Plan: | Buitengebied Landgoederenzone Bredaseweg, 1e herziening (tophockeycomplex) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011029-e001 |
De Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020 is een integraal ruimtelijk plan voor de gehele gemeente Tilburg. Deze visie is de opvolger van het 'Stadsbeheerplan Tilburg' uit 1990. De structuurvisie is de ruimtelijke vertaling en onderlinge afstemming van de ambities van de gemeente Tilburg op de gebieden wonen, werken, voorzieningen, recreatie, mobiliteit, natuur, water en landbouw tot 2020. 'Tilburg, stad van contrasten' vormt het leidende thema voor de ruimtelijke ontwikkeling en dus het ruimtelijk beeld in de toekomst; contrasten tussen stad en landschap, tussen de stad en de omliggende dorpen, maar ook tussen de stedelijke en de dorpse elementen in de stad. De ruimtelijke contrasten, die Tilburg karakteriseren, maken de kwaliteiten van de stad zichtbaar. Kiezen voor het benutten en versterken van deze kwaliteiten betekent een verbijzondering van Tilburg ten opzichte van de andere grote steden in Noord-Brabant: een prettige stad om in te verblijven met een goed voorzieningenniveau, woningen en arbeidsplaatsen voor alle geledingen van de bevolking en gelegen in een blijvend groene omgeving.
De speerpunten van de Ruimtelijke Structuurvisie zijn de volgende:
De Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020 is door de gemeenteraad vastgesteld in januari 2005.
Het plangebied is gelegen in het gebied 'Natuur'. De opgave voor dergelijk gebied is - onder meer- het behouden en versterken van het buitengebied als uitloopgebied van de stad.
De Structuurvisie Zuidwest 2020 is door de gemeenteraad vastgesteld op 19 december 2011. Deze structuurvisie beschrifjt de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied in het zuidwesten van Tilburg tot 2020.
figuur 4: plangebied structuurvisie Zuidwest 2020
Ambitie voor Zuidwest
Uitgangspunt is de realisatie van een parklandsschap op stadsregionale schaal waarin groene en rode functies elkaar afwisselen. Stedelijke functies worden duurzaam ingebed in een overwegend groene setting. Het gebied heeft een belangrijke recreatieve functie voor de gehele stedelijke regio. De programmatische transformatie van het gebied komt tot uiting in drie ontwikkelingszones die elk hun eigen identiteit hebben:
Voor alle ontwikkelingen geld dat het groenblauwe casco van het landschap de drager is en dat dit casco randvoorwaarden stelt aan de ontwikkelingen.
Belangrijke ontwikkelingen die in het westelijk deel van Zuidwest op stapel staan, zijn de realisatie van Wijkevoort tot bedrijventerrein en de realisatie van de Groene Kamer aan de Bredaseweg. Het bedrijventerrein, ingebied in een groene omgeving, wordt goed ontsloten door de Burgemeester Letschertweg en de A58 en sluit aan op bedrijventerrein Midden-Brabant Poort, dat aan ze zuidkant van de A58 ligt.
Het gebied dat ligt tussen Wijkevoort en de toekomstige Groene Kamer heeft momenteel een agrarisch-recreatief karakter. De agrarische functie van dit gebied marginaliseert en komt steeds meer ten dienste van de stad te staan. Het akkercomplex, bestaande uit lijnen en opstallen en belangrijke cultuurhistorische waarden, wil de gemeente inzetten om transformatie naar een meer recreatieve invulling van het gebied mogelijk te maken.
Ten behoeve van sport en recreatie voorzien de structuurvisie in de uitbreiding van het hockeycomplex aan de Bredaseweg/Zwartvenseweg. Doel is hier een tophockeycomplex te realiseren. En op termijn voorziet de structuurvisie mogelijk in de realisatie van sportvelden in aansluiting op de toekomstige Groene Kamer en een uitbreiding van de golfbaan.
Uitwerking van de deelgebieden
figuur 5: drie ontwikkelingszones in Zuidwest
Het stadsbos
Het plangebied van onderhavig bestemmingsplan is gelegen in het deelgebied Stadsbos van de Structuurvisie Zuidwest 2020.
Het stadsbos betreft het bos- en natuurgebied in het oostelijke deel van het plangebied. Hiertoe behoren de bossen van het waterwingebied, de Oude Warande, de landgoederenzone en een aantal sportvelden.
Ten westen van de Oude Warande voorziet de structuurvisie in een opwaardering en beperkte uitbreiding van het bestaande hockeycomplex voor zowel tophockey als breedtesport. Bij de uitwerking daarvan moet zorgvuldig worden omgegaan met de aanwezigheid van de Oude Warande. Bij het ontwikkelingen van de hockeyvelden zijn de toegankelijkheid van het sterrenbos en de waarborging van het zicht vanuit de Oude Warande belangrijke aandachtspunten.
Uitgangspunten ontwikkeling tophockeycomplex
Onderdeel van de Structuurvisie is een planMER. Blijkens het planMER lijkt de uitbreiding van de hockeyvelden een logische keuze. Hoewel de uitbreding van het hockeycomplex ten koste gaat van circa 1,3 hectare EHS-gebied, zijn de milieueffecten beperkt. Een beperkte herbegrenzing voor de EHS is noodzakelijk. Aandachtspunt is de toename van verkeer bij de aansluiting op de Bredaseweg. Deze aansluiting moet voldoende ruim worden vormgegeven en zodanig worden afgestemd op de Bredaseweg dat de kans op conflictsituaties zo gering mogelijk wordt gemaakt.
In de structuurvisie wordt uitgegaan van uitbreiding van de bestaande hockeyvelden. Nader onderzoek volgt nog voor onder andere de kleinschalige herbegrenzing van de EHS, de ontsluiting en situering van velden. Aandachtspunt bij de uitbreiding van de hockeyvelden is de langzaam verkeer aansluiting van de Oude Warande op het bosgebied ten zuiden van de Bredaseweg. Momenteel loopt deze ontsluiting over de oefenvelden van de hockeyclub. Eveneens is een aandachtspunt de hoge cultuurhistorische waarde van de Oude Warande, waardoor een goede lanschappelijke inpassing van de hockeyvelden van belang is.
Het vigerende bestemmingsplan 'Buitengebied Landgoederenzone Bredaseweg' laat geen uitbreiding van de hoofdbebouwing of nieuwvestiging van de hoofdbebouwing toe op de bestaande locatie van TMHC Tilburg. Desondanks heeft de gemeenteraad op 1 februari 2010 besloten medewerking te verlenen aan het realiseren van een tophockeycomplex op deze locatie. Op 4 juli 2011 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorlopig ontwerp voor het tophockeycomplex als na te streven eindbeeld.
Het stedelijk belang van topsport weegt zwaarder dan het lokale belang van de landgoederenzone, zo wordt in de structuurvisie overwogen.