Plan: | Bosgebied Reeshofdijk 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011003-e001 |
Bij het beoordelen van welke (binnen het plangebied of elders gelegen) bedrijven invloed hebben binnen het plangebied is gebruik gemaakt van de desbetreffende omgevingsvergunning of AMvB (wettelijke afstanden) en de VNG-brochure Bedrijven en Milieuzonering. Laatstgenoemd document betreft een richtlijn en geen wettelijk kader. Er is voor de genoemde richtlijn gekozen, omdat er verder geen goede andere richtlijnen of kaders voorhanden zijn om milieuzonering in ruimtelijke plannen af te wegen. In de VNG-uitgave staan richtafstanden voor geur, stof, geluid en gevaar, die gebaseerd zijn op een “gemiddeld” modern bedrijf. Deze richtafstanden zijn als bijlage bij dit bestemmingsplan opgenomen (zie bijlage 1 bij de regels Staat van Bedrijfsactiviteiten) en gelden vanaf het bedrijf (of de opslagvoorziening of installatie) tot woningen in een ´rustige woonwijk´. Indien het bedrijf afwijkt door grootte, technische voorzieningen et cetera is het mogelijk om gemotiveerd af te wijken van de (indicatieve) afstanden. De afstanden gelden tussen de perceelgrens van de inrichting en de gevel(s) van de woning(en) van derden.
De bedrijven binnen het plangebied en daarnaast die bedrijven buiten het plangebied, waarvan de indicatieve milieucontouren over het plangebied liggen, zijn geïnventariseerd. Deze inventarisatie verschaft inzicht tot welke milieucategorie het bedrijf behoort en is gebruikt om de bestaande binnen het plangebied gelegen bedrijven in het bestemmingsplan vast te leggen en eventuele knelpunten te signaleren. Omdat het bestemmingsplan een beheersmatig karakter heeft, zijn de bedrijven uit de inventarisatie in het bestemmingsplan opgenomen. Er is vanuit gegaan dat de bestaande bedrijven voldoen aan de milieuvoorschriften volgend uit de Wet milieubeheer, en zodoende geen overlast veroorzaken voor de omgeving.
Het gaat bij dit bestemmingsplan voornamelijk om een actualisering van het geldende bestemmingsplan (beheerplan). Een uitzondering hierop vormt de horecagelegenheid aan de Reeshofdijk 18. Deze horeca-inrichting krijgt een positieve bestemming en een uitbreidingsmogelijkheid in ruil voor het opheffen van een bouwmogelijkheid gelegen aan de Zwartvenseweg binnen de bestemming Natuur. Die bouwmogelijkheid vervalt dus. De dichtstbijzijnde woning (nummer 31) ligt op een afstand van ruim 60 meter van de horecagelegenheid. Hoewel deze woning op hetzelfde perceel ligt als het horecagebouw is de woning niet als bedrijfswoning bestemd en geldt daarmee dus als een woning van derden. Voor de horeca geldt een richtafstand van maximaal 30 meter. Deze afstand wordt ruimschoots gehaald. Naar verwachting zal de woning geen last ondervinden van de horeca-gelegenheid en de bijbehorende uitbreiding.
Binnen de bestemming Recreatie zijn verder nog diverse activiteiten mogelijk die milieubelastend (kunnen) zijn. Deze activiteiten zijn binnen het vigerende plan ook mogelijk.
De afstand ten opzichte van de woning wordt niet verkleind maar blijft gelijk. Omdat er voor dat deel sprake is van bestaande rechten zijn deze activiteiten niet verder beschouwd. Er zijn geen nadelige veranderingen die het woon- en leefklimaat van de woning kunnen aantasten.