direct naar inhoud van 9.2 Duurzaam stedelijk water
Plan: Fatima 2007, 2e herziening (Jozefzorg)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010002-e001

9.2 Duurzaam stedelijk water

In overleg met het waterschap zijn voor het plangebied de mogelijkheden nagegaan om doeltreffend en duurzaam met het hemelwater om te gaan, zoals omschreven in het gemeentelijk Waterplan (GWP), het Waterstructuurplan (WSP), het gemeentelijk Rioleringsplan (GRP3) en de vierde nota waterhuishouding (NW4). Verder is de Structuurvisie Water en Riolering (SWR) gehanteerd bij de afwegingen; dit thematische structuurvisie bevat het gemeentelijk rioleringsplan voor het planperiode 2010 - 2015.

Conform de Structuurvisie mag geen water op straat bij een bui met een herhalingstijd van twee jaar. Om hieraan te voldoen is de strategie grootschalig afkoppelen. Dat wil zeggen dat er gebieden zijn aangewezen waar afgekoppeld wordt. De rest van het stedelijk gebied blijft afvoeren via het gemengde rioolstelsel, tenzij sprake is van stadsvernieuwing. In dat geval wordt het betrokken ontwikkeling ook afgekoppeld.

Het plangebied bevindt zich net buiten de aangewezen gebieden om het regenwater af te koppelen. Dat betekent dat er geen opgave berust op deze ontwikkeling t.a.v. afkoppelen van het gemengde stelsel. In de nieuwe situatie wordt er ongeveer 2.800 m² dakoppervlakte gehandhaafd, 6.900 m² nieuwe dakoppervlakte gecreëerd en een oppervlakte van ongeveer 8.000 m² verhard in het binnenterrein. De totale toename van afvoerende oppervlakte bedraagt ongeveer 3.100 m². Hiervoor is er een opgave voor het niet aankoppelen op de riolering: een berging van 40 mm binnen het plangebied, oftewel 124 m³.

In de nabije toekomst wordt een transportleiding van het secundaire afwateringssysteem (plan Blauwe Aders) aangelegd waarop de afvoer van regenwater richting de Blauwe Aders kan afstromen. In het plangebied dient er dan ook voor de nieuwe en de te verbouwen bouwdelen het regen- en vuilwater gescheiden verzameld te worden.

Bij het plan gelden de volgende algemene uitgangspunten:

  • De terreinhoogte in het plangebied dient aan te sluiten op de bestaande terreinhoogte van het openbaar gebied;
  • Alle ondergrondse bouwdelen dienen waterdicht te zijn;
  • Het toepassen van uitlogende materialen is uitgesloten;
  • Het vuil- en hemelwater worden gescheiden ingezameld;
  • Het vuilwater voert af richting de bestaande gemengde riolering;
  • Het regenwater voert in eerste instantie af richting een aan te leggen regenwater bergingsvoorziening van 124 m³;
  • Realisatie van de bergingsopgave in openbare ruimte als bergingsriool / blauwe ader is technisch-economisch de beste optie;
  • Als het plan Blauwe Aders langs de perceelgrens aangelegd wordt, dan sluit de bergingsriool aan op deze afvoer;
  • Zolang de Blauwe Aders niet afvoeren richting de stadsranden, stort de bergingsriool over op de bestaande gemengde riolering tijdelijk.