direct naar inhoud van 6.5 Toekomstige situatie
Plan: Noordoosttangent 2009 II
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2009017-e001

6.5 Toekomstige situatie

Gemeente Tilburg is voornemens de reeds bestaande burgemeester Bechtweg (Noordoosttangent) met voornamelijk 2x1 rijstroken ten noordoosten van Tilburg, te reconstrueren naar een weg geheel bestaande uit 2x2 rijstroken. De bestaande situatie van de weg en het watersysteem blijft gehandhaafd, de weg wordt op enkele plaatsen verbreedt. De toekomstige Burgemeester Bechtweg (Noordoosstangent) heeft een toename van het verharde oppervlak als gevolg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2009017-e001_0006.png"

Afbeelding 4: Toekomstige situatie burgemeester Bechtweg, de te verdubbelen delen zijn met een rode lijn aangegeven. (bron: Google maps)

6.5.1 Waterkwaliteit

Het wegwater mag, gezien de kwaliteit, niet rechtstreeks op oppervlaktewater worden geloosd. Voordat het wegwater mag worden afgevoerd of kan worden geïnfiltreerd is het gewenst het water te zuiveren. Het wegwater kan naar een bermsloot worden afgevoerd. De berm fungeert als bodempassage zodat het wegwater in de bodem wordt gezuiverd. Vanuit de bermsloot kan het hemelwater infiltreren of oppervlakkig worden afgevoerd.

Grondwaterbeschermingsgebied

Het plangebierd maakt geen deel uit van een grondwaterbeschermingsgebied.

6.5.2 Waterkwantiteit

In de onderstaande tabel is te zien wat de oppervlakteverdeling is in het plangebied.

Oppervlak   Huidige situatie   Nieuwe situatie  
Verhard   9,8 ha   12,1 ha  
Onverhard   25,5 ha   23,2 ha  
Totaal   35,3 ha   35,3 ha  

Tabel 1: Verhard oppervlak in plangebied

Door de verbreding van de weg is er een toename van circa 2,3 ha. verhard oppervlak. Dit betekent dat er zonder maatregelen een versnelde afvoer van hemelwater ontstaat. Dit wordt voorkomen door een waterbergende voorziening aan te leggen. In het onderhavige geval kan volstaan worden met de aanleg van een bermsloot langs de rijbanen. Naast de zuiverende werking zoals besproken in paragraaf 6.5.1 heeft een bermsloot tevens een bergende werking.

Door de verbreding van de weg mag de grondwaterstand niet structureel worden verlaagd. Indien de gewenste drooglegging niet zonder maatregelen kan worden gerealiseerd, mag er dus geen drainage worden toegepast maar moet de weg bijvoorbeeld verhoogd worden aangelegd of op een zodanige wijze worden aangelegd dat met een geringere drooglegging kan worden volstaan. In het plangebied is op alle plaatsen een drooglegging van > 1,0 m.

Voor een toename van 2,3 ha. verhard oppervlak is de waterberging uitgerekend door waterschap de Dommel. Omdat de weg op de grens van stedelijk gebied ligt valt deze in 2 verschillende afvoercoëfficiënten. De gemiddelde afvoer coëfficiënt is daarom genomen deze is 0,67 l/s/ha. De bijbehorende bergingsopgave is voor een T=10(+10%*): 1.102 m³. De T=10 situatie dient geborgen te worden in de bermsloten/greppels. De bijbehorende bergingsopgave voor een T=100 (+10%*) is 1.457 m³. Bij de T=100 situatie is inundatie van het maaiveld toegestaan mits er geen schade aan wegen, gebouwen of gewassen optreedt.

Om 1.457 m³ waterberging te realiseren is een bermsloot nodig uitgaande van de lengte van de weg circa 4000 m. De sloot komt langs beide zijde dus totale lengte wordt 8000 m. Langs beide zijde van de weg moet de bergingsopgave van 1.457 m³ geborgen worden, waarbij inundatie is toegestaan mits er geen schade aan wegen, gebouwen of gewassen optreedt. Hiervoor is voldoende ruimte gereserveerd in het ontwerp.

( * = Anticipatie op klimaatverandering)

6.5.3 Aandachtspunten Waterschap

Een aandachtspunt is de aanwezige ecologische verbindingszone (EVZ) De Kasteelloop, welke loopt ten noorden van de Burgemeester Bechtweg, langs de Zwaluwsestraat. De EVZ heeft aan weerszijden een minimale breedte van 25 meter, welke door de verbreding van de weg niet versmald mag worden. Gezien de ligging van de weg wordt de EVZ niet versmald door de voorgenomen verbreding.

Op verschillende stukken ligt het plangebied in Keurbeschermingsgebieden. Het begin van het traject bij de A65 ligt deels in attentiegebied van de Keur. In dit gebied wordt een hydrologisch standstil beginsel gehanteerd, hetgeen inhoud dat er geen ingrepen gepleegd mogen worden die een negatief effect hebben op de waterhuishoudkundige situatie in het attentiegebied en het waterschap dit streng toetst. In bijlage 1 bij deze toelichting zijn de verschillende gebieden op kaart weergegeven. De verbreding van de weg die in dit gebied plaatsvindt heeft geen negatief effect op de waterhuishoudkundige situatie omdat voldoende waterberging wordt gerealiseerd en het beleid hydrologisch neutraal ontwikkelen wordt toegepast.