direct naar inhoud van 6.4 Randvoorwaarden Waterbeheerders
Plan: Noordoosttangent 2009 I
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2009016-e001

6.4 Randvoorwaarden Waterbeheerders

6.4.1 Waterschap de Dommel

In het kader van de watertoets is contact opgenomen met het waterschap De Dommel. Hieronder zijn een aantal belangrijke punten uit de Checklist watertoets opgenomen die van toepassing zijn op deze ontwikkeling.

  • Voor de afvoer van hemelwater geldt het uitgangspunt 'hydrologisch neutraal bouwen';
  • De afvoer mag niet meer bedragen dan de afvoer in de oorspronkelijke situatie. De maximale afvoer is locatie gebonden en is voor deze locatie 0,67 l/s/ha;
  • Als hergebruik en (volledige) infiltratie niet mogelijk zijn, is het noodzakelijk om water te bergen. Dat geldt tenminste voor het deel waarmee de verharding toeneemt (toekomstige situatie). De initiatiefnemer moet, uitgaande van een bui T=10, 40 mm hemelwater kunnen bergen op eigen terrein;
  • De gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) mag niet worden verlaagt. Eventuele bergingsvoorzieningen liggen boven de GHG;
  • Uitlogende materialen worden niet gebruikt bij nieuwbouw;

Verder zijn de volgende specifieke aandachtspunten aangegeven door Waterschap de Dommel.

  • De aanwezige ecologische verbindingszone (EVZ) De Kasteelloop, welke loopt ten noorden van de Burgemeester Bechtweg, langs de Zwaluwsestraat. De EVZ heeft aan weerszijden een minimale breedte van 25 meter, welke door de verbreding van de weg niet versmald mag worden.

  • Op verschillende stukken ligt het plangebied in Keurbeschermingsgebieden. Het begin van het traject bij de A65 ligt deels in attentiegebied van de Keur. In dit gebied wordt een hydrologisch standstil beginsel gehanteerd, hetgeen inhoud dat er geen ingrepen gepleegd mogen worden die een negatief effect hebben op de waterhuishoudkundige situatie in het attentiegebied en het waterschap dit streng toetst. In bijlage 1 zijn de verschillende gebieden op kaart weergegeven.

  • Langs een deel van het traject is een riooltransportleiding van het waterschap aanwezig. Langs deze leiding is aan weerszijden een zakelijk recht strook gevestigd van 3 meter. Verbreding van de weg zal wellicht gedeeltelijke verlegging van de leiding tot gevolg hebben.
6.4.2 Gemeente Tilburg

Het beleid van de gemeente Tilburg wordt als volgt verwoordt: De aanleg van de zogenaamde blauwe aders is onderdeel van de duurzame aanpak tegen wateroverlast. Het hemelwater wordt apart ingezameld en in eerste instantie in het gebied vastgehouden en/of geborgen. Vervolgens neemt de blauwe ader het water over en zorgt voor een gedempte afvoer richting het oppervlakte water / retentiegebied. In de toekomst is zo een retentiegebied voorzien in de directe omgeving van het plangebied.