direct naar inhoud van 5.4 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Montfortstraat sectie C6439
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0917.BP010300W000002-0401

5.4 Economische uitvoerbaarheid

De inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008 vormt ten aanzien van de grondexploitatie een duidelijke breuk met het wettelijke stelsel zoals dat voordien gold. De Wro verplicht immers de gemeente tot het verhalen van grondexploitatiekosten door middel van het vaststellen van een exploitatieplan. Een gemeente moet kosten verhalen en mag daar niet van af zien. De vaststelling van een bestemmingsplan waarbij de bouw van één woning mogelijk wordt gemaakt, valt onder de reikwijdte van het verplichtend kostenverhaal.

Er bestaat echter een tweetal - limitatief - wettelijke uitzonderingen op de verplichting een exploitatieplan vast te stellen. Dit is het geval als:

  • I. het kostenverhaal anderszins verzekerd is omdat er een grondexploitatieovereenkomst anterieur aan de vaststelling van het bestemmingsplan is gesloten, of
  • II. er sprake is van een 'kruimelgeval' (ingevoerd bij een recente wetswijziging). Er is sprake van een zogenoemd kruimelgeval indien:
    • 1. de netto-opbrengst van het publiekrechtelijke kostenverhaal niet meer dan € 10.000,- bedraagt, of
    • 2. er geen fysieke voorzieningen hoeven te worden aangelegd, of
    • 3. de fysieke voorzieningen alleen bestaan uit het aansluiten op de riolering of de openbare weg. Kortom voorzieningen waarvan het kostenverhaal is verzekerd via de legesverordening of een aansluitverordening dan wel waarover nadien afspraken kunnen worden gemaakt.

Met de invoering van voornoemde kruimelgevallen heeft de wetgever beoogd de bestuurlijke lasten te verminderen, zonder afbreuk te doen aan het principe van kostenverhaal bij bouwlocaties.

In het voorliggende bestemmingsplanMontfortstraat sectie C6439 is sprake van het 'terugbrengen' van een oude woonbestemming op een perceel dat aan de straat is gelegen en welk perceel technisch als bouwrijp valt te kwalificeren. Het treffen van fysieke voorzieningen is niet nodig. Er zal slechts sprake zijn van het aansluiten van de woning op de riolering en mogelijk het ontsluiten van het perceel op de openbare weg.

Deze situatie valt daarmee onder de uitzonderingen genoemd in de kruimelgevallenlijst. De gemeente is dus niet verplicht een exploitatieplan vast te stellen noch een anterieure overeenkomst te sluiten.