9.4 Zienswijzen
Het ontwerpbestemmingsplan heeft, in overeenstemming met het bepaalde in artikel 3.9a. van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), gedurende zes weken ter inzage gelegen, te weten van 18 november 2011 tot en met 29 december 2011. TEr is 1 zienswijze ingediend.
Hierna volgt een samenvatting van de zienswijze, het standpunt van het college van burgemeester en wethouders en de conclusie over de beoordeling. De standpunten zijn gebaseerd op de volledige tekst van de zienswijzen; er heeft een integrale beoordeling plaatsgevonden. De gegevens van de indiener zijn geanonimiseerd.
Zienswijze 1: Metaalbedrijf aan de Galjoenstraat 39
Korte inhoud van de zienswijze:
-
a. Vraagt zich af of het de bedoeling is om voor het gebied de bestemming in gedeelten te wijzigen.
-
b. Aan de wijzigingsregels wordt niet voldaan omdat de voorgeschreven doorsteek van Galjoenstraat naar Hoogvensestraat ontbreekt.
-
c. Direct grenzend aan het perceel met woningbouw is bedrijvigheid tot en met milieucategorie 3.1 toegestaan en op 20 meter van het perceel bedrijven in de milieucategorie 3.2.. Woningbouw zo dicht bij mag niet worden toegelaten.
-
d. Op de verbeelding staan bouwhoogtes dubbel aangegeven. Er ontbreekt een aanduiding voor het aantal woningen.
-
e. Het bouwplan gaat ten koste van parkeergelegenheid. De aanwezige garages dienen geteld te worden als 0,7 parkeerplaats. Onduidelijk is hoe in het plan het parkeren geregeld is.
-
f. Het bedrijf van reclamant moet bereikbaar blijven voor vrachtwagens.
-
g. Is van mening dat voor het gehele gebied een visie moet worden ontwikkeld en dat de gemeente als regisseur dient op te treden.
Standpunt college
-
a. Zoals in de toelichting op het bestemmingsplan Piushavengebied 2009 is aangegeven (paragraaf 6.2.3.) vindt de transformatie van dit deelgebied projectmatig plaats. Deze transformatie voltrekt zich via een perceelsgerichte ontwikkeling. De wijzigingsregels verzetten zich niet tegen een gefaseerde ontwikkeling.
-
b. De bedoelde doorsteek dient te lopen vanaf het parkje nabij de school aan de Hoogvensestraat, via het projectgebied Galjoenstraat Noord en het pocketpark van de Havenmeester naar de Piushaven. (zie toelichting bestemmingsplan Piushavengebied 2009 par. 6.2.3.) Deze doorsteek is op diverse schetsen uit de stedenbouwkundige visie 2009 en 2011 opgenomen. Omdat de doorsteek het pocketpark bij de Havenmeester en het parkje aan de Hoogvensestraat moet verbinden dient hij over de percelen te lopen die westelijk van het plangebied van dit wijzigingsplan liggen. Zie bijgaande schets. Bij verzoeken om wijziging van het bestemmingsplan van dit westelijk deel zal de doorsteek een voorwaarde voor medewerking zijn. Ook bij de toedeling van het programma woningen is rekening gehouden met de realisatie van de doorsteek. Op deze manier wordt voldaan aan deze wijzigingsvoorwaarde.
-
c. Het is correct dat naast het plangebied van het wijzigingsplan de bestemming Bedrijvigheid vooralsnog gehandhaafd blijft. De percelen Galjoenstraat 29, 31, 33 zijn in handen van één van de projectontwikkelaars in het Piushavengebied. In de panden op deze percelen zit bedrijvigheid die past in een woonomgeving. Dit zijn geen milieubeheer plichtige bedrijven. De daarnaast gelegen percelen Galjoenstraat 35 en 37 zijn sinds 17 juni 2011 eigendom van de gemeente Tilburg. Het bedrijf dat hier gevestigd is, Janus Metaal, is door de gemeente uitgekocht en zal uiterlijk 1 januari 2014 verplaatst zijn naar een bedrijventerrein. Het bedrijf is weg voordat de woningen in dit deelplan opgeleverd worden. Daarmee wordt de milieuhinderlijke bedrijvigheid opgeheven en wordt een goed woon- en leefklimaat voor de te bouwen woningen gegarandeerd. Nadat het bedrijf Janus Metaal verplaatst is zal de bestemming van deze percelen gewijzigd worden en zal eenzelfde ontwikkeling plaats vinden als voor het huidig deelplan. Zie hiervoor de toelichting op het bestemmingsplan Piushavengebied 2009 en de Stedenbouwkundige visie 2011.
Het bedrijf van reclamant ligt op 58 meter van de grens van het wijzigingsgebied. De geluidcontour van het bedrijf ligt niet over het plangebied. Het betreft een bedrijf uit de milieucategorie 3.2. Zoals in de toelichting bij het wijzigingsplan is aangegeven kan het gebied Galjoenstraat Noord worden aangemerkt worden als gemengd gebied. De richtafstand voor milieucategorie 3.2. bedrijven ten opzichte van woningen in een gemengd gebied is 50 meter. Dus ook ten opzichte van het bedrijf van reclamant wordt voldoende afstand gehouden. De feitelijke geluidcontour van het bedrijf ligt tot de helft van het perceel Galjoenstraat 37 op ongeveer 7 meter van de grens van de inrichting van reclamant. Het bedrijf zal zelf geen beperkingen ondervinden van dit wijzigingsplan omdat dichter bij het bedrijf al woningen aanwezig zijn en die zijn bepalend voor de milieuruimte van het bedrijf van reclamant.
-
d. Een groot deel van het perceel wordt voorzien van een parkeerkelder. Daarbovenop komen de woningen. Voor de parkeerkelder geldt een bebouwingshoogte van maximaal 2 meter voor de woningen een hoogte van in totaal 11 meter. Voor de woningen grenzend aan de Gondelstraat geldt een maximale hoogte van 14 meter. De verbeelding is inderdaad niet geheel correct. Voor de binnenstraten geldt een bouwhoogte van maximaal 2 meter voor de woningen een maximale hoogte van 11 c.q. 14 meter. Tussen de woningen in dit plan en de tuinen van de woningen aan de Hoogvensestraat komt een binnentuin. Hier geldt geen bebouwingshoogte omdat hier niet gebouwd wordt. Er bestaat geen verplichting om het aantal te bouwen woningen in een bestemmingsplan vast te leggen.
-
e. Het plan voldoet aan de parkeernorm. De parkeerplaatsen voor de bewoners komen in de parkeerkelder en er komen bezoekersparkeerplaatsen in het openbaar gebied. Op een deel van het terrein staan op dit moment (particuliere) garageboxen waarvan de huur contractueel opgezegd kan worden. Dit opzeggen kan een grotere parkeerdruk op het openbaar gebied betekenen, maar door de invoering van vergunninghoudersparkeren zal de parkeerdruk in het gebied weer verlaagd worden. Daarnaast worden veel garageboxen gebruikt voor opslag en niet voor het stallen van auto's.
-
f. De Galjoenstraat zal na realisering van de bouwplannen de Havenmeester en Galjoenstraat Noord worden heringericht. Het profiel wordt aangepast waarbij uiteraard rekening gehouden wordt met bereikbaarheid van bedrijven.
-
g. Voor de gehele gebiedsontwikkeling Piushaven is in 2008 de stedenbouwkundige visie vastgesteld die twee-jaarlijks verfijnd en bijgesteld wordt. Recent is de Stedenbouwkundige visie 2011 vastgesteld. In deze visie, en ook in het bestemmingsplan, is de gemeentelijke visie voor de ontwikkeling van het deelgebied Galjoenstraat Noord uiteengezet. Door het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan, maar ook door het sluiten van samenwerkingsovereenkomsten en het laten toetsen van alle plannen in het Piushavengebied door het Kwaliteitsteam Piushaven voert de gemeente de regie over het gebied.
Conclusie
De zienswijze is op het punt van de aangegeven bouwhoogte op de verbeelding gegrond. De verbeelding dient aangepast te worden. Voor het overige is de zienswijze ongegrond.