direct naar inhoud van 2.1 Ligging plangebied
Plan: Wandelbos 2007, 1e herziening (Magentahof)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010021-e001

2.1 Ligging plangebied

Het Wandelbos behoort samen met ´t Zand en De Reit tot de naoorlogse wijken aan de westkant van de stad. Het is de laatste en meest westelijke van de drie die gerealiseerd zijn. Aan de noordzijde van Het Wandelbos stroomt het Wilhelminakanaal, aan de oostzijde loopt de Taxandriëbaan, aan de zuidzijde het spoor tussen Breda en Tilburg en aan de westzijde de Burgemeester Baron Van Voorst tot Voorstweg. Het plangebied ligt in het zuidoosten van de wijk Het Wandelbos.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2010021-e001_0001.jpg"

figuur 1: ligging wijk Het Wandelbos

Het project is gelegen aan de Magentahof, een relatief nieuw hof in de wijk Het Wandelbos. Magentahof kan beschouwd worden als een park waaraan de servicecomplexen De Duynsberg en De Duynstaete gelegen zijn.

De wijk is één van de groenste wijken van Tilburg. Voorheen, voor de bouw in de jaren '60, was dit nog woeste grond, met stuifduinen, heides en bossen van vliegdennen en berken. In de jaren '20 is echter aan de zuidkant van de wijk Het Wandelbos aangelegd. Dit is een wandelpark naar ontwerp van Springer, welke is aangelegd om de Tilburgers uit de oude (vieze) stad een recreatieplek te geven, en tevens een werkverschaffingsproject was. Ten zuiden daarvan lag al sinds 1750 het sterrenbos De Oude Warande. De ligging aan deze twee waardevolle natuur- en recreatiegebieden zal bij het ontwerp van de wijk Het Wandelbos (het eerste bestemmingsplan is uit 1965) de reden zijn geweest om op een mooie hoek een serviceflat voor ouderen te situeren.

Deze serviceflat is De Duynsberg, en kent woningen en voorzieningen in het hogere segment. Het betreft 250 appartementen, 40 verzorgingsunits, een restaurant, bibliotheek, kapsalon, biljartzaal, kapel, logeerkamers enzovoort. In de jaren '90 zijn bij De Duynsberg twee woontorens gebouwd met 67 appartementen. Deze dragen de de naam Duynstaete. Qua eigendom zijn deze appartementen particulier, maar de bewoners maken wel gebruik van de voorzieningen in de serviceflat. De Duynsberg heeft als adres Indigolaan, voor de Duynstaete is het adres Magentahof in het leven geroepen.

Eén gedeelte van Magentahof bestaat uit een voetpad, dat leidt van de entree van Duynsberg naar de bushalte aan de Baden Powelllaan. Ten tijde van de bouw van Duynstaete is bedongen dat een stuk openbare grond bij de tuinen van de drie bungalows (Indigolaan 2-4 en Baden Powelllaan 56) getrokken zou worden. Het onderhavige project behelst nu precies dat stuk grond.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2010021-e001_0002.jpg"

figuur 2: plangebied