2.3 Technische infrastructuur
In het plangebied bevind zich ondergrondse infrastructuur.
De ondergrondse infrastructuur in het plangebied bestaat uit huisaansluitingen van de volgende beheerders:
figuur 4: ondergrondse infrastructuur rondom het plangebied
Beleidskader
- Telecommunicatiewet: juridisch beleid inzake telecommunicatie- netwerken. Het verleggen van glasvezel- en/of koperkabels voor telefoon, internet en televisie is in de Telecommunicatiewet en de Telecomverordening Tilburg geregeld. De grondeigenaar is verplicht telecommunicatiekabels te gedogen (toe te staan) in zijn grond. De telecom beheerder regelt de verlegging; de kosten zijn in principe voor haar rekening (artikel 5.7. lid 1). Eventuele geschillen worden door de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) of de rechter beslecht.
- Privaatrechtelijke overeenkomsten met nutsbedrijven waaronder Enexis (voormalige PNEM) en Brabantwater (voormalige TWM). In verband met het ontbreken van uniforme regelgeving zijn er in het verleden door gemeente Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout met bovengenoemde bedrijven afzonderlijke regelingen afgesproken. Bij verleggingen moeten wij de kosten betalen, de offerte wordt door het cluster Leidingcöordinatie getoetst.
- Besluit externe veiligheid Buisleidingen (BevB): Op 1 januari 2011 is het BevB in werking getreden. Dit is van toepassing voor leidingen met gevaarlijke stoffen waaronder aardgas.
- Vergunningen, toestemming (nuts) of instemmingsbesluit (telecom), ondergrondse infrastructuur. Verantwoordelijk hiervoor is cluster Leidingcoördinatie.
- Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) heeft tot doel om graafincidenten te voorkomen en de informatie uitwisseling over de ligging van kabels en leidingen te reguleren. Het Kadaster is het informatieloket en zorgt ervoor dat de informatie uitgewisseld kan worden (KLIC).
Afwegingen
Vogelenzang 4
Kabels en leidingen vormen geen belemmering voor de voorgenomen ontwikkeling.
Vogelenzang 5
Voor de realisatie van nieuwe (zorg)woningen zal de bestaande bebouwing gesloopt moeten worden. Zodra de planning van sloop bekend is, kunnen de aansluitingen via www.huisaansluitingen.nl opgezegd worden. De nieuwe aansluitingen kunnen via dezelfde website aangevraagd worden.
In het plangebied liggen geen hoofdleidingen, zodat deze dus ook geen belemmering vormen voor de voorgenomen ontwikkeling.
De financiële gevolgen op basis van mogelijke verleggingen dienen te worden onderzocht en te worden getoetst op regelingen uit de privaatrechtelijke overeenkomsten en criteria uit de telecommunicatiewet.