direct naar inhoud van 5.1 Bestaand watersysteem
Plan: Spoorzone, 2e herziening (deelgebied Zwijsen, fase 1)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010038-e001

5.1 Bestaand watersysteem

5.1.1 Gebiedskenmerken

Het plangebied is gelegen in het stroomgebied van de Beneden Dommel en Zandleij en behoort zowel kwalitatief als kwantitatief tot het beheergebied van Waterschap de Dommel. Het plan is onderdeel van de Spoorzone. In het kader van het globale bestemmingsplan Spoorzone is het nieuwe watersysteem vastgesteld.

Het plangebied heeft een bruto oppervlakte van ongeveer 4080 m² en is in de bestaande situatie nagenoeg geheel verhard. Het terrein in het plangebied ligt ongeveer op 14,40+. De openbare ruimte in de Burgemeester Brokxlaan is ongeveer 0,10 m lager gelegen. De spoorweg ligt ongeveer op 18,00+, ten zuiden van het plangebied.

5.1.2 Bodem en grondwater

In verband met het structuurplan Spoorzone, zijn verschillende bodemkundig / hydrologisch onderzoeken gedaan. Daaruit blijkt dat de bodemopbouw over het algemeen bestaat uit een deklaag van ongeveer 8 - 9 m onder het maaiveld. Het betreft slecht doorlatende lemig zand. Daaronder bevindt zich het eerste watervoerende pakket, met een dikte van ongeveer 45 m. Deze laag is goed doorlatend, en bestaat uit grindhoudend grove zanden. Daaronder ligt de eerste scheidende laag, bestaande uit fijn zand en klei. Uit de boringen blijkt dat de eerste meters van de toplaag bestaan uit matig fijn, matig siltig zand. Op 1 - 1,5 m diepte ligt een mogelijk aan- eengesloten, 1,5 - 2 m dik, zwak tot sterk zandig leemlaag.

In de hele Spoorzone bevinden zich diverse (potentiële) bodem- en grondwaterverontreinigingen. Uit historisch onderzoek blijkt de noodzaak voor nader onderzoek.

De regionale grondwaterstroming is overwegend noordoostelijk, in het eerste watervoerende pakket ter plaatse van het plangebied. Uit beschikbare gegevens, blijkt de gemiddelde hoogste grondwaterstand ongeveer op 12,00+. Met maatgevende grondwaterstanden ruim 2,00 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

5.1.3 Oppervlaktewater en riolering

Er bevindt zich geen oppervlaktewater in of in de nabijheid van het plangebied. In de bestaande situatie ligt riolering van het gemengde stelsel in en rond het plangebied. In de Burgemeester Brokxlaan ligt een deel van het toekomstige gescheiden stelsel. Deze leidingen zijn aangelegd bij de inrichting van de nieuwe weg, en maken deel uit de secundaire afwateringsstructuur (Blauwe Ader) van de Spoorzone. Het vuilwater stroomt af naar de afvalwaterzuiveringinstallatie Tilburg, in beheer van waterschap De Dommel. Het regenwater wordt verzameld in een doorlatende leiding. Het regenwater infiltreert in de bodem; het overtollige regenwater stort tijdelijk over op het bestaande gemengde rioolstelsel.