden bestaat en dat qua uiterlijke verschijningsvorm als een eenheid kan worden beschouwd;
  • onder een vrijstaande woning wordt verstaan een woning, waarvan het hoofdgebouw niet aan een op een aangrenzend bouwperceel gelegen hoofdgebouw is aangebouwd en waarvan de zijgevels ook niet in de zijdelingse perceelgrens zijn aangezet;
  • onder een halfvrijstaande woning wordt verstaan een woning, waarvan een zijgevel van het hoofdgebouw aan een op een aangrenzend bouwperceel gelegen hoofdgebouw is aangebouwd en waarvan een zijgevel in de zijdelingse perceelgrens is gebouwd;
  • onder een gesloten (tussen) woning wordt verstaan een woning, waarvan beide zijgevels van het hoofdgebouw aan de op de aangrenzende bouwpercelen gelegen hoofdgebouwen zijn aangebouwd en waarvan de zijgevels in de zijdelingse perceelgrenzen zijn gebouwd.

Kenmerkend voor een woning is de aanwezigheid van een eigen toiletruimte, badruimte en een keuken met kooktoestel.

2.10 woning met kamergewijze verhuur:

het verschaffen van woonverblijf in één gedeelte van een woning middels meer dan één wooneenheid (voor kamergewijze verhuur). De bewoners hebben gezamenlijk één ingang. Daarnaast delen de bewoners van de wooneenheden minimaal 1 van de volgende gemeenschappelijke voorzieningen: badkamer, keuken of toilet.

2.11 woningomzetting:

omzetting van een woning naar één of meer onzelfstandige wooneenheden voor kamergewijze verhuur.

2.12 woningsplitsing:

het bouwkundig en/of functioneel splitsen van een woning in twee of meer wooneenheden ten behoeve van de vestiging van meer dan één huishouden. Hierdoor ontstaan in één gebouw minimaal twee zelfstandige wooneenheden, met ieder hun eigen voorzieningen, zoals een badkamer, keuken, toilet, slaapkamer(s) en woonkamer en een eigen afsluitbare toegang.

2.13 wooneenheid (voor kamergewijze verhuur):

Een onzelfstandig gedeelte van een woning met kamergewijze verhuur, welk gedeelte dient voor de huisvesting van één huishouden. Kenmerkend voor de wooneenheid is het gezamenlijk gebruik (met andere wooneenheden) van een toiletruimte, badruimte en/of keuken. Een wooneenheid kan uit meerdere ruimtes bestaan.

Artikel 3 Wijze van meten

Op het plan zijn de regels van de bestemmingsplannen als genoemd in artikel 1 onverkort van toepassing.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 4 Bestemmingsplan 'Kerkrade West I'

De regels van het bestemmingsplan 'Kerkrade West I' als vastgesteld door de gemeenteraad op 24 november 2010 worden als volgt gewijzigd:

Artikel 3 Bedrijf

3.2 Bouwregels

  • a. aan artikel 3.2.2 wordt als sublid toegevoegd: 'woningsplitsing en/of woningomzetting is niet toegestaan'.

3.5 Specifieke gebruiksregels

  • a. aan artikel 3.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'woningsplitsing en/of woningomzetting';
  • b. aan artikel 3.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'kamerverhuur en/of kamerbewoning';

Artikel 4 Centrum

4.2 Bouwregels

  • a. aan artikel 4.2.1 wordt als sublid toegevoegd: 'woningsplitsing en/of woningomzetting is niet toegestaan';
  • b. aan artikel 4.2.1 wordt als sublid toegevoegd: 'per bouwvlak mogen niet meer woningen worden opgericht dan het aantal legale woningen dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan.

4.5 Specifieke gebruiksregels

  • a. aan artikel 4.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'woningsplitsing en/of woningomzetting';
  • b. aan artikel 4.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'kamerverhuur en/of kamerbewoning';
  • c. aan artikel 4.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'gebruikswijziging naar wonen'.

Artikel 5 Dienstverlening

5.2 Bouwregels

  • a. aan artikel 5.2.1 wordt als sublid toegevoegd: 'woningsplitsing en/of woningomzetting is niet toegestaan'.

5.5 Specifieke gebruiksregels

  • a. aan artikel 5.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'woningsplitsing en/of woningomzetting';
  • b. aan artikel 5.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'kamerverhuur en/of kamerbewoning';
  • c. aan artikel 5.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'gebruikswijziging naar wonen'.

Artikel 7 Horeca

7.2 Bouwregels

  • a. aan artikel 7.2.1 wordt als sublid toegevoegd: 'woningsplitsing en/of woningomzetting is niet toegestaan';

7.5 Specifieke gebruiksregels

  • a. aan artikel 7.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'woningsplitsing en/of woningomzetting';
  • b. aan artikel 7.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'kamerverhuur en/of kamerbewoning';
  • c. aan artikel 7.5.2 wordt als sublid toegevoegd: 'gebruikswijziging naar wonen'

Artikel 12 Wonen

12.2 Bouwregels

  • a. aan artikel 12.2.1 wordt als sublid toegevoegd: 'woningsplitsing en/of woningomzetting is niet toegestaan';
  • b. aan artikel 12.2.1 wordt als sublid toegevoegd: 'per bouwvlak mogen niet meer woningen worden opgericht dan het aantal legale woningen dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan.
  • c. in artikel 12.2.1 komt in de tabel onder sub b de volgende rij te vervallen;

splitsen woning; bouw meergezinswoningen   rechtstreeks   Uitsluitend ter plaatse van een bouwvlak met minimaal drie bouwlagen, waarbij maximum aantal wooneenheden/ woningen gelijk is aan aangeduide maximum aantal bouwlagen, en met inacht- neming geldende bouwregels (12.2)  

  • d. in sublid d van artikel 12.2.1 komt de volgende passage te vervallen: 'Tot een maximum aantal bouwlagen van 2 kunnen uitsluitend grondgebonden woningen worden opgericht; vanaf drie bouwlagen zijn meergezinswoningen toegestaan.'

12.5 Specifieke gebruiksregels

  • a. aan artikel 12.5, sub c wordt als strijdig gebruik toegevoegd:

- woningsplitsing en/of woningomzetting;

- kamerverhuur en/of kamerbewoning;

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 5 Algemene regels

Ten aanzien van de Algemene regels is het bepaalde in de Algemene regels van het bestemmingsplan 'Kerkrade West I' als genoemd in artikel 1 onverkort van toepassing op het plan, waarbij de regels ten aanzien van parkeren worden vervangen door de volgende regels:

Artikel 6 Algemene bouwregels

6.1 Parkeernormen
6.1.1 Realisatie parkeergelegenheid

Bij het bouwen van bouwwerken op grond van het bepaalde in dit plan dient op eigen terrein voldoende parkeergelegenheid te worden gerealiseerd en vervolgens in stand te worden gehouden. Er wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid indien wordt voldaan aan het Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan, deel I: Beleidskader (vastgesteld door de gemeenteraad op 31 januari 2018) , dan wel wanneer deze beleidsregels gedurende de planperiode worden gewijzigd, wordt voldaan aan de actuele vastgestelde nota op het moment dat de aanvraag omgevingsvergunning wordt ingediend.

6.1.2 Afwijkingsbevoegdheid

Het bevoegd gezag kan met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 6.1.1  indien bij  de aanvraag omgevingsvergunning wordt aangetoond dat anderszins is geborgd dat onevenredige parkeeroverlast in het openbaar gebied wordt voorkomen.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 7 Overgangsrecht

7.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het eerste lid een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.
  • c. Het eerste lid is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
7.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het eerste lid, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in het eerste lid, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het eerste lid is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 8 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan 'Kerkrade West I 3e herziening' met identificatienummer NL.IMRO.0928.BPKerkradeWestI3eH-Vg01 van de gemeente Kerkrade.