direct naar inhoud van 4.5 Horeca
Plan: Bosgebied Reeshofdijk 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011003-e001

4.5 Horeca

In 2006 is vastgesteld Doelstellingen van de Horecanota ´Over smaak valt best te twisten´ (2006) zijn:

  • 1. Actualiseren van en inzicht geven in de hoofdlijnen van het gemeentelijk horecabeleid in relatie tot andere voor de horeca van belang zijnde beleidsterreinen en of -aspecten;
  • 2. Het geven van inzicht in de toepasselijke wet- en regelgeving ten aanzien van de horeca;
  • 3. Het vormen van een objectief en duidelijk toetsingskader voor beoordeling van aanvragen voor vergunningen ook in relatie tot bijvoorbeeld monumentenzorg en welstand;
  • 4. Het bereiken van een dynamisch evenwicht tussen de bescherming van het woon- en leefklimaat en het zo goed mogelijk benutten van de sociaal-recreatieve en economische waarde van de horeca;
  • 5. Inzicht geven in en voorstellen doen voor versterking van de economische positie van de horeca in de gemeente;
  • 6. Het benoemen van onderwerpen voor aanvullend beleid, welke in de vorm van modules aan deze nota worden toegevoegd.

In de nota is het beleid voor (nieuwvestiging van) horecabedrijven, buiten het zogenaamde horecaconcentratiegebied, sterk aan banden gelegd. De nota onderscheidt drie - in zwaarte oplopende - categorieën horeca. Tot de categorie ´horeca 1´ worden cafés, restaurants, koffieshops, lunchrooms, brasserieën, cafetaria's, snackbars etc. met een maximum vloeroppervlak van 150 m2 gerekend. Ook de horeca die een inpandig onderdeel uitmaakt van winkels of binnen hetzelfde sluitingsregime van de detailhandel valt, behoort tot deze categorie.
Tot ´horeca 2´ worden dezelfde horecagelegenheden gerekend, maar dan met een netto vloeroppervlakte van tussen de 150 en 500 m. In de categorie ´horeca 3´ vallen bar-dancings, discotheken, (nacht)bars, hotels en erotisch gerichte horeca. Ook de onder categorie 1 en 2 genoemde gelegenheden die een groter netto vloeroppervlak hebben dan 500 m2 worden tot deze categorie gerekend.

Het horecabeleid verschilt per gebiedstype. De vijf te onderscheiden gebiedstypen zijn: horecaconcentratiegebied, winkelcentra, Lijnstructuur horeca, woongebied en overig gebied.

Het plangebied ligt in het zogenaamde overig gebied. Hiervoor geldt een restrictief beleid.

In gebieden met recreatie worden die vormen van horeca toegestaan welke het karakter van het bestaande gebied aanvullen en de hoofdfunctie van het betreffende gebied versterken.

Maatregelen in bestemmingsplan

Ten aanzien van het plangebied is het vorenstaande als volgt uitgewerkt:

De bestaande horeca uitspanning De Zeven Geitjes (Reeshofdijk 18) wordt positief bestemd en kan onder voorwaarden uitbreiden met maximaal 200 m2. Dit wordt mogelijk gemaakt omdat met de eigenaar is overeengekomen dat een bouwmogelijkheid (191 m2) aan de Zwartvenseweg wordt opgeheven. Op deze wijze kan de natuur in het plangebied (EHS) beter geconcentreerd en versterkt worden. Zie hiervoor ook onder hoofdstuk 5.8.

Bij Bosvreugd (Reeshofdijk 12) is net als in het geldende bestemmingsplan alleen kleinschalige ondersteunende horeca toegestaan.

Op het perceel Reeshofdijk 10 zijn bijbehorende en ondergeschikte restauratieve voorzieningen toegestaan.

De kantine bij de sportvelden (Reeshofdijk 8) is als bijbehorende voorziening mogelijk binnen de bestemming Sport.