Plan: | Quirijnstok West 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2012011-e001 |
Het plangebied is gelegen in het stroomgebied van de Beneden Dommel en Zandleij. Het plangebied is ongeveer 11,2 ha groot en is in gebruik als bedrijventerrein. Daarvan ligt er een oppervlakte van ruim 9 ha al een tijd brak na de sloop van de loodsen van het Verbuntterrein. De terreinhoogte loopt af vanuit het zuiden op ongeveer 13,50+ tot ongeveer 13,00+ in het noorden.
Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk zandige bodemlagen, met leemlenzen van een dikte dat meer dan 1,0 m kan bedragen.
De maatgevende grondwaterstand is ongeveer 11,20+. De ontwatering in de bestaande situatie, met maatgevende grondwaterstanden van ruim één meter onder het maaiveld, is voldoende voor de huidige bestemming. Lokaal kan er sprake zijn van schijngrondwaterspiegels, welke ontstaan door stagnerend water in slecht waterdoorlatend bodemlagen in de onverzadigde zone.
Het Wilhelminakanaal ligt langs de zuidzijde van het plangebied, met een streefpeil van 12,55+. Tweede alarmfase hoog water treedt in bij 12,85+; tweede alarmfase laag water treedt in bij 12,35+. Dit kanaal heeft een belangrijke transportfunctie en een beperkte waterhuishoudkundige functie. De bodem is niet volledig waterdicht, waardoor het, zij het in geringe mate, invloed heeft op het grondwater. In de toekomst wordt grootonderhoud gepleegd in het kanaal, waarbij verdieping en verbreiding van de waterweg de waterhuishouding van de omgeving beïnvloedt. Rijkswaterstaat is beheerder van het kanaal. Het waterschap De Dommel beheert zowel de waterkwaliteit als de waterkwaliteit.
In de bestaande situatie is de afwatering van het plangebied in twee richtingen georganiseerd. De bestaande gemengde rioolstelsel in de noordelijke helft van de Jac. Van Vollenhovenstraat verzamelt en transporteert het afvalwater onder vrijverval naar afvalwaterzuivering Tilburg, via de bestaande gemengde riolering in Tilburg Noord. Deze afvalwaterzuivering is in beheer van het waterschap De Dommel.
De bestaande gescheiden rioolstelsel in de zuidelijke helft verzamelt en transporteert het vuilwater onder het kanaal richting de bestaande riolering in de Kanaalzone en verder naar de afvalwaterzuivering Tilburg. Het regenwater stroomt af tot de bergingsvijver Centaurusweg. De vijver heeft een oppervlakte van ongeveer 16.000 m² en zijn peil in de vijver is grondwaterafhankelijk en wordt onder 11,90+ gehouden door middel van een vijzelgemaal met lozing op het Wilhelminakanaal.