Plan: | Buitengebied Landgoederenzone Bredaseweg, 1e herziening (tophockeycomplex) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011029-e001 |
Leefbaarheid en bereikbaarheid staan voorop in het Tilburgs Verkeers- en Vervoersplan (TVVP). Om zich verder te kunnen ontwikkelen moet de stad goed bereikbaar zijn per auto, fiets en openbaar vervoer. De planhorizon van het TVVP is 2015. De kern van de visie is dat de gemeente Tilburg als volgt wil omgaan met de mobiliteit:
Algemeen
De provincie Noord Brabant is opdrachtgever van het openbaar vervoer in Tilburg. De lijnvoering en de inrichting van de belangrijkste haltes zijn gebaseerd op het Tilburgs Openbaar vervoer Plan (TOP) uit 2000. De aansturing door de provincie gebeurt op basis van de provinciale OV-Visie: OV in Brabant: Snel - Schoon - Sociaal. Over de dagelijkse uitvoering van het openbaar vervoer zijn door de provincie vastgelegd in de concessie met vervoerder Veolia, die loopt tot 2013. Jaarlijks worden de plannen voor wijziging van het openbaar vervoer vastgelegd in een exploitatieplan.
In 2010 wordt nieuw openbaar vervoerbeleid vastgelegd in een regionale OV-visie Midden Brabant.
Tilburg vindt fietsen belangrijk, want fietsen is goedkoop, snel en gezond. De stad geeft om haar luchtkwaliteit en mogelijkheden voor mobiliteit van haar inwoners. De gemeente ondersteunt dit met het fietsplan 2005 - 2015. Hierin staat omschreven hoe Tilburg steeds betere voorzieningen ontwikkelt om comfort en veiligheid voor fietsers te vergroten. Dit moet leiden tot een breder en intensiever fietsgebruik in de stad.
Op 10 april 2006 heeft de Tilburgse gemeenteraad het fietsplan ´Tilburg Fietst, Fietsplan Tilburg 2005 - 2015´ vastgesteld. De doelstelling van het fietsplan is om het fietsgebruik (nu 34% op verplaatsingen tot 7,5 km) de komende 4 jaar met 1% per jaar te laten groeien. De gemeente wil dit bereiken door onder meer in te zetten op:
Daarnaast is er in de intensivering van het fietsplan (vastgesteld op 10 oktober 2006) besloten dat de kwaliteit op alle fietsroutes verder verbeterd moet worden, het Sternet in 2015 voltooid moet zijn en er meer maatregelen voor de specifieke doelgroepen moeten worden genomen. Tot slot is hierin ook besloten in te zetten op een uitgebreide communicatie. In het fietsplan is een uitgebreid uitvoeringsprogramma opgenomen. Het belangrijkste onderscheid dat gemaakt kan worden, is als volgt:
Infrastructureel: Het sternet wordt voor 2015 voltooid, ook kleinere fietspaden worden in asfalt aangelegd, het Sternet krijgt een sterk verbeterde verlichting, er wordt op grootschalige wijze onderhoud aan het sternet en de kleinere fietspaden uitgevoerd.
Beheer en onderhoud: Niet alleen wil de gemeente op alle Sternetroutes en fietspaden onderhoud plegen, ook wil de gemeente een grote kwaliteitsslag uitvoeren tijdens dit onderhoud.
Stallingsvoorzieningen: Er wordt een separaat stallingenplan opgesteld waarin voor alle knelpunten naar een oplossing wordt gezocht en waaraan een uitvoeringsprogramma komt te hangen.
Doelgroepenbenadering: Per doelgroep wordt bekeken welke middelen worden ingezet en wordt een uitgebreide campagne opgezet.
Communicatie: De centrale doelstelling van de communicatie is (meer) mensen vaker op de fiets krijgen en de bestaande fietsers behouden. Hier worden dan ook specifieke acties op ingezet die ook samenhangen met de uitvoeringsmaatregelen.
Het terrein van het hockeycomplex wordt ontsloten op de Zwartvenseweg. Deze is door middel van verkeerslichten aangesloten op de Bredaseweg. een secundaire ontsluiting verloopt aan de noordzijde via de woonwijk Wandelbos. deze ontsluiting is alleen interessant voor bewoners uit de wijk Wandelbos.
Voor fietsverkeer is de ontsluiting geregeld met een secundaire fietsroute welke langs de Zwartvenseweg loopt. Deze route sluit aan de zuidzijde aan op de Bredaseweg, eveneens een secundaire fietsroute. De oversteek over de Bredaseweg is in de verkeerslichtenregeling bij de kruising Zwartvenseweg opgenomen. Aan de noordzijde sluit het fietspad aan op de Reeshofdijk, een sternetfietsroute. Het fietspad dient aangepast te worden, dusdanig dat er meer opstelruimte is voor wachtende fietsers en er een bredere oversteek voor fietsers beschikbaar is.
Langs de Bredaseweg is, ter plaatse van de aansluiting van de Zwartvenseweg, een bushalte gesitueerd waar buslijnen 128 en 131 komen. Vanaf de bushalte dient een voetpad te komen om het hockeycomplex te bereiken. De bushalte aan de zuidzijde van de Bredaseweg is bereikbaar door een voetgangersoversteekplaats welke in de verkeerslichtenregeling is openomen.
Voor voetgangers is er eveneens een relatie met het, naast het hockeycomplex gelegen, wandelgebied de Warande. Voor voetgangers zal er een wandelpad komen in de groene buffer tussen de hockeyvelden en de Bredaseweg. DHet toegangspad naar de Warande zal in oostelijke richting verlegd worden en naast de hockeyvelden komen te liggen.
Langs de Zwartvenseweg ligt een keerlus voor touringcars met bestemming aan de zuidzijde van de Bredaseweg. Omdat bussen op de Bredaseweg onvoleoden ruimte om de inrit aan de zuidzijde van de weg te kunnen bereiken is het noodzakelijk dat de keerlus langs de Zwartvenseweg gehandhaaft blijft.
Voro het benodigd aantal parkeerplaatsen dient de parkeernormering uit het TVVP gehanteerd te worden.
Het parkeerterrein wordt gerealiseerd op het bestaande parkeerterrein, door herinrichting ervan wordt het aantal mogelijke parkeerplaatsen geoptimaliseerd. In de tweede fase wordt het parkeerterrein uitgebreid aan de noordzijde, ter plaatse van de huidige woningen.