Piushavengebied 2009, 9e wijziging (Caspar Houbenstraat)
Status: | vastgesteld |
Identificatie: | NL.IMRO.0855.WYZ2018001-e001 |
Plantype: | wijzigingsplan |
Toelichting
Hoofdstuk 1 Plan en plangebied
1.1 Aanleiding tot planontwikkeling
Op de hoek Caspar Houbenstraat / Twentestraat ontwikkelt Tiwos, in het kader van de herstructurering van Jeruzalem, een appartementencomplex met 23 appartementen. Op de begane grond komen vier appartementen met tuinen van 5 m. diep aan de Caspar Houbenstraat.
De bouw van dit appartementencomplex past in de geldende bestemming volgens het wijzigingsplan Piushavengebied 2009, 2e wijziging (Nieuw Jeruzalem).
Ten tijde van de opstelling van het wijzigingsplan Piushavengebied 2009, 2e wijziging (Nieuw Jeruzalem) was de gedachte dat er op de begane grond atelierruimtes zouden komen zonder voortuin maar met een wandelpad. Daarom heeft deze strook een verkeer bestemming gekregen. Inmiddels zijn de plannen gewijzigd en komen er appartementen met voortuinen. De aanleg van de voortuinen past niet binnen deze bestemming.
Om de aanleg van de voortuinen mogelijk te maken dient de bestemming gewijzigd te worden in Wonen. Daartoe is dit wijzigingsplan opgesteld. Aanleg van de voortuinen past in het ontwerp voor de openbare ruimte van dit deel van Jeruzalem.
Met deze toelichting wordt een basis gegeven voor het wijzigingsplan, waarmee medewerking kan worden verleend aan het initiatief. Gelet op de zeer beperkte planologische wijziging is de toelichting ook beperkt.
1.2 Het plangebied
Het plangebied is een strook grond van circa 2,5 meter diep en 50 meter breed op de hoek van de Caspar Houbenstraat en de Twentestraat. Het perceel is thans een braakliggend terrein. Zie tekening hieronder.
1.3 Vigerende bestemmingsplan
Ter plaatse van de planlocatie geldt het bestemmingsplan ‘Piushavengebied 2009, 2e wijziging (Nieuw Jeruzalem)", vastgesteld op 23 april 2013. De vigerende bestemming is "Verkeer en Verblijf".
uitsnede geldend bestemmingsplan
Binnen het moederplan Piushavengebied is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het deelgebied Nieuw Jeruzalem. In de Wet ruimtelijke ordening (artikel 3.6 lid 3) staat dat een wijzigingsplan, zolang de bestemming nog niet verwezenlijkt is, kan worden vervangen door een nieuwe wijziging. Voor dit deel van het wijzigingsplan is de bestemming nog niet verwezenlijkt en kan dus gebruikt gemaakt worden van deze mogelijkheid.
Hoofdstuk 2 Ruimtelijk beleidskader
2.1 Inleiding
In dit hoofdstuk volgt een korte weergave van het bij het opstellen van dit bestemmingsplan van kracht zijnde ruimtelijke beleidskader.
2.2 Rijk
Er spelen met betrekking tot dit plan geen rijksbelangen. Derhalve wordt het ruimtelijk beleidskader op rijksniveau niet besproken.
2.3 Provincie
Er spelen met betrekking tot dit plan geen provinciale belangen. Derhalve wordt het ruimtelijk beleidskader op provinciaal niveau niet besproken.
2.4 Gemeente
De ontwikkeling past in de Stedenbouwkundige visie Piushaven. Met het bouwplan met de voortuinen is door het kwaliteitsteam Piushavengebied ingestemd.
Hoofdstuk 3 Milieuaspecten
De omzetting van de bestemming Verkeer en Verblijf naar Wonen heeft geen gevolgen voor het milieu of de natuur. De bestaande boom wordt gehandhaafd.
Hoofdstuk 4 Opzet planregels
De regels zijn opgezet conform de bestemmingsplansystematiek van de gemeente Tilburg. Daarbij is het van belang dat het plan een wijzigingsplan betreft; een aanpassing binnen het bestaande bestemmingsplan. Daarvoor is het juridisch niet noodzakelijk dan wel gewenst om een volledig nieuw bestemmingsplan op te stellen. Het voorliggend wijzigingsplan wordt geacht onderdeel te gaan uitmaken van het zgn. moederplan: het bestemmingsplan ‘Piushavengebied 2009’, vastgesteld op 19 juli 2010.
Voor de gronden is de bestemming ‘Wonen’ van toepassing. Er wordt geen bouwvlak opgenomen dus zijn hier alleen bouwwerken geen gebouwen toegestaan.
Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid
Deze wijziging van de bestemming brengen - behoudens kosten voor ambtelijke voorbereiding en begeleiding van het planproces - geen kosten voor de gemeente met zich mee.
De kosten van ambtelijke begeleiding worden gedekt uit de verschuldigde leges. Omdat er geen sprake is van een bouwplan hoeft er geen exploitatieplan te worden vastgesteld.
De ontwikkeling bevindt zich op particulier terrein en de ontwikkeling betreft een particulier initiatief.
Hoofdstuk 6 Omgevingsdialoog en vooroverleg
Aangezien de wijziging zeer beperkt van aard is heeft er geen omgevingsdialoog plaatsgevonden. De ontwikkelaar zal de omwonenden over het bouwplan van het appartementen gebouw informeren in de september editie van de Jeruzalemmer Courant. Hierin zal worden gemeld dat er voortuinen komen.
Vooroverleg
Met het voorliggend plan zijn geen belangen gemoeid van overlegpartners. Derhalve is geen wettelijk vooroverlegtraject doorlopen.