Plan: | Wandelbos 2007, 1e herziening (Magentahof) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2010021-e001 |
De locatie voor de bouw van de drie woningen ligt niet in een Habitatrichtlijngebied of in de nabijheid of de invloedssfeer ervan. Hierdoor zal er geen sprake zijn van bescherming in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998. De locatie voor de woningen ligt evenmin in de Ecologische hoofdstructuur. De woningen liggen wel in de nabijheid van de EHS (zie figuur 4). Het dichtstbijzijnde EHS-gebied betreft het Wandelbos dat aan de Indigolaan grenst. De bouw van drie woningen (hoogte maximaal 3,5 meter) op de reeds bebouwde percelen zal geen effect hebben op de wezenlijke kenmerken en waarden van het Wandelbos. Vanuit het bestaande rijks- of provinciale natuurbeleid rust dan ook geen planologische gebiedsbescherming op de locatie. Tot slot ligt dit gebied niet in de Groene Mal. Vanuit het gemeentelijk natuurbeleid rust daarom ook geen planologische gebiedsbescherming op de locatie.
figuur 4: begrenzing Ecologische hoofdstructuur nabij het Magentahof (Verordening Ruimte - fase I vastgesteld)
De woningen worden gebouwd op de achterterreinen van drie bungalows aan het Magentahof. De adressen betreffen Indigolaan 2 en 4 en Baden Powelllaan 56. De drie bouwvlakken mogen voor 100% worden bebouwd, waarbij één bouwvlak pas na toepassing van een wijzigingsbevoegdheid kan worden toegevoegd.
Op dit moment worden de achterterreinen van de drie bungalows begrenst door een klimophaag. Direct achter deze haag bevinden zich de achtertuinen van de drie bungalows. Er bevinden zich diverse volgroeide bomen tussen de bungalows en langs de Baden Powelllaan en de Indigolaan. Tijdens het terreinbezoek is in het bijzonder gekeken naar nesten van vogels en mogelijke vaste rust- en verblijfplaatsen voor vleermuizen. Tevens is bekeken of zich in de bomen nesten van eekhoorns bevinden.
figuur 5: randen achterterreinen Magentahof
De meest voorkomende boomsoort op de percelen is de grove den. Daarnaast staan er enkele inlandse eiken, berken, tamme kastanje en enkele coniferen (zie figuur 5 en 6). De waarde van grove dennen voor vleermuizen is zeer beperkt.
figuur 6: randen achterterreinen Magentahof
Er zijn tijdens het veldbezoek geen nesten van vogels of eekhoorns aangetroffen. Er zijn evenmin (sporen van) vaste rust- en verblijfplaatsen van vleermuizen aangetroffen. De waarde van grove dennen voor vleermuizen is dan ook zeer beperkt. Het terreinbezoek is uitgevoerd vanaf het Magentahof en de percelen zijn zelf niet bezocht. Hierdoor is het niet mogelijk om de bomen vanuit alle hoeken te kunnen bekijken.
Op basis van het terreinbezoek en de lage verwachtingswaarde ten aanzien van het voorkomen van beschermde soorten op de percelen, zijn er vanuit de Flora- en faunawet geen belemmeringen.