direct naar inhoud van 7.4 Hoofdstuk 3 van de regels: Algemene regels
Plan: Reeshof Oost 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010012-e001

7.4 Hoofdstuk 3 van de regels: Algemene regels

Hoofdstuk 3 bevat de ´Algemene regels´ ten aanzien van de volgende aspecten:

Anti-dubbeltelregel

Artikel 23 bevat een algemene anti-dubbeltelregel ter voorkoming van onbedoeld gebruik van de regels.

Algemene bouwregels

Artikel 24 bevat een aantal bouwregels die algemeen toepasbaar zijn. Het gaat hierbij om de regeling met betrekking tot ondergrondse bebouwing, de verhouding tussen bouwvlakken en aanduidingen, de situering van de hoofdtoegang voor woningen, een regeling voor onbebouwde terreinen bij woningen en bij overige gebouwen, een regeling t.b.v. parkeren, laden en lossen en bereikbaarheid voor gehandicapten waarvoor uiteindelijk de Bouwverordening nog van toepassing is verklaard, een regeling over de ruimte tussen gebouwen en een regeling voor het bouwen nabij op de plankaart aangeduide bomen.

Algemene gebruiksregels

In artikel 25 staat een algemene gebruiksregel, inhoudende dat het gebruik van gronden en opstallen in overeenstemming met een functie-aanduiding aangemerkt wordt als gebruik overeenkomstig de bestemming.

Algemene aanduidingsregels

In artikel 26 zijn de algemene aanduidingsregels opgenomen. Op de verbeelding voorkomende gebiedsaanduidingen zijn hier geregeld.

In de regels is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten aanzien van het perceel met de bestemming Groen in de bosstrook langs de Burg. Baron van Voorst tot Voorstweg om deze te wijzigen in de bestemming Bos. Ook ten aanzien van de percelen in het Drijflanengebied met de bestemming Groen, is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen naar Natuur. Op de strook grond binnen het Drijflanengebied met de bestemming Groen direct gelegen langs de Reeshofdijk waren in het verleden drie agrarische bedrijven (drie Timmerkes) gevestigd. De gemeente Tilburg heeft in de jaren 90 deze bedrijven aangekocht voor het realiseren van een appartementencomplex. Aangezien tot op het moment van het ter inzage leggen van dit bestemmingsplan nog geen concrete plannen bekend zijn om op deze locatie nog bebouwing in welke vorm dan ook te realiseren, is dit gebied buiten het bestemmingsplan Reeshof Oost 2010 gelaten. Mocht in de toekomst blijken dat alsnog bebouwing gaat plaats vinden, dan maakt het bestemmingsplan mogelijk om ter plaatse eventuele natuur te kunnen compenseren binnen de bestemming Groen en deze te wijzigen in de bestemming Natuur. Om deze strook Groen niet gelijk te stellen met de overige groenstroken binnen het plangebied is tevens een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden opgenomen (voorheen aanlegvergunning).

Algemene afwijkingsregels
Algemene afwijkingsbevoegdheden van het bevoegd gezag met betrekking tot geringe afwijkingen van de regels van het plan staan in artikel 27.

Algemene wijzigingsregels
Een algemene wijzigingsbevoegdheid van burgemeester en wethouders staat in artikel 28, o.a. met betrekking tot reconstructie van oude complexgewijze bebouwing, schrappen van functieaanduidingen en uitwisseling van functieaanduidingen, het toelaten van diverse functies binnen de woonbestemming, wijziging van de bestemmingsgrenzen en het toelaten van utiliteitsvoorzieningen met een oppervlak groter dan 50 m2.

Algemene regels inzake nadere eisen
Naast eventuele nadere eisen per bestemming zijn burgemeester en wethouders middels artikel 30.1 Algemene regels inzake nadere eisen bevoegd om een aantal algemene nadere eisen te stellen.

Algemene regels inzake omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden
Algemene regels over het toelaten van werken en werkzaamheden waarvoor een omgevingsgunning vereist is, staan in artikel 30.2 Algemene regels inzake omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.