direct naar inhoud van 8.2 Milieuhinder bedrijven
Plan: Piushavengebied 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008032-e001

8.2 Milieuhinder bedrijven

Alle bedrijven in het plangebied zijn geïnventariseerd. Deze inventarisatie verschaft inzicht tot welke milieucategorie het bedrijf behoort, hun activiteiten en de opslag van gevaarlijke stoffen. De inventarisatie is gebruikt om de bestaande bedrijven in het bestemmingsplan positief te bestemmen en eventuele knelpunten tussen bedrijvigheid en andere bestemmingen te signaleren. De inventarisatie van bedrijven die qua milieucategorie niet passen binnen de bestemming is opgenomen in de bijlage: Bedrijven met afwijkende milieucategorie.

In de bijlage treft u tevens een lijst aan met opslagen en voorzieningen. Dit is geen zelfstandige lijst maar moet gezien worden als een aanvulling op de bedrijvenlijst voor bepaalde opslagen en voorzieningen. Activiteiten uit deze lijst kunnen lijden tot een verzwaring van de milieucategorie van een bedrijf.

Het bestemmingsplangebied is deels beheersmatig van karakter, deels zijn hier ontwikkelingen mogelijk. Hieronder staan de gebieden beschreven en de wijzigingen die in het bestemmingsplan mogelijk zijn gemaakt, randvoorwaarden die zijn gesteld waarbij is gekeken naar de huidige en toekomstige bedrijvigheid binnen dit gebied. Uitgangspunt is het voorkomen van omstandigheden die als hinderlijk worden ervaren. Zodat een goed leefklimaat gegarandeerd kan worden zonder daarbij omliggende bedrijven te beperking in hun bedrijfsvoering. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen een rustige woonwijk en een gemengd gebied.

Wonen en werken in de Piushaven.

Piushaven is een gebied dat gelegen is nabij het stadscentrum, waar van oudsher middelzware industrie aanwezig was, met direct daaraan grenzende woonwijken. Nu wordt het gebied getransformeerd naar een levendige omgeving waar wonen en werken hand in hand gaan. Deels is de transformatie al in gang is gezet, deels wordt dit mogelijk gemaakt in dit bestemmingsplan. Om wonen en werken naast elkaar te laten bestaan wordt voor het gebied aan de westelijke zijde van de Ringbaan gebruik gemaakt van de bedrijvenlijst die behoort bij gemengd gebied. Een gemengd gebied kenmerkt zich door een sterke mate van functiemenging. Hier horen woningen, winkels, kleine bedrijven en horeca tot de mogelijkheden. Uitzondering hierop vormen de woonwijken Jeruzalem en het zuidelijk deel van Armhoef, dit zijn rustige woonwijken (uitgezonderd de delen die direct aan de ringbaan grenzen). In deze wijken worden dan ook uitsluitend wijkgebonden voorzieningen toegestaan, met uitzondering van het deelplan Kanaalzicht waar horeca en of een maatschappelijke / culturele voorziening aan het water ontwikkeld kan worden.

Wet Milieubeheerinrichtingen in de Piushaven

In de Piushaven is een aantal terreinen met Wet Milieubeheer-inrichtingen aanwezig zoals o.a.

  • fabriekskwartier Noord (Havendijk, Hoevenseweg, Fatimastraat en Jan van Rijzewijkstraat)
  • voorheen Wolstad (Havendijk 38-40)
  • aan de noordelijke zijde van de Galjoenstraat.

In deze gebieden wordt door een wijzigingsbevoegdheid de mogelijkheid gecreëerd dit te transformeren naar een gebied met centrumstedelijk wonen. Een aantal bedrijven binnen deze bestemming passen gezien hun milieucategorie niet binnen een gemengd gebied. Er wordt vanuit gegaan dat deze bedrijven voldoen aan de milieurandvoorwaarden die gelden voor hun activiteiten, waardoor ze wel kunnen blijven functioneren op de plek waar ze nu zitten. Deze bedrijven kunnen middels de wijzigingsbevoegdheid die is opgenomen voor deze gebieden getransformeerd worden naar centrumstedelijk gebied. Tot die tijd geldt voor de vestiging van nieuwe bedrijven binnen deze gebieden dat er maximaal categorie 3.1 wordt toegestaan om een transformatie naar een gemengd gebied te vergemakkelijken. De bedrijvigheid aan de zuidelijke zijde langs Ringbaan zuid en het terrein aan de St Bernadettestraat behouden ook op termijn de bedrijvenbestemming. Hier zal bedrijvigheid met een maximum van categorie 3.1 mogelijk worden gemaakt. De afstand tot aan het gemengd gebied is hiervoor voldoende.

Voor het deelgebied Galjoenstraat Noord heeft in het kader van de procedure voor het deelplan De Havenmeester aanvullend onderzoek naar de aanwezige bedrijvigheid plaatsgevonden. Geconcludeerd is in dat kader dat de 2 aanwezige bedrijven uit de milieucategorie 3.2 gelet op hun huidige rechten uit milieuvergunning / op basis van het Activiteiten besluit ter plaatse kunnen blijven functioneren zonder dat dit tot een onevenredige aantasting van het woon en leefklimaat van de te bouwen woningen leidt en omgekeerd dat de bedrijven niet beperkt worden in hun vergunde milieuruimte door de bouw van de woningen.

Voor Horecabedrijven wordt aangesloten bij de indeling zoals vermeld in de planregels. Gezien de aard en samenstelling van Horeca I en II zijn dit soort bedrijven uit milieu oogpunt in te passen binnen de diverse bestemmingen. Deze bedrijven vallen over het algemeen onder het Besluit Horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer. Door het treffen van (akoestische)voorzieningen kan het horecabedrijf voldoen aan de normen uit het besluit.