Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013, 1e wijziging (Spaubeekstraat 201)
Status: | vastgesteld |
Identificatie: | NL.IMRO.0855.WYZ2017002-e001 |
Plantype: | wijzigingsplan |
Toelichting
Inhoudsopgave
Hoofdstuk 2 Beschrijving plangebied
2.1 Ruimtelijke en functionele structuur
Hoofdstuk 3 Ruimtelijke en thematische beleidskaders
Hoofdstuk 4 Milieu- en wateraspecten
Hoofdstuk 5 Juridische planbeschrijving
5.1 Wijziging van de verbeelding
Hoofdstuk 7 Burgerparticipatie en overleg
7.1 Kennisgeving ex artikel 1.3.1 Bro
7.2 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro
Hoofdstuk 1 Inleiding
1.1 Aanleiding wijzigingsplan
Het plangebied is in het vigerende bestemmingsplan "Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013" (verder moederplan) voorzien van de bestemming 'Gemengd - 3', waardoor de gronden onder andere bestemd zijn voor bedrijven, (dag)recreatieve voorzieningen en maatschappelijke voorzieningen. Tevens is sprake van de aanduiding 'sportveld (spv)', waardoor deze gronden tevens ten behoeve van een sportveld gebruikt kunnen worden. Vanwege deze aanduiding zijn de bebouwingsmogelijkheden echter beperkt. Zo mag maximaal 5% bebouwd worden, waarbij de bouwhoogte is gemaximeerd op 5 meter.
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten (collegebesluit d.d. 31 mei 2016, nr. 22) dat een uitbreiding van het sportcomplex met een extra veld niet meer aan de orde is en om de Stadsrand Dalem verder te vullen met bedrijven. Om de gronden voor deze andere toegestane functies uit te kunnen geven, is het wenselijk om de bouwmogelijkheden op deze gronden te verruimen door de aanduiding 'sportveld (spv)' te verwijderen. Om dit te bereiken wordt gebruik gemaakt van de in artikel 20 van het moederplan opgenomen wijzigingsbevoegdheid. De vigerende bestemming 'Gemengd - 3' blijft verder ongewijzigd.
1.2 Het plangebied
Het plangebied bevindt zich in de Stadsrand Dalem, aan de westzijde van de wijk Reeshof. Aan de zuidzijde van deze stadsrand ligt het sportcomplex van Gudok. Het plangebied grenst aan de noordzijde van dit complex. De oostelijke grens van het plangebied wordt gevormd door de Dalemdreef; aan de westzijde wordt de begrenzing van dit wijzigingsplan bepaald door de plangrens van het bestemmingsplan "Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013, 1e herziening (bvp Burg. Letschertweg)". De noordelijke grens van dit wijzigingsplan wordt bepaald door de noordelijke grens van de aanduiding 'sportveld (spv)', zoals opgenomen in het moederplan.
Afbeelding 1: Ligging van het plangebied.
1.3 Voorgaande plannen
Zoals in paragraaf 1.1 reeds is aangegeven, geldt voor het plangebied momenteel het bestemmingsplan "Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013". Dit bestemmingsplan is op 7 april 2014 vastgesteld en onherroepelijk sinds 4 juni 2015.
Hoofdstuk 2 Beschrijving plangebied
2.1 Ruimtelijke en functionele structuur
Het plangebied ligt in het meest westelijke deel van de wijk Reeshof, ten noorden van de spoorlijn Tilburg-Breda. Het betreft hier de Stadsrand Dalem, dat zich uitstrekt tussen de Middeldijkdreef en de spoorlijn.Ten oosten van de Stadsrand Dalem zijn woningen gelegen in de vorm van woonerven- en hoven. Deze woningen zijn naar binnen gericht en hebben hierdoor een geringe stedenbouwkundige invloed op het plangebied. Aan de westzijde wordt de stadsrand begrensd door de Burgemeester Letschertweg, die onderdeel uitmaakt van de ring om Tilburg. Deze weg verbindt de Midden-Branbantweg (N261) met de rijksweg A58. Aan de overzijde van de Burgemeester Letschertweg begint het buitengebied van de gemeente Gilze-Rijen. Dit bestaat overwegend uit open landschap met agrarische bedrijfsbebouwing. Ten zuiden van de spoorlijn en de Stadsrand Dalem ligt de buurt Koolhoven West.
Op de om het plangebied heenliggende gronden is momenteel geen of slechts sporadisch bebouwing aanwezig. Het vigerende bestemmingsplan laat echter wel bebouwing toe ten behoeve van bedrijven, sport en recreatie, volkstuinen en maatschappelijke doeleinden. Aan de zuidzijde grenst het plangebied aan het complex van voetbalvereniging Gudok, dat bestaat uit drie (kunst)grasvelden, een clubhuis met kantine en kleedruimte en een parkeerterrein voor leden en bezoekers. Aan de westzijde van het plangebied kan op grond van de eerste herziening van het bestemmingsplan "Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013" een verkooppunt van motorbrandstoffen worden opgericht.
2.2 Technische infrastructuur
Binnen het plangebied bevinden zich geen belangrijke technische infrastructurele voorzieningen met ruimtelijke relevantie (bijvoorbeeld in verband met in acht te nemen belemmeringenstroken of veiligheidszones).
Hoofdstuk 3 Ruimtelijke en thematische beleidskaders
Zoals in paragraaf 1.1 reeds is aangegeven, is in het vigerende bestemmingsplan “Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013” met een wijzigingsbevoegdheid reeds voorzien in de mogelijkheid om de aanduiding 'sportveld (spv)' te verwijderen. In dat plan is geconcludeerd dat het toepassen van een dergelijke wijziging als passend wordt ervaren binnen het van toepassing zijnde beleid. Omdat dit wijzigingsplan verder geen nieuwe functies mogelijk maakt, is het niet noodzakelijk om dit wijzigingsplan opnieuw aan de ruimtelijke en thematische beleidskaders te toetsen.
Zowel op grond van het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.1.6) als op grond van de provinciale structuurvisie, dienen stedelijke ontwikkelingen getoetst te worden aan de ‘ladder voor duurzame verstedelijking’. Een stedelijke ontwikkeling is in het Bro gedefinieerd als 'ruimtelijke ontwikkeling van een bedrijventerrein of zeehaventerrein, of van kantoren, detailhandel, woningbouwlocaties of andere stedelijke voorzieningen’. Uit jurisprudentie blijkt, dat realisatie van één of enkele woningen in het buitengebied niet aangemerkt wordt als een 'woningbouwlocatie' en daarmee niet als een stedelijke ontwikkeling. Dit geldt ook voor het realiseren van andere kleinschalige stedelijke voorzieningen. Met dit wijzigingsplan wordt de verbeelding van het moederplan zodanig gewijzigd, dat ter plaatse van het wijzigingsgebied geen sprake meer is van de functieaanduiding 'sportveld (spv)'. Het wijzigingsplan maakt hierbij geen nieuwe functies mogelijk. Zodoende wordt gesteld, dat de ladder voor duurzame verstedelijking niet van toepassing is .
Hoofdstuk 4 Milieu- en wateraspecten
Bij de realisatie van nieuwe ontwikkelingen dient, met het oog op de uitvoerbaarheid van het plan, te worden onderzocht of in de toekomst sprake is van een goede omgevingssituatie. Dit wijzigingsplan heeft alleen betrekking op een wijziging van de verbeelding van het bestemmingsplan "Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013". Op de verbeelding wordt de aanduiding 'sportveld (spv)' ter plaatse van het plangebied van dit wijzigingsplan verwijderd, waardoor de bouwmogelijkheden ten aanzien van de bouwhoogte en het bebouwingspercentage ter plaatse worden verruimd. Het verwijderen van de aanduiding 'sportveld (spv)' leidt niet tot het toestaan van nieuwe functies ter plaatse van het wijzigingsgebied. Verondersteld wordt, dat deze wijziging geen nadelige invloed heeft op het woon- en leefklimaat van de omliggende woningen. Ook ten aanzien van de aspecten 'bodem', 'water' en 'ecologie' geldt, dat een nadere beschouwing niet noodzakelijk is geacht.
Doordat de bouwmogelijkheden binnen het plangebied worden verruimd, kan in theorie de persoonsdichtheid toenemen. Aangezien in de directe omgeving van het plangebied enkele transportroutes van gevaarlijke stoffen zijn gelegen, wordt hieronder nader ingegaan op het aspect 'externe veiligheid'.
4.1 Externe veiligheid
4.1.1 Inleiding
Externe veiligheid beschrijft de risico's die kunnen ontstaan als gevolg van opslag of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit heeft betrekking op inrichtingen (bedrijven), transportroutes en buisleidingen. De geldende regels zijn te vinden in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi), het Besluit externe veiligheid transportroutes (Bevt) en het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Daarnaast heeft de gemeente Tilburg een beleidsvisie externe veiligheid vastgesteld met de titel "Veilig en verantwoord ontwikkelen".
4.1.2 Verantwoordingsplicht
Bij het opstellen van een bestemmingsplan moet worden beschreven of een ontwikkeling ligt in het invloedsgebied van een risicobron. Per risicobron (transportas, buisleiding of inrichting) is vastgelegd wanneer de verantwoordingsplicht moet worden ingevuld en is de inhoud van de verantwoording bepaald.
In bij dit plan gevoegde Risico-inventarisatie en verantwoording groepsrisico (bijlage 1) zijn de relevante risicobronnen geïnventariseerd. Uit de inventarisatie blijkt dat het plangebied ligt in het invloedsgebied van een lokale transportroute (Burgemeester Letschertweg), het spoortraject Breda - Tilburg en de Rijksweg A58. De verantwoordingsplicht is hiervoor ingevuld en opgenomen in de genoemde bijlage.
4.1.3 Beleidsvisie externe veiligheid
In de beleidsvisie externe veiligheid wordt het gebied waarin het plangebied ligt aangemerkt als een transportasgebied. Aan de voorwaarden uit het hierbij behorende planologische kader wordt voldaan. De ruimtelijke ontwikkeling is niet strijdig met het gemeentelijke externe veiligheidsbeleid.
4.1.4 Conclusies en restrisico
Het plangebied ligt binnen het invloedsgebied van een lokale transportroute (Burgemeester Letschertweg), het spoortraject Breda - Tilburg en de Rijksweg A58. Personen in het plangebied worden aan externe veiligheidsrisico's blootgesteld, ook na maatregelen. Vanwege de ligging van het bestemmingsplan binnen het invloedsgebied van deze risicobronnen is de verantwoordingsplicht ingevuld (zie de eerdergenoemde bijlage Risico-inventarisatie en verantwoording groepsrisico bijlage 1). Hierbij is gebruik gemaakt van het standaardadvies van de Brandweer Midden- en West-Brabant. De relevante onderdelen uit dit advies zijn verwerkt in de verantwoording.
Uit het bovenstaande worden de volgende relevante conclusies getrokken:
er bevinden zich geen PR 10-6-contouren van risicobronnen binnen het plangebied;
het groepsrisico van de Burgemeester Letschertweg neemt toe, maar blijft in de toekomstige situatie onder 0,1 keer de oriëntatiewaarde;
de bereikbaarheid van het plangebied is goed;
goede communicatie kan een bijdrage leveren aan de zelfredzaamheid van personen. In Tilburg vindt communicatie plaats via de Risicokaart en de risicocommunicatie-campagne Denk Vooruit;
het plangebied ligt in het dekkingsgebied van de WAS-installatie (Waarschuwings- en alarmeringssysteem), dit biedt naast NL-Alert de mogelijkheid de aanwezigen tijdig te waarschuwen;
de aanwezigen kunnen het plangebied goed ontvluchten;
bij een incident met een toxische wolk is binnen schuilen vaak de beste oplossing. Bij mechanische ventilatie heeft het de voorkeur dat deze in de meterkast kan worden uitgezet. Hiermee is langdurig verblijf inpandig bij een toxische wolk mogelijk.
de brandweer voldoet aan de opkomsttijd conform het dekkings- en spreidingsplan.
Het bevoegd gezag accepteert de externe veiligheidsrisico's en neemt de verantwoording voor het groepsrisico.
Hoofdstuk 5 Juridische planbeschrijving
5.1 Wijziging van de verbeelding
Dit wijzigingsplan heeft alleen betrekking op een wijziging van de verbeelding van het bestemmingsplan "Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013". Op de verbeelding wordt de aanduiding 'sportveld (spv)' ter plaatse van het plangebied van dit wijzigingsplan verwijderd. De in het moederplan opgenomen bestemming 'Gemengd - 3' blijft hierbij gehandhaaft, net als de van toepassing zijnde gebiedsaanduiding 'luchtvaartverkeerzone'.
5.2 Wijziging van de regels
De planregels van dit wijzigingsplan bestaan uit vier artikelen. Het eerste artikel geeft de definitie van 'het plan', dat de verbeelding van dit wijzigingsplan betreft met de daarbij behorende regels. In het tweede artikel is bepaald, dat de regels van het bestemmingsplan "Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013" van toepassing zijn, met uitzondering van het begrip 'maatschappelijke voorzieningen'. Dit begrip wordt vervangen door het begrip 'maatschappelijke voorzieningen', zoals opgenomen in dit wijzigingsplan. Het derde artikel verwijst hierbij expliciet naar de bestemming 'Gemengd - 3', zoals opgenomen in het moederplan. Het laatste artikel bepaalt, dat het wijzigingsplan kan worden aangehaald als "Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013, 1e wijziging (Spaubeekstraat 201)".
Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid
Op grond van artikel 6.12 lid 1 Wro stelt de gemeenteraad een exploitatieplan vast voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Aangezien met dit wijzigingsplan wordt beoogd om een functieaanduiding te verwijderen, is geen sprake van een bouwplan. Het is daarom niet noodzakelijk om een exploitatieplan op te stellen.
Hoofdstuk 7 Burgerparticipatie en overleg
7.1 Kennisgeving ex artikel 1.3.1 Bro
Artikel 1.3.1 van het Bro verplicht bestuursorganen, die een structuurvisie of een bestemmingsplan voorbereiden, waarbij sprake is van een ruimtelijke ontwikkeling en waarbij geen milieu-effectrapport wordt opgesteld, kennis te geven van het voornemen te komen tot vaststelling van die structuurvisie of dat bestemmingsplan. In casu is het voornemen te komen tot vaststelling van het voorliggende wijzigingsplan op 15 december 2017 gepubliceerd in Gemeenteblad.
7.2 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro
Aangezien er geen rijks- en provinciale belangen gemoeid zijn met dit wijzigingsplan, is het plan niet aan de overleginstanties gezonden.
7.3 Burgerparticipatie
De gronden binnen het plangebied zijn in gemeentelijke eigendom. Dit geldt ook voor de direct aangrenzende gronden. Vandaar dat geen burgerparticipatie heeft plaatsgevonden. Wel is voetbalvereniging Gudok op de hoogte gesteld van het feit dat dit wijzigingsplan werd voorbereid.
7.4 Zienswijzen
Het ontwerpwijzigingsplan ' Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013, 1e wijz. (Spaubeekstraat 201)' heeft van maandag 14 mei 2018 tot en met 25 juni 2018 ter inzage gelegen voor zienswijzen. Zienswijzen konden worden ingediend door belanghebbenden. Bij de gemeente zijn gedurende de periode van tervisielegging 2 zienswijzen ingekomen. Voor een samenvatting van de zienswijzen en het standpunt van het college wordt verwezen naar bijlage 2 Notitie behandeling zienswijze.
Naar aanleiding van de zienswijzen is het ontwerp plan aangepast enis de maximaal toegestane hoogte teruggebracht naar 10 meter en de grens van het plangebied is naar het westen opgeschoven.