direct naar inhoud van 6.1 Algemeen
Plan: Piushavengebied 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008032-e001

6.1 Algemeen

Dit hoofdstuk geeft een toelichting op de manier waarop de visie voor het totale plangebied een doorwerking krijgt op de deelgebieden. Bij de definitie van de deelgebieden is aansluiting gezocht bij de gangbare indeling van de buurten rond de Piushaven. Voor dit bestemmingsplan resulteert dit in de volgende onderverdeling:

  • Noordoever: de zuidflank van Hoogvenne,
  • Noordoever: de zuidflank van Armhoef,
  • Zuidoever: de noordflank van Fatima
  • Zuidoever: Fabriekskwartier
  • Zuidoever: Jeruzalem / Kanaalzicht

Binnen deze buurten bevat het plan zowel aandachtsgebieden als ontwikkellocaties.

Voor de aandachtsgebieden zijn binnen de planperiode veelal geen ingrijpende veranderingen voorzien. Daarom wordt uitgegaan van het vastleggen van de bestaande situatie. Bij het opstellen van de regels voor het gebruik en het bouwen is aangesloten bij de gemeentelijke systematiek voor beheerbestemmingsplannen. Echter, binnen de aandachtsgebieden kunnen soms enkele kleinere plekken omgevormd worden tot ontwikkellocaties als dat leidt tot een verbetering van de stedenbouwkundige structuur. In voorkomende gevallen is een toegesneden methodiek van regelen gehanteerd. Het betreft hier onder andere Plato, Prinsenhoeven 20 en Vehorn.

Bij de ontwikkellocaties is in de keuze voor de methodiek van regelen een driedeling toegepast. Die keuze is afhankelijk van de stand van zaken in de planvorming.

Voor de locaties waarbij voor 1 juli 2008 een artikel 19 procedure is gestart, is in dit bestemmingsplan de bouwenveloppe uit die ruimtelijke onderbouwing overgenomen. Het betreft hier de projecten De Havenmeester, De Werf, St. Josephstraat 38 en de gebiedsontsluitingsweg met brug.

Voor de ontwikkellocaties waarvan de planvorming nog onvoldoende zicht biedt op een concreet eindresultaat wordt de huidige functie als zodanig bestemd. Wel wordt deze bestemming voorzien van een wijzigingsbevoegdheid. Dit betekent dat aangegeven wordt in welke richting het gebruik van de gronden mag veranderen.

De Wro (Wet ruimtelijke ordening) stelt geen eisen aan de termijn waarbij deze wijziging van de bestemming gerealiseerd dient te worden. Echter, op het moment dat voor deze locaties de planvorming de realisatiefase nadert, zal een aanvullende planologische procedure gevolgd moeten worden.

Locaties waarbij voor deze methodiek is gekozen zijn bijvoorbeeld Cementbouw, Spinaker, Jeruzalem fase 2 en 3, Galjoenstraat Noord, Fabriekskwartier Noord, Lourdesplein, Kanaalzicht en Wolstad.