direct naar inhoud van 7.3 Externe veiligheid
Plan: Bedrijventerrein Katsbogten 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008014-e001

7.3 Externe veiligheid

7.3.1 Inleiding

Externe veiligheid beschrijft de risico's die ontstaan als gevolg van opslag of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit kan betrekking hebben op inrichtingen (bedrijven) of transportroutes. Op beide categorieën is verschillende wet- en regelgeving van toepassing. Het huidige beleid voor inrichtingen (bedrijven) is afkomstig uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi), het beleid voor transportmodaliteiten staat beschreven in de circulaire 'Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen' (cRvgs). Binnen het beleidskader voor externe veiligheid staan twee kernbegrippen centraal: het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Hoewel beide begrippen onderlinge samenhang vertonen zijn er belangrijke verschillen. Hieronder worden beide begrippen verder uitgewerkt.

7.3.2 Plaatsgebonden risico

Het plaatsgebonden risico geeft de kans, op een bepaalde plaats, om te overlijden ten gevolge van een ongeval bij een risicovolle activiteit. De kans heeft betrekking op een fictief persoon die de hele tijd op die plaats aanwezig is. Het PR kan op de kaart van het gebied worden weergeven met zogeheten risicocontouren: lijnen die punten verbinden met eenzelfde PR. Binnen de 10-6 contour (welke als wettelijk harde norm fungeert) mogen geen nieuwe kwetsbare objecten geprojecteerd worden. Voor beperkt kwetsbare objecten geldt de 10-6 contour niet als grenswaarde, maar als een richtwaarde.

7.3.3 Groepsrisico

Het groepsrisico is een maat voor de kans dat bij een ongeval een groep slachtoffers valt met een bepaalde omvang. Het GR is daarmee een maat voor de maatschappelijke ontwrichting. Het GR kan niet 'op de kaart' worden weergegeven, maar wordt weergegeven in een grafiek waar de kans (f) afgezet wordt tegen het aantal slachtoffers (N), de fN-curve. Het GR wordt bepaald binnen het invloedsgebied van een risicovolle activiteit. Dit invloedsgebied wordt doorgaans begrensd door de 1% letaliteitsgrens (tenzij anders bepaald), ofwel door de afstand waarop nog 1% van de blootgestelde mensen in de omgeving komt te overlijden bij een calamiteit met gevaarlijke stoffen.

7.3.4 Verantwoordingsplicht

In het Bevi en de cRvgs is een verplichting tot verantwoording van het groepsrisico opgenomen. Deze verantwoordingsplicht houdt in dat iedere wijziging met betrekking tot planologische keuzes moet worden onderbouwd én verantwoord door het bevoegd gezag. Hierbij geeft het bevoegd gezag aan of het groepsrisico in de betreffende situatie aanvaardbaar wordt geacht. In het Bevi en de cRvgs zijn bepalingen opgenomen waaraan deze verantwoording dient te voldoen.

7.3.5 Inrichtingen

Binnen het plangebied is één Bevi bedrijf aanwezig Dit bedrijf heeft een plaatsgebonden risicocontour van 30m. De contour loopt net buiten de perceelsgrens over water, en raakt niet over kwetsbare objecten.

Deze contour is vastgelegd in het bestemmingsplan. Binnen deze contour mogen geen kwetsbare objecten worden opgericht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008014-e001_0009.png"

Risicokaart met daarop de contour van Norbert Dentressangle

Norbert Dentressangle

Op deze locatie aan de Marga Klompeweg 10 bevindt zich een ammoniakkoelinstallatie, welke onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) valt. Conform bijlage I van de Regeling externe veiligheid inrichtingen heeft het bedrijf een veiligheidszone. De PR contour ligt buiten zijn perceelsgrens en over bestemmingen verkeer en groen. Hierbinnen liggen geen (beperkt)kwetsbare objecten en deze kunnen in de toekomst hier ook niet voorkomen.

Buiten het plangebied zijn geen bedrijven aanwezig met een veiligheidszone die van invloed is op het plangebied.

7.3.6 Vuurwerk

Op 1 maart 2002 is het Vuurwerkbesluit (Besluit van 22 januari 2002, Staatsblad 33 (2002), houdende nieuwe regels met betrekking tot consumenten- en professioneel vuurwerk), van kracht geworden. Binnen dit besluit is zowel de regelgeving voor consumentenvuurwerk als die voor professioneel vuurwerk in één nieuwe algemene maatregel van bestuur (AMvB) geïntegreerd. Het Vuurwerkbesluit beoogt de gehele keten van het invoeren dan wel vervaardigen of assembleren, verhandelen, uitvoeren, opslaan, bewerken en afsteken van vuurwerk te reguleren, met inbegrip van bepaalde vervoershandelingen met vuurwerk.

In het Vuurwerkbesluit zijn veiligheidsafstanden opgenomen die in het kader van de vaststelling van besluiten in de sfeer van de ruimtelijke ordening en bij de beslissing op een aanvraag om een milieuvergunning in acht moeten worden genomen. Op grond van artikel 4.2 van het Vuurwerkbesluit moeten de in bijlage 3 van het Vuurwerkbesluit opgenomen veiligheidsafstanden van bewaarplaatsen en bufferbewaarplaatsen ten opzichte van kwetsbare en geprojecteerde kwetsbare objecten in acht worden genomen bij:

  • de vaststelling van een bestemmingsplan;
  • het verlenen van ontheffing van een geldend bestemmingsplan;
  • de wijziging van een bestemmingsplan.

In aansluiting op bovenstaande eis dient binnen de nieuw op te stellen bestemmingsplannen rekening te worden gehouden met bestaande verkooppunten en opslagen van consumentenvuurwerk en indien voorkomend binnen het plangebied met de opslag van professioneel vuurwerk. Op basis van de veiligheidsafstanden in het Vuurwerkbesluit is het niet mogelijk om professioneel vuurwerk op te slaan (en te bewerken) in Tilburg. Er zal dan ook geen medewerking worden verleend aan nieuwvestiging van vuurwerkbedrijven voor opslag en bewerking van professioneel vuurwerk in het plangebied.

7.3.7 Transport van gevaarlijke stoffen

Langs en door het plangebied liggen diverse transportmodaliteiten waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Dit is:

  • vervoer over de weg
  • Hoge druk aardgasleidingen

Vervoer gevaarlijke stoffen over de weg

Over de A58 vindt transport plaats van gevaarlijke stoffen.

Daarnaast vindt er in het plangebied bevoorrading en distributie van gevaarlijke stoffen plaats

Hogedruk aardgasleidingen

Binnen het plangebied zijn hogedruk aardgasleidingen aanwezig met de volgende specificaties:

Leidingnummer   Diameter   Druk
(bar)  
Diepteligging
(meters)  
Wanddikte
(mm)  
Z-528 -03   12 inch   40   1.3   7,14  
Z-528 -04   4 inch   40   0.7   4,0  
7.3.8 Verantwoordingsplicht groepsrisico

Omdat hier sprake is van een conserverend bestemmingsplan en het groepsrisico niet door ontwikkelingen in het plan toeneemt behoeft er op grond van de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (2008) geen verantwoordingsplicht doorlopen te worden.

Binnen het plangebied zijn geen inrichtingen aanwezig waarvan de PR contour over (beperkt) kwetsbare objecten ligt. De PR contour van Norbert Dentressangle ligt net buiten zijn perceelsgrens en niet over geprojecteerde (beperkt) kwestbare objecten. Voor bevi inrichtingen zijn aanvullende voorschriften opgenomen om te voorkomen dat er binnen een PR contour kwetsbare objecten gebouwd kunnen worden. Het toestaan van nieuwe bevi inrichtingen zoals benoemd in het besluit externe veiligheid is uitsluitend mogelijk middels een binnenplanse vrijstelling, waarbij invulling moet worden gegeven aan de verantwoordingsplicht. Er is geen verdere invulling gegeven aan de groepsrisicoverantwoording, vanwege het conserverend karakter van het bestemmingsplan.