Plan: | Fatima 2007, 2e herziening (Jozefzorg) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2010002-e001 |
Burgerparticipatie
In het kader van de inspraakverordening heeft burgerparticipatie plaatsgevonden in het voortraject van onderhavige bestemmingsplanprocedure.
Op 19 november 2009 heeft initiatiefnemer een presentatie van de nieuwe plannen gegeven voor omwonenden en bewoners van Jozefzorg. Hiervoor is in het gebied rondom het huidige Jozefzorg een uitnodiging verspreid. Van de avond is een verslag opgesteld. Dit verslag is als bijlage 1 bij deze toelichting toegevoegd.
Tijdens de informatieavond zijn geen opmerkingen gemaakt over de ruimtelijke aspecten. Er zijn vragen gesteld die ter plekke zijn beantwoord.
Vooroverleg
Het plan is toegelicht in het ambtelijk vooroverleg met provincie en VROM op 8 oktober 2009 Aangezien het een binnenstedelijke herontwikkeling betreft spelen hierbij geen provinciale belangen en behoeft het plan niet in het vooroverleg gebracht te worden.
Zienswijzen
Het ontwerp bestemmingsplan heeft van 18 juni 2010 tot en met donderdag 29 juli 2010 ter inzage gelegen. Gedurende bovengenoemde termijn zijn 3 zienswijzen ingediend.
Er zijn zienswijzen ingediend door de initiatiefnemer; TBV Wonen, Waterschap de Dommel en een bewoner van de Kruisvaardersstraat.
Zienswijze 1: (TBV Wonen)
TBV Wonen wil iets meer speelruimte voor het blok van fase 3. Het bestemmingsplan biedt in beginsel de mogelijkheid om dit via een wijzigingsplan te doen maar door de gewenste aanpassing bij de vaststelling van het bestemmingsplan door te voeren kan dit op een eenvoudigere wijze. De belangen van omwonenden zijn niet in het geding.
Zienswijze 2: (Waterschap De Dommel)
Het Waterschap vraagt om een begripsbepaling voor "water en waterhuishoudkundige voorzieningen" op te nemen. Binnen de bestemming "Groen" zijn water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan. Opnemen van begripsomschrijving is derhalve terecht.
Zienswijze 3:
De zienswijze bestaat uit de navolgende onderdelen. Na ieder onderdeel volgt de reactie van de gemeente op het door de indiener van zienswijze gestelde/gevraagde.
Ontsluiting/veiligheid
De voetgangersroutes zouden zodanig moeten worden ingericht dat gebruik door (brom)fietsen niet mogelijk is. Een verbodsbord voldoet niet.
De west-oostroute, om parkeerplaatsen en garage te bereiken, zou zodanig ingericht moeten worden dat sluipverkeer ontmoedigd wordt.
In het plan is niets opgenomen om overlast door hangjeugd te voorkomen.
Op bijlage 3 van het bestemmingsplan staat in de Kruisvaardersstraat met groene lijntjes een route aangegeven door de woningen 87 en 89 richting Valkenierstraat. De indiener van zienswijze tekent bezwaar aan tegen de mogelijkheden om dit te realiseren (sloop, onderdoorgang of brug).
Reactie gemeente:
De uiteindelijke inrichting van het plangebied zal in een latere fase aan de orde komen. Nu bevindt het plan zich in de bestemmingsplanfase en is een concreet ontwerp nog niet voorhanden. Over het uiteindelijke ontwerp kan op voorhand wel het volgende worden gesteld.
Het is mogelijk om (brom)fietsers op het trottoir te hinderen, zodat ze niet zo snel de keuze zullen maken om over het trottoir te rijden. Een van de mogelijkheden om dat te doen is door op logische plaatsen een sluis te maken. Dit kan met sluishekken, maar ook met bijvoorbeeld een haag of beplanting in vakken of bakken. Bij de uiteindelijke inrichting zal dit aspect nadere invulling krijgen.
De oost-west verbinding zal dusdanig worden ingericht dat het gevoel ontstaat dat men op een binnenterrein verblijft. Hier zal geen straat komen, maar een verblijfsplein. Door voor een dergelijke inrichting te kiezen zal het minder aantrekkelijk worden om deze route als sluiproute te gaan gebruiken. Bovendien verwacht de gemeente geen grote aantallen weggebruikers die deze route als sluiproute zouden willen gebruiken. Aan de oostzijde van Jozefzorg zijn vier korte straatjes gelegen met woningen.
De indiener van zienswijze vraagt om voorzieningen in het bestemmingsplan op te nemen om overlast door hangjeugd te voorkomen. De gevraagde voorzieningen kunnen niet in het bestemmingsplan worden geregeld. Het bestemmingsplan regelt de ruimtelijke aspecten van het bestemmingplan en kan niet de precieze inrichting van een terrein regelen. Bij het opstellen van het uiteindelijke inrichtingsplan zal wel rekening worden gehouden met (gevoelens van) sociale veiligheid. Het terrein zal volgens de plannen van initiatiefnemer weliswaar open en toegankelijk zijn, maar het uiteindelijke ontwerp zal ervoor zorgen dat het terrein overzichtelijk en verlicht is.
In bijlage 3 van de toelichting van het bestemmingsplan is een weergave van de parkeeroplossing opgenomen. De 'groene lijntjes' waar de initiatiefnemer op doelt is een optie in het tekenprogramma om te bezien of verkeer het terrein op kan. Hiermee worden verkeersbewegingen van het verkeer ingemeten. Bij het inmeten voor het verkeer dat rechtsaf gaat, is ook per abuis de optie ingemeten om linksaf te gaan (linksaffer). Sloop van de woningen met de nummers 87 en 89 is dan ook nadrukkelijk niet aan de orde. Er komt zeker ook geen onderdoorgang of brug bij deze woningen. Voor alle volledigheid wordt bijlage 3 van de toelichting vervangen door een exemplaar zonder 'groene lijntjes'.
Parkeren
De zorg over de parkeerruimte (zie vragen bewonersparticipatie) is niet weggenomen. De parkeerplaatsen in 45o richting worden opgeheven. Het gaat dan om 14 + 8 plaatsen. In plaats daarvan komen er 6+3 plaatsen voor langsparkeren. Er worden 9 + 9 plaatsen aangewezen in de Kruisvaardersstraat om te voldoen aan de parkeerbehoefte van het nieuwe Jozefzorg.
Ten opzichte van de huidige situatie krijgen de huidige bewoners en gebruikers volgens de plannen 31 parkeerplaatsen minder. Dit is niet acceptabel.
Reactie gemeente:
In de Wethouderslaan liggen nu aan de zijde van Jozefzorg 24 parkeerplaatsen welke onder een hoek van 45 graden staan. In het plan van de gemeente worden deze schuine parkeerhavens weggehaald en worden er langsparkeerhavens aangelegd. Dit worden 29 parkeerplaatsen.
In de Kruisvaardersstraat zijn op dit moment 21 (haakse) parkeervakken gesitueerd, die ook in de huidige situatie al zijn toegerekend aan Jozefzorg. Deze 21 parkeerplaatsen komen te vervallen. Hiervoor komen 18 langsparkeerhavens terug. Deze worden gedeeltelijk (dubbelgebruik) toegerekend aan Jozefzorg. Op het terrein van Jozefzorg zelf is ook nog in een groot aantal parkeervakken voorzien.
De indiener van zienswijze stelt dat omwonenden in de nieuwe situatie minder parkeerhavens ter beschikking hebben. Dat is niet het geval. Aan de Wethouderslaan is voor de nieuwe situatie in meer parkeerplaatsen voorzien. Aan de Kruisvaardersstraat komen in de nieuwe situatie weliswaar minder parkeerplaatsen terug, maar daar tegenover staat dat er meer parkeerplaatsen op eigen terrein worden gerealiseerd. Samengevat komen er in de Wethouderslaan 5 extra parkeerplaatsen bij en in dit gedeelte van de Kruisvaardersstraat komen er 3 parkeerplaatsen minder terug. Op eigen terrein worden ook meer parkeerplaatsen gesitueerd. Rekening houdend met het dubbelgebruik van parkeervakken aan de openbare weg is er sprake van een sluitende parkeerbalans voor het plan, die voldoet aan de parkeereisen uit het Tilburgs Verkeers en Vervoersplan.
De Kam/Hofjes
Dit worden eengezinswoningen. Om de eenheid van de omsloten tuinen zichtbaar vanaf de Ringbaan Zuid te waarborgen zullen oplossingen moeten komen voor de toegang (nu zijn er geen voordeuren in de gevels) en het gebruik van de gemeenschappelijke tuinen.
Reactie gemeente:
Ook dit zijn aspecten die in het uiteindelijke ontwerp van het bouwplan en het inrichtingsplan zullen worden meegenomen. Er zijn op dit moment nog geen concrete plannen voor dit deel van het plangebied. Duidelijk is wel dat de woonfunctie voor de hofjes behouden blijft. De locatie zal met binnentuinen (hoven) worden ingericht. Uiteraard komt bij de uiteindelijke planvorming de aspecten toegankelijkheid en het gebruik van de gemeenschappelijke tuinen aan de orde.
Kapel
Er is nog geen invulling voor deze ruimte. De indiener van zienswijze vraagt dringend om inspraak bij de plannen voor invulling van het gebruik van deze ruimte.
Reactie gemeente:
Zoals voor de hofjes geldt is ook voor de kapel nog geen concreet plan beschikbaar. De uiteindelijke invulling is dan ook niet bekend. Het verzoek tot inspraak bij de invulling zal aan de initiatiefnemer, TBV Wonen, worden voorgelegd.
Ecologische quickscan
De resultaten van het vervolgonderzoek zijn niet opgenomen in dit bestemmingsplan. Daardoor wordt niets concreets aangegeven. De indiener van zienswijze verzoekt dringend om dit onderdeel pas te beoordelen als het vervolgonderzoek duidelijkheid geeft. Er wordt niet aangegeven hoe de overlast van rust-, verblijf- en nestplaatsen gecompenseerd wordt: schoonmaak, voorkomen van aantasting gebouw etc.
Reactie gemeente:
De Flora- en faunawet geldt voor iedereen, en niet alleen in het kader van bestemmingsplanprocedures. Bij de totstandkoming van het bestemmingsplan moet worden beoordeeld of de Flora- en faunawet een belemmering vormt voor de voorgenomen plannen. Uit het in het bestemmingsplan opgenomen ecologisch onderzoek volgt dat de Flora- en faunawet geen belemmering vormt voor de uiteindelijke uitvoering van het bestemmingsplan. Wanneer de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd zal een definitieve toetsing plaatsvinden, waarbij de door de indiener van zienswijze genoemde aspecten nader aan de orde zullen komen. Hiervoor wordt momenteel nog onderzoek gevoerd. Mogelijk is dan een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet noodzakelijk. Uit het uitgevoerde onderzoek (de quick scan) volgt dat deze ontheffing, onder een aantal voorwaarden, kan worden verkregen. Dit maakt het bestemmingsplan uitvoerbaar.