Plan: | Noordoosttangent 2009 II |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2009017-e001 |
Relevant beleid met betrekking tot verkeer is opgenomen in de Nota Mobiliteit, de Nota ruimte, het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan (PVVP) en het Tilburgs Verkeers- en Vervoersplan (TVVP). Het beleid heeft betrekking op het faciliteren en reguleren van het wegverkeer. Een goed verkeersnetwerk (met minimale congestie) is een voorwaarde voor het functioneren van de economie.
De Nota mobiliteit is een nationaal verkeers- en vervoersplan. In de Nota Mobiliteit wordt het ruimtelijk beleid, zoals vastgelegd in de Nota Ruimte, verder uitgewerkt en wordt het verkeers- en vervoersbeleid beschreven voor de komende decennia. Mobiliteit is voor burgers een belangrijke bestaansvoorwaarde. Het verplaatsen van mensen en goederen levert een belangrijke bijdrage aan de economische, sociale en/of individuele ontplooiing. Het algemene uitgangspunt voor mobiliteitsbeleid is dan ook 'mobiliteit mag'.
De overheid wil de groei opvangen en zowel de bereikbaarheid, veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. De belangrijkste instrumenten hiertoe zijn: betere benutting van bestaande infrastructuur, prijsbeleid en uitbreiding van infrastructuur waar knelpunten blijven bestaan. Voor veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving zijn daarnaast normstelling en handhaving de belangrijkste instrumenten. Maar behalve een positieve bijdrage aan de maatschappij kent mobiliteit ook maatschappelijke consequenties. Beleidsmatig wordt gestreefd de consequenties tot een minimum te beperken: Mobiliteit met verstand.
Algemeen uitgangspunt in de Nota Ruimte en Nota Mobiliteit is dat nieuwe grote woon- en werklocaties tijdig en adequaat dienen te worden ontsloten, dat wil zeggen dat vanaf het moment waarop met bouwen wordt begonnen de aanleg van de ontsluitende infrastructuur van start moet gaan.
Het Provinciaal Verkeers- en Vervoerplan (PVVP) geeft richting aan het verkeers- en vervoerbeleid voor de komende jaren en is bedoeld als basis voor de dialoog met partners voor verkeer en vervoer. Het PVVP gaat uit van een 'van deur tot deur benadering'. Hierin staat de mobiliteitsbehoefte van de reiziger centraal en niet de infrastructuur zelf. De missie van het PVVP is: Het zodanig inrichten en beheren van het verkeers- en vervoersysteem, dat het een optimale bijdrage levert aan het economisch, sociaal-cultureel en ecologisch kapitaal in Noord-Brabant. Er moet ruimte gehouden worden voor de aanleg van nieuwe infrastructuur.
Aanvullende doelen zijn verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving, verbetering van de sociale veiligheid en de bereikbaarheid in het landelijke gebied. bescherming en ontwikkeling van natuur en landschap zijn een ambitie bij inpassing van (nieuwe) infrastructuur.
De verkeers- en vervoersdoelstelling uit het Tilburg Verkeers- en Vervoersplan 'Mobiliteit in balans' hangt nauw samen met andere doelstellingen van de stad, vooral die op het vlak van ruimtelijke ordening. De gemeente wil ruimte bieden aan groei van bevolking en werkgelegenheid. Deze groei levert een toename van de mobiliteit: een stijging van het aantal autokilometers van mogelijk 60%. Het TVVP beschrijft op welke manier de mobiliteitsgroei kan worden opvangen en tegelijkertijd de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad gegarandeerd wordt. Aandacht gaat uit naar een balans tussen mobiliteit, leefbaarheid en bereikbaarheid. Het verkeer mag de komende tijd groeien, maar niet overal en altijd. Groei is toegestaan op de zogenaamde hoofdnetten, waar de verkeersfunctie voorop staat. In de tussenliggende verblijfsgebieden is wonen, werken en winkelen het belangrijkst en moet het verkeer zich daaraan aanpassen.
Het hoofdnet voor het autoverkeer bestaat uit de zogenaamde gebiedsontsluitingswegen, zoals de cityring, de ringbanen en de tangenten en de auto(snel)wegen A58 en N65. Hier wordt de groei van het autoverkeer zoveel mogelijk opgevangen. De 'buitenste ring' (de autowegen en tangenten) heeft hierbij een belangrijkere functie dan de ontsluitingswegen in de stad. De gemeente wil dan ook eerst de buitenste ring afmaken en de verkeersdoorstroming op deze wegen bevorderen. De verdubbeling van (de nu nog enkelbaanse) delen van de noordoostelijke tangent (Burg. Bechtweg) is een doelstelling uit het TVVP.
Fietsen is goedkoop, snel en gezond. Zodoende zet Tilburg in op een breed, intensief en veilig fietsgebruik in en om de stad. De grootste fietsverkeersstromen worden afgewikkeld op de hoofdfietsroutes, het sternet. Het sternet heeft bij voorkeur ongelijkvloerse kruisingen met gebiedsontsluitingswegen (en stroomwegen).
De Burgemeester Bechtweg (Noordoosttangent) vormt een verbinding ten noordoosten van Tilburg tussen de A261 (Tilburg-Waalwijk) en de A65 (Tilburg-Den Bosch). Op korte afstand van de aantakking op de A65 bevindt zich de aansluiting met de A58 richting Eindhoven. De Burgemeester Bechtweg gaat in het noorden over in de Burgemeester Letschertweg (Noordwesttangent), richting Dongen en de Reeshof en sluit uiteindelijk aan op de A58 (richting Breda).
De Burgemeester Bechtweg is gecategoriseerd als een gebiedsontsluitingsweg met een maximum toegestane snelheid van 80 km/h. De aanwezigheid van gelijkvloerse en met verkeersstoplichten geregelde kruispunten past bij de categorisering van de weg als gebiedsontsluitingsweg.In de huidige situatie bestaat de weg grotendeels uit één rijbaan met twee rijstroken (1x2), met uitzondering van het wegvak A261/N261 - Stokhasseltlaan en het wegvak Baggerweg - Nederlandweg. Deze wegvakken hebben twee rijbanen met twee rijstroken (2x2). Op het tracé van de Noordoosttangent liggen met verkeerslichten geregelde kruispunten ter hoogte van de Nederlandweg, de Baggerweg en de Stokhasseltlaan. De overige kruisingen van de Burgemeester Bechtweg zijn ongelijkvloers. Dit betreft een aantal fietsverbindingen en de spoorlijnen Tilburg - Eindhoven en Tilburg-'s Hertogenbosch. De Burgmeester Bechtweg zelf vormt geen verbinding voor openbaar vervoer.
In de huidige spitsperioden zijn problemen in de doorstroming te zien bij Loven en de op- en afritten bij de A65.
Verkeersveiligheid
In de periode 2001-2005 hebben op de Burgemeester Bechtweg tussen de Stokhasseltlaan en de A65 128 geregistreerde ongevallen plaatsgevonden, waarvan 14 met één of meer ziekenhuisgewonden en/of doden. In verband met dit aantal ongevallen is in 2006 door Groen Licht Verkeersadviezen een verkeersveiligheidsverkenning gedaan voor de Burgemeester Bechtweg.
De belangrijkste oorzaken voor deze ongevallen zijn het ontbreken van een inhaalverbod en hogere rijsnelheden dan wenselijk gezien de vormgeving van de weg. Andere oorzaken zijn de te smalle obstakelvrije berm, het ontbreken van bermversteviging en de aanwezigheid van gelijkvloerse kruispunten. Inmiddels is een inhaalverbod, door middel van een dubbel doorgetrokken asmarkering, ingesteld.
Naast de Verkeersveiligheidsverkenning van Groen Licht over de periode 2001-2005 zijn ongevalgegevens beschikbaar van 2006 en 2007. In 2005 hebben hier 21 ongevallen op het enkelbaans wegvak Rugdijk - Baggerweg plaatsgevonden, in 2006 29 en in 2007 10. Op de overige kruispunten/ wegvakken vonden tussen de 0 en 6 ongevallen per jaar plaats. Op het dubbelbaans wegvak tussen de Nederlandweg en de Baggerweg vinden relatief weinig ongevallen plaats.
Het doel van de verdubbeling van de Burgemeester Bechtweg is primair het waarborgen van de doorstroming in de toekomst. In dit kader zijn diverse ruimtelijke ontwikkelingen voorzien die in belangrijke mate afhankelijk zijn van een ontsluiting via de Burgemeester Bechtweg:
De verkeersintensiteiten voor het prognosejaar 2020 op de Burgemeester Bechtweg zijn bepaald met behulp van het verkeersmodel van de gemeente Tilburg (zie tabel). In dit model (versie augustus 2008) zijn de genoemde ruimtelijke ontwikkelingen opgenomen en de aanpassingen aan het wegennet rondom Overhoeken en de tangenten doorgevoerd.
Tabel Verkeersintensiteit Burgemeester Bechtweg (MVT/etmaal)
2007 | 2020 (enkelbaans) | 2020 (dubbelbaans) | |
t.h.v. Kalverstraat | 24.800 | 28.600 | 31.800 |
t.h.v. Spoorviaduct | 26.600 | 35.600 | 38.200 |
Zonder verdubbeling zou de intensiteit dus stijgen tot 35.600 mvt/etmaal. Met behulp van de intensiteit/capaciteit-verhouding (I/C-verhouding) is vastgesteld dat deze intensiteiten leiden tot waardes groter dan 1,0, waardoor structurele congestie ontstaat. Deze hoeveelheid verkeer is dus niet af te wikkelen op een enkelbaanstracé.
In de nabije toekomst worden ten behoeve van de ruimtelijke ontwikkelingen diverse nieuwe aansluitingen gerealiseerd: ter hoogte van de Overhoeken wordt een extra kruispunt met verkeerslichten gerealiseerd. Bij de Nederlandweg wordt ook Loven Noord 1 aangesloten op de Burgemeester Bechtweg. Binnen de planperiode is de ontwikkeling van de Zwaluwbunders (Zuidkamer) en de ingebruikname van het reeds voorbereide kruispunt bij Zwaluwbunders (Zuidkamer) te verwachten.
De verdubbeling van de Burgemeester Bechtweg leidt niet tot een duidelijke verandering van verkeersstromen en verkeersintensiteiten in Tilburg. Op enkele wegen, bijvoorbeeld op de Stokhasseltlaan-zuid en de Ringbaan Noord is een beperkte afname van de verkeersintensiteit te zien. Op andere wegen, waaronder de Baggerweg is sprake van beperkte verkeerstoename. Ten noorden en oosten van de Burgemeester Bechtweg neemt op lokale wegen de verkeersintensiteit iets af door de verdubbeling.
De knelpunten in de huidige situatie op de Burgemeester Bechtweg vervallen als gevolg van de capaciteitstoename bij de verdubbeling. De inrichting van enkele gelijkvloerse kruispunten wordt wel aangepast om de toegenomen verkeersstroom te verwerken. Het Hazennest-west (tegenover de Baggerweg) wordt van de Burgemeester Bechtweg afgesloten. Hierdoor verbetert de verkeersafwikkeling en de veiligheid (zichtbaarheid verkeerslichten). Het kruispunt met de Nederlandweg/ Loven Noord 1 wordt verruimd met extra opstelvakken voor links- en rechtsafslaand verkeer. Ook de aansluiting bij de A65 wordt, vanuit beide richtingen verruimd met extra en langere rijstroken.
Verkeersveiligheid
De verdubbeling dient ook een structurele oplossing te bieden voor de verkeersveiligheid. Door de verdubbeling wordt de Burgemeester Bechtweg per rijstrook minder druk. De I/C verhouding (verkeer per rijbaan) daalt sterk, wat leidt tot een rustiger (veiliger) wegbeeld, grotere (rem)afstanden tussen voertuigen en minder (gevaarlijke) inhaalmanoeuvres.
Op basis van de hoeveelheid doorgaand verkeer kan gesteld worden dat de weg naast de functie van gebiedsontsluiting ook een belangrijke stroomfunctie heeft. De verdubbeling van de Burgemeester Bechtweg versterkt deze functie, met name door het fysiek scheiden van de rijbanen, waar nu alleen sprake is van belijning op de weg. Op wegen die gecategoriseerd zijn als stroomweg geldt doorgaans een hogere maximale snelheid dan 80 km/h en zijn kruispunten ongelijkvloers. De aanwezigheid van gelijkvloerse kruispunten en overschrijding van de maximum snelheid, kunnen hierdoor een matig negatief effect op de verkeersveiligheid hebben.
Door het fysiek scheiden van de rijbanen (voorkomen inhaalmanoeuvres), het plaatsen verlichting langs het gehele tracé (attentiewaarde), en het verbeteren van de vormgeving van voorheen minder overzichtelijke bochten bij het kruispunt Baggerweg, Zuidkamer en de Stokhasseltlaan kan er vanuit worden gegaan dat de Burgemeester Bechtweg, bestaande uit twee afzonderlijke rijbanen met ieder twee rijstroken veiliger is dan de huidige enkelbaans Burgemeester Bechtweg. Door de verbeterde doorstroming wordt tevens de bereikbaarheid voor hulpdiensten sterk verbeterd.
Voor een uitgebreide beschrijving van de verkeerseffecten van de verdubbeling van de Burgemeester Bechtweg wordt verwezen naar het milieueffectrapport dat als bijlage onderdeel uitmaakt van dit bestemmingsplan.