direct naar inhoud van 6.1 Bebouwing
Plan: Spoorzone, 2e herziening (deelgebied Zwijsen, fase 1)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010038-e001

6.1 Bebouwing

Alhoewel het feitelijk gaat om de in het bestemmingsplan opgenomen bestemmingen en dan met name de bestemming Centrum, die ruimere functies aangeeft dan het concrete beoogde bouwplan, wordt onderstaand toch ik het kort ingegaan op dat bouwplan.

De hoofdopzet is een vrijstaand kantoorgebouw bestaande uit 2 volumes. Dit betreft een plintgebouw met atrium en een kleinere bovenbouw . Het gebouw staat op de hoek van de Gasthuisring/Burgemeester Brokxlaan. Het lage gedeelte van het gebouw heeft een maximale hoogte van 13,5 meter.

Het hoge gedeelte van het gebouw bestaat uit 6 bouwlagen, is georiƫnteerd in de noord-zuid richting met een overstek bij de Burgemeester Brokxlaan. Hierdoor ontstaat een getrapte opbouw van het totale gebouw vanaf de Gasthuisring. Het overstek markeert de entree naar het gebouw. De hoogte van dit deel van het gebouw is maximaal 27m.

De diepte van het totale gebouw is maximaal tussen de Burgemeester Brokxlaan en de externe veiligheidszone die vanaf het spoor moet worden aangehouden.

Het gebouw staat op een half verdiepte ondergrondse parkeergarage. De inrit naar de parkeer- garage is gelegen aan de oostzijde, naast het gebouw. De toegang tot de parkeergarage wordt ontsloten vanaf de Burgemeester Brokxlaan en loopt via de oost- en zuidkant om het gebouw. Aan de zuidzijde wordt op eigen terrein voorzien in verdiept aangelegde buitenparkeerplaatsen, afgescheiden van de openbare ruimte tussen het erf en de rand van de spoorwegberm.

In het deelgebied Zwijsen wordt met deze invulling, zijnde ruim 7.000 m2 bvo slechts een deel van de totale ontwikkelingsmogelijkheden geconcretiseerd. Voor het resterende deel, zijnde 20.000 m2 bvo, zijn op dit moment nog geen concrete gebruikers gevonden en wordt het om die reden niet opportuun gevonden daarvoor concrete plannen te ontwikkelen.

Naar het zich laat aanzien zullen de komende tijd grootschalige ontwikkelingen plaats maken voor kleinschaliger ontwikkelingen meer verspreid in de tijd. De onderhavige deelinvulling getuigt hiervan.

Niettemin is de invulling van dit deel van het deelgebied Zwijsen in een mogelijk toekomstig ruimtelijk kader geplaatst en zijn ook de resterende ontwikkelingsmogelijkheden in beeld gebracht. In dat verband is er voor gekozen om de beoogde bebouwing te concentreren in een zone tussen een voor- en achtergevellijn, zodat de ruimte tussen de bebouwing en de spoorwegberm kan worden ingezet als publieke recreatieve ruimte. De bouwzone is beperkt tot een hoogte van maximaal 45 meter en heeft voldoende capaciteit om het resterende programma op te nemen en voldoende ruimte tussen de mogelijke bouwvolumes te garanderen.

De publieke ruimte die tussen de bouwzone en het spoor ontstaat heeft zowel een lokale als een stedelijke betekenis voor de Spoorzone.
Vanuit dit schaalniveau wordt het 'kerngebied' van de Spoorzone ingeklemd tussen de linten (zijnde: Besterdring, NS-plein, Heuvelring, Heuvel en de Gasthuisring, Wilheminapark) en zo passend gemaakt in de bestaande stedelijke structuur van de oude stad.
Deze benadering is inspirerend voor het gewenste volume en karakter van de invulling waarvoor gekozen is. Het gebouw sluit aan op de Gasthuisring door de hoogte tot 13,5 meter te beper- ken.
Het gebouw kenmerkt zich als entreegebouw naar het kerngebied van de Spoorzone. Het is als het ware de hedendaagse tegenpool van de bestaande koepelhal bij het NS-plein. Het zijn 'werkgebouwen' die de entree naar het kerngebied markeren.
De vorm van de koepelhal is bepaald door de functie: een grote ruimte was nodig om aan de treinstellen te kunnen werken. Vandaag zijn kantoren de werkgebouwen van vroeger.
Het nieuwe gebouw heeft in deze opzet een karakteristieke architecturale uitstraling: een transparant werkgebouw dat bestaat uit verschillende opeengestapelde lagen die reageren op oriƫntatie en omgeving.