Plan: | Bedrijventerrein Katsbogten 2008 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008014-e001 |
Het gebied is nagenoeg geheel ingevuld als bedrijventerrein. De bedrijven die er gehuisvest zijn, en die er in de toekomst nog zullen komen, vallen veelal in de sector transport logistiek. Dat is logisch vanwege de ligging pal aan een internationale verkeersroute, en is te zien aan het aantal megagrote kavels van boven de 3 hectare. Het beeld wordt met name gedomineerd door grote hallen met veel laaddocks en parkeerruimte voor transportauto´s, en zeer brede straten van beton met ruime grasbermen. De hallen hebben vaak een relatief klein kantoorgedeelte, dat met name in de representatieve randen van het gebied heeft geleid tot enkele zeer bijzondere architectonische uitwerkingen.
Te midden van de veelheid aan bedrijfshallen is een zone met een tankstation, een fastfoodrestaurant met drive-in service, en een service-centrum. Ook zijn er in deze omgeving enkele grote zendmasten.
In de uiterste noordoosthoek van het gebied is een aanvraag om een bedrijfskavel om te vormen tot een kantoortoren. Dit gewenste hoogte-accent past bij het hoogbouwbeleid om dit snelwegknooppunt te markeren met torens.
In het zuiden van Katsbogten zijn er enkele bijzonderheden gesitueerd aan de Rielseweg. Het gaat om voormalige landelijke bebouwing waar zich nu enkele horecavestigingen en woningen in bevinden. Ook zijn hier nog enkele agrarische bedrijven.
De ontsluitingsstructuur van Katsbogten is helder. Ten eerste zijn er hoofdwegen zoals eerder genoemd: de A58, de Turnhoutseweg en de Rillaersebaan. De hoofdingang van het bedrijventerrein is aan de Turnhoutsebaan, bij de afrit van de A58. Deze hoofdentreeweg leidt naar een ringweg over het bedrijventerrein. De ringweg heeft enkele takken, waarvan de meeste doodlopen , maar één ervan leidt weer naar de Rillaersebaan. Als ´onderste laag´ is er de Oude Rielsweg, dat als landweggetje gehandhaafd is en nu een fietsroute is van Tilburg naar Riel.
Landschappelijk gezien is het plangebied van Katsbogten eveneens helder van opzet. Met de Oude Rielseweg als ontginningsbasis, is het noordelijke deel volledig ´diagonaal´ verkaveld. Dat betekent haaks op de oude weg, maar overhoeks op de omliggende wegen. Dat levert tijdens het voorbijrijden van het gebied interessante inkijken op. Dat wordt versterkt door een waterstructuur van drie brede greppels, die de uitgestrektheid en de schaal van het gebied blootleggen. De randen bestaan uit zeer brede groenstroken met bloemrijk gras en waterbuffervijvers. In het zuiden ligt de beek de Katsbogten. Deze is als zodanig nog nauwelijks herkenbaar. Deels is ze opgeslokt door de bedrijfskavels, deels is ze aanwezig als een sloot. Pas in het bedrijvengebied T58 gaat de Katsbogte verder als ecologische verbindingszone. Het zuidelijke plangebied is daarentegen wel groener als het gaat om bomen, laanbeplanting en erfbeplanting. Het noordelijke plangebied ken met name decoratief groen. Ook rondom de oude spoorbeddingen in het westen zijn veel bossages aanwezig.
Het water en het multifunctionele bos ten westen van de bedrijven aansluitend aan de A58 en het bos in het zuidwesten van het bedrijventerrein maken deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Middels de bestemming Natuur worden deze natuurwaarden beschermd. Het water en het multifunctionele bos nabij de A58 dienen tevens om de natuurgebieden in de omgeving met elkaar te verbinden.