direct naar inhoud van 7.2 Milieuhinder bedrijven
Plan: Piushavengebied 2009, 3e wijziging (Lourdesplein)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012003-e001

7.2 Milieuhinder bedrijven

Bij het beoordelen van welke (binnen het plangebied of elders gelegen) bedrijven invloed hebben binnen het plangebied is gebruik gemaakt van de desbetreffende milieuvergunning of AMvB (wettelijke afstanden) en de VNG-brochure Bedrijven en Milieuzonering. Laatstgenoemd document betreft een richtlijn en geen wettelijk kader. Er is voor de genoemde richtlijn gekozen, omdat er verder geen goede andere richtlijnen of kaders voorhanden zijn om milieuzonering goed in ruimtelijke plannen af te wegen. In de VNG-uitgave staan richtafstanden voor geur, stof, geluid en gevaar, die gebaseerd zijn op een “gemiddeld” modern bedrijf. Deze richtafstanden zijn als bijlage bij het bestemmingsplan Piushavengebied 2009 opgenomen (zie de bijlage Staat van Bedrijfsactiviteiten) en gelden vanaf het bedrijf (of de opslagvoorziening of installatie) tot woningen in een ´rustige woonwijk´. Indien het bedrijf afwijkt door grootte, technische voorzieningen et cetera is het mogelijk om gemotiveerd af te wijken van de (indicatieve) afstanden. De afstanden gelden tussen de perceelgrens van de inrichting en de gevel(s) van de woning(en) van derden.

In onderliggende wijziging wordt een gebied omgezet van maatschappelijk, bedrijf en detailhandel naar de functie gemengde doeleinden. Voor deze bestemming is gebruik gemaakt van de lijst functiemenging uit de VNG-brochure bedrijven en milieuzonering. Deze lijst bestaat uit activiteiten die zijn afgestemd op woningen in de nabije omgeving. Door gebruik te maken van deze lijst met de bijbehorende randvoorwaarden kan op de woningen binnen een gemengd gebied een goed woon- en leefklimaat gegarandeerd worden.

Daarnaast zijn er ook een aantal inrichtingen in de omgeving die van invloed zijn op het plangebied. De strook aan de Hoevenseweg heeft in onderliggend moederplan de bestemming Gemengd 2 gekregen. Bij deze bestemming is voor de Wm-inrichtingen eveneens gebruik gemaakt van de lijst functiemenging. De zwaarste categorie die hierin mogelijk is gemaakt betreft een type C inrichting. Hiervoor geldt dat deze niet aanpandig aan woningen mag en dat deze gelegen is aan een ontsluitingsweg. Omdat de bouwvlakken van het onderliggende plan niet aanpandig gesitueerd zijn zal vanuit de bestemming Gemengd 2 een goed woon- een leefklimaat gegarandeerd kunnen worden. Aan de andere kant van de Hoevenseweg ligt het deelplan Fabriekskwartier Noord waarop een bedrijfsbestemming ligt. Hierin worden activiteiten met milieucategorie 3.1 mogelijk gemaakt en waarbij voor een aantal bestaande bedrijven een hogere perceelsgericht bestemming geldt. Omdat er sprake is van een ontwikkeling van een gemengd gebied mag de richtafstand uit de VNG-brochure met 1 stap verkleind worden. Gezien de afstand van deze bedrijven ten opzichte van het nieuwe initiatief wordt deze afstand voor alle bedrijven gehaald. Hiermee wordt een goed woon- en leefklimaat bij het nieuwe initiatief gewaarborgd.