Plan: | Noordoosttangent 2009 II |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2009017-e001 |
Gezondheid is één van de uitgangspunten geweest voor de nieuwe milieubeleidsvisie. Tilburg kent geen formeel gezondheidsbeleid. Het gezondheidsbeleid is verweven in beleidsvelden zoals zorg, welzijn, sport, wonen en milieu. De thema's lucht en geluid krijgen onder druk van Europese regelgeving steeds meer gewicht. Deze zijn uitvoerig aan de orde geweest in eerdere paragrafen.
De gezondheid van de burger is belangrijk en vraagt om extra bescherming, mede gezien het toenemende autoverkeer. Steeds vaker zien we nu dat normoverschrijdingen, bedoeld om de gezondheid van de mens te garanderen, bouwplannen langs drukke verkeerswegen kunnen blokkeren. Stedenbouw dient dus meer dan voorheen rekening te houden met gezondheid. Daarnaast zien we dat goede informatievoorziening een randvoorwaarde is voor een goede gezondheid. Het Tilburgse zorgportaal voorziet hierin.
Wetgeving met betrekking tot gezondheid is vastgelegd door middel van grenswaarden voor bijvoorbeeld luchtkwaliteit en geluid. Aan deze grenswaarden is reeds getoetst in de paragrafen lucht en geluid.
Beleidsmatig wordt echter gestreefd naar een lagere milieubelasting dan de grenswaarden. Elke verandering van de milieukwaliteit heeft mogelijk invloed op de gezondheid van personen.
Tevens is aandacht voor de indirecte gezondheidseffecten. De kwaliteit van de omgeving heeft bijvoorbeeld effect op de mate waarin mensen geneigd zijn te bewegen (sporten recreeren). Concrete richtlijnen voor gezondheid in relatie tot een ruimtelijke infrastructurele ontwikkeling zijn er echter niet.
De verdubbeling van de Burgemeester Bechtweg heeft mogelijk een gezondheidseffect voor bewoners in de directe omgeving. Dit effect wordt beschreven aan de hand van de aspecten milieukwaliteit en gedrag. De beschrijving van het onderwerp gezondheid is onder andere gebaseerd op de onderzoeken voor luchtkwaliteit, externe veiligheid en geluid die Oranjewoud in 2009 voor de verdubbeling van de Burgemeester Bechtweg heeft uitgevoerd.
Met milieukwaliteit wordt, in relatie tot gezondheid, verwezen naar het geheel aan milieubelastende factoren in relatie tot de locaties waar personen langere tijd verblijven. Als milieuaspecten worden het meest relevant geacht: geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid.
Deze milieuaspecten hebben, ook als aan wettelijke grenswaarden wordt voldaan, mogelijk een effect op de gezondheid. Het mogelijk gevolg van een hoge milieubelasting is het grootst op de locaties waar mesen langer verblijven. Dit betreft de nabij gelegen woningen aan de Enschotsebaan, Bosscheweg, Zandstraat, Quirijnstokstraat, kalverstraat eb Stokhasseltlaan en de nog te ontwikkelen woningenbouwlocaties Overhoeken, Rugdijk en Kouwenberg. Ook op bedrijventerreinen verblijven mensen langer. Relevante terreinen zijn Loven, Loven Noord 1 en Zuidkamer.
Potentieel gevoeligen voor een verminderde luchtkwaliteit zijn met name ouderen en jongeren. Om een beeld te krijgen van het mogelijke gezondheidseffect op deze groepen is gekeken naar de locaties van bejaarden- en verzorgingshuizen en scholen. Dergelijke gebouwen zijn niet aanwezig nabij de Burgemeester Bechtweg.
De verdubbeling van de Burgemeester Bechtweg leidt weliswaar tot een toename van verkeer, maar niet tot milieueffecten waarvan een extra effect op de gezondheid te verwachten is.
Autonoom verbetert de luchtkwaliteit. Het effect van de Noordoosttangent op de luchtkwaliteit is neutraal beoordeeld.
De geluidsbelasting neemt autonoom toe door de toename van verkeer. Door ontwikkeling van de Noordoosttangent met aanvullende geluidswerende maatregelen is het aantal geluidgehinderden in 2020 met noordoosttangent kleiner dan autonoom het geval is. Dit is met name ten zuiden van de Nederlandweg het geval. Ten opzichte van de huidige situatie treedt wel een toename van het aantal geluidbelaste woningen en het geluidbelast oppervlak op. Deze toename is grotendeels het gevolg van de ontwikkeling van nieuwe woningen in de omgeving van de Noordoosttangent. Het uiteindelijke effect van de Noordoosttangent op de milieukwaliteit is neutraal beoordeeld.
Nabij de Noordoosttangent zijn geen specifiek gevoelige bestemmingen (scholen en bejaarden- en verzorgingshuizen) gelegen. De verdubbeling van de weg heeft geen effecten op deze bestemmingen. Het effect is neutraal.
De verdubbeling van de burgemeester Bechtweg heeft naar verwachting geen effect op de mate waarin mensen geneigd zijn te bewegen. De verdubbeling is geen extra barrière of hinderend element dat men hierdoor minder geneigd zal zijn het omliggende landschap als uitloopgebied te gebruiken. De verdubbeling heeft geen effect op de bereikbaarheid van de stadsrandzone en de warande vanuit tilburg. De huidige routes via viaducten blijven behouden. Ook de beleving van het landschap zal voor mensen niet noemenswaardig veranderen, aangezien er geen nieuwe 'lijn' in het landschap komt.
Het indirect gevolg op de gezondheid door gedragsverandering door de verdubbeling van de weg is neutraal beoordeeld.