Plan: | Bedrijventerrein Loven, Bosscheweg e.o. 2008, 2e herziening (Bosscheweg 160 - 162) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2010024-e001 |
Beleidskader
De laatste jaren is het inzicht gegroeid dat er in tegenstelling tot vroeger, meer rekening gehouden moet worden met water. Het huidige beleid van het rijk, de provincie, de waterbeheerder en de gemeente is gericht op een duurzamer waterbeheer. Het Rijk heeft met het Kabinetsstandpunt Anders omgaan met Water, Waterbeleid 21ste eeuw (2000) het advies van de Commissie Waterbeheer 21ste eeuw omarmd. Het waterbeheer moet veranderen om Nederland in de toekomst, wat water betreft, veilig, leefbaar en aantrekkelijk te houden. Belangrijk in de nieuwe aanpak is het realiseren van veerkrachtige watersystemen die weer de ruimte krijgen, het niet afwentelen van knelpunten in tijd of plaats, de drietrapsstrategie 'vasthouden, bergen, afvoeren', en het reserveren van de ruimte die nodig is voor de wateropgave.
Sinds 2000 is de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) van kracht. De KRW stelt doelen voor een goede ecologische en chemische toestand van het oppervlakte- en grondwater in 2015. De EU stelt de normen voor prioritaire stoffen. De ecologische doelstellingen mogen de lidstaten en regio's zelf vaststellen. Voor grondwater gelden aparte normen voor chemische stoffen. Ook moet de grondwatervoorraad stabiel zijn en mogen natuurgebieden niet verdrogen door een te lage grondwaterstand.
In het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) hebben rijk, provincies, waterschappen en gemeenten afgesproken het beleid van WB21 en de KRW uit te voeren. Het NBW houdt simpel gezegd in dat de watersystemen in 2015 op orde moeten zijn wat betreft waterkwantiteit (WB21), -kwaliteit en ecologie (KRW).
Het waterbeleid van de gemeente Tilburg is vastgelegd in de Structuurvisie Water en Riolering (SWR), met daarin opgenomen het GRP voor de periode 2010 - 2015, met een visie voor de komende 30 jaar. Bij de totstandkoming van dit beleid zijn de waterbeheerders nauw betrokken. De SWR vervangt het Waterplan (1997), het Waterstructuurplan (2002) en het Gemeentelijk Rioleringsplan (2005-2009), en werkt de nieuwe wet- en regelgeving uit, voornamelijk wat de nieuwe zorgplichten betreft voor het regen- en grondwater, en het actuele rijks-, het provinciale en het regionale beleid.
De visie hanteert de in het Waterplan (1997) vastgestelde algemene doelstellingen voor de lange termijn, gebaseerd op de duurzaamheidgedachte:
Deze visie is samengesteld op basis van bijdragen van burgers, gemeenteraad, en betrokken waterbeheerders. Uit de visie vloeit de opgave voort voor de komende jaren. Als uitwerking van de visie zijn er opgaven geformuleerd en strategische keuzes gemaakt, die gelden als randvoorwaarden voor de ruimtelijke ontwikkelingen in Tilburg. Deze randvoorwaarden geven onder andere invulling aan het water als ordenend principe.
Afwegingen
De ontwikkeling houdt in het aanpassen van de bestemmingsregels en herbouw van de bedrijfswoning. Het bouwblok van de bedrijfswoning heeft een omvang van ca. 225 m2, een toename van maximaal 65 m2. Het maximale bebouwingspercentage is 30%. De bijgebouwen worden gehandhaafd en herbestemd. Dat betekent nauwelijks toename van de bestaande verharde oppervlakte, en dan ook geen extra belasting van het watersysteem. Doordat het regenwater niet loost op het rioolstelsel, betekent dit geen extra belasting van het regenwatersysteem buiten het terrein. Op het terrein dient vuil- en hemelwater goed te worden gescheiden, zodat alleen vuilwater in de drukriolering komt. Bij een ontwerpbui met een herhalingstijd van 100 jaar is de escape mogelijk bestaat de afvoermogelijkheid van de regenwaterafvoer naar de greppel tussen het spoor en de Bossche weg.
De beste uitwerking voor het plan is dan ook het regen- en vuilwater gescheiden in te blijven zamelen en alleen het vuilwater aan te sluiten op de drukriolering. Het regenwater dient conform de huidige situatie te worden vastgehouden op eigen terrein, met escapemogelijkheid naar de greppel tussen het spoor en de Bosscheweg. Bij herbouw dient alleen het vuilwater te worden aangesloten op de drukriolering.
Bij het plan gelden de volgende algemene uitgangspunten, bij verbouwing / herbouw van het bestaande pand: