direct naar inhoud van Toelichting
Plan: bestemmingsplan buitengebied Rucphen 2012, 2e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0840.9000B0001-GU03

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Het bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012 van de gemeente Rucphen als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0840.9000B0001-DEF1 (hierna: moederplan) is door de gemeenteraad op 29 maart 2012 vastgesteld. Op 21 mei 2014 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan. De uitspraak, met zaaknummer 2012070151R3, is als bijlage bij de voorliggende toelichting gevoegd. Deze uitspraak is verwerkt en vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0840.9000B0001-DEF2. In de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechstpraak wordt het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad op een aantal punten vernietigd. Voor een aantal daarvan heeft de Afdeling de gemeenteraad opgedragen om binnen 26 weken na verzending van de uitspraak - met inachtneming van hetgeen daarin is overwogen - een nieuw besluit te nemen. Hiertoe wordt deze 2e herziening opgesteld. De 2e herziening heeft geen betrekking op de overige onderdelen waarvan de afdeling het vaststellingsbesluit heeft vernietigd. Voor zover dat nodig is, zullen deze onderdelen in een volgende herziening worden aangepast.

De wijzigingen naar aanleiding van de uitspraak van De Raad van State zullen in onderhavige toelichting per onderdeel nader worden toegelicht. Op de verbeelding zijn slechts de percelen opgenomen, die deel uitmaken van deze herziening. Voor het overige blijft het moederplan van toepassing. De regels behorende bij het bestemmingsplan Buitengebied worden in het kader van de onderhavige herziening op een aantal onderdelen aangepast. Deze aanpassingen zijn in beginsel (behoudens wanneer het specifieke aanduidingen betreft) van toepassing op het totale plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied.

1e herziening

Op 11 december 2013 heeft de gemeente Rucphen de 1e herziening van het bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012 vastgesteld. In deze herziening zijn de regels ten aanzien van de inhoudsmaat van woningen gewijzigd. De provincie Noord-Brabant heeft de eis laten vervallen dat bij vergroting van een woning voldaan dient te worden aan artikel 2.2 van de Verordening Ruimte. Om deze reden heeft de gemeente met vaststelling van de 1e herziening het vergroten van woningen tot 750 m³ niet via een wijzigingsbevoegdheid maar rechtstreeks mogelijk gemaakt. De 1e herziening staat los van deze 2e herziening. Omdat het om een beperkte wijziging gaat wordt deze wijziging ter informatie verwerkt in de set regels behorende bij deze herziening.

1.2 Vigerend bestemmingsplan

Voorliggend bestemmingsplan 'bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, 2e herziening' betreft een herziening op onderdelen van het bestemmingsplan 'bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012', zoals vastgesteld door de raad van de gemeente Rucphen op 29 maart 2012.

1.3 Ligging plangebied

Deze herziening heeft betrekking op gronden die verspreid in het buitengebied van de gemeente Rucphen liggen. Tevens zal een deel van de regels - die gelden voor het gehele plangebied van het moederplan - worden herzien. De plangrens betreft derhalve de plangrens van het moederplan.

1.4 Leeswijzer

Hoofdstuk 2 gaat nader in op de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en de aanpassingen die op basis daarvan noodzakelijk zijn. Hoofdstuk 3 omvat de juridische plantoelichting. Tot slot komt in komt het aspect uitvoerbaarheid aan de orde.

Hoofdstuk 2 Beschrijving onderdelen 2e herziening

2.1 Inleiding

Zoals in paragraaf 1.1. aangegeven wordt met de 2e herziening van het bestemmingsplan Buitengebied invulling gegeven aan de opdracht van de Afdeling Bestuursrechtspraak aan de gemeenteraad om - voor een aantal onderwerpen waar de Afdeling het vaststellingsbesluit heeft vernietigd - binnen 26 weken na de verzending van de uitspraak een nieuw besluit te nemen tot vaststelling van het bestemmingsplan. In dit hoofdstuk worden deze aanpassingen toegelicht.

Caravan Postbaan

Één onderdeel uit de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak, waarop de opdracht om binnen 26 weken een nieuw besluit te nemen betrekking heeft, wordt niet meegenomen in de 2e herziening. Het gaat daarbij om het plandeel met de bestemming 'Bos' ter plaatse van het perceel Postbaan (ongenummerd), kadastraal bekend gemeente Rucphen, sectie K, nummer 1636 (onderdeel III.i uit de uitspraak). Op het betreffende perceel is een caravan met een bijgebouw aanwezig. De gemeenteraad is ervan uitgegaan dat hier uitsluitend dagrecreatie plaatsvindt en dat de caravan niet voor verblijfsrecreatie wordt gebruikt. De Afdeling heeft geoordeeld dat de raad dat niet aannemelijk heeft gemaakt en concludeert dat het op de weg van de raad had gelegen om te overwegen of voor het perceel met de caravan een uitsterfregeling in het plan had kunnen worden opgenomen.

De te maken afweging voor de betreffende caravan heeft belangrijke raakvlakken met een ander onderdeel uit de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak. Naar aanleiding van het beroep van de Brabantse milieufederatie en de vereniging Natuurwerkgroep is de aanduiding "recreatiewoningen" ter plaatse van 35 - in de EHS gelegen - recreatieobjecten die in het vorige plan niet als zodanig waren bestemd en waarvoor geen bouwvergunningen zijn verleend, vernietigd. Voor deze recreatiewoningen geldt niet de verplichting om binnen 26 weken een nieuw besluit te nemen. De bestemmingsregeling voor deze recreatiewoningen wordt in een volgende herziening opgenomen, waarin de overige vernietigde planonderdelen worden vertaald. Net als de 35 recreatiewoningen is ook de caravan aan de Postbaan in de EHS gelegen. Het gemeentebestuur acht het mede daarom gewenst de bestemmingsregeling voor de caravan aan de Postbaan in samenhang met de bestemmingsregeling voor de 35 recreatiewoningen te bezien en zo een zorgvuldige afweging en eenduidige regeling te construeren. Het betreffende perceel wordt meegenomen in de herziening waarin de vernietiging van het planonderdeel inzake de 35 recreatiewoningen wordt hersteld.

Vormgeving verbeelding

Zoals in de inleiding is aangegeven zijn alleen de percelen waar wijzigingen hebben plaatsgevonden op de verbeelding weergegeven. In de paragrafen 2.2 tot en met 2.14 is aangegeven hoe de verbeelding per perceel is vormgegeven. Per perceel is voor de vormgeving de onderstaande driedeling gehanteerd:

  • 1. per perceel is aangegeven welke wijziging er plaats vindt. Deze wijziging is doorgevoerd op de verbeelding en maakt onderdeel uit van deze herziening
  • 2. per perceel is aangegeven welke zaken ter informatie opgenomen zijn. Deze onderdelen maken geen deel uit van de herziening maar komen de leesbaarheid van de verbeelding wel te goede. Het gaat hier om bijvoorbeeld enkelbestemmingen of functieaanduidingen waar geen wijzigingen in plaatsvinden.
  • 3. per perceel is een uitzondering gemaakt ten aanzien van de gebiedsaanduidingen. In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.2 Bosheidestraat 5b, Rucphen

Inleiding

Appellant heeft betoogd dat het gebruik van een gebouw op het perceel Bosheidestraat 5b als werktuigenberging ten onrechte niet als zodanig is bestemd. De raad heeft erkend dat de bestemming 'Wonen' die in het moederplan aan het desbetreffende gebouw is toegekend niet juist is en dat een andere bestemming moet worden toegekend. De Afdeling heeft geoordeeld dat het bestreden besluit wat betreft dit onderdeel niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid. Als gevolg hiervan is de bestemming Wonen ter plaatse van de werktuigenberging vernietigd. Het vernietigde planonderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Het perceel kadastraal bekend als C. 04286 wordt voorzien van de bestemming Agrarisch met waarden - Landschappelijk. De gronden ter plaatse van de werktuigenberging zelf worden tevens voorzien van een bouwvlak met de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - werktuigenberging', de aanduiding 'bedrijfswoning uitgesloten' en de maatvoeringsaanduiding 'maximum oppervlakte = 200 m2'. Tevens wordt de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - werktuigenberging' in de regels opgenomen.

2.3 Landgoed Jachthuis, Schijf (Hoek Achtmaalsebaan/Antwerpensebaan)

Inleiding

De raad heeft zich bij de vaststelling van het moederplan op het standpunt gesteld dat een natuurbestemming passend is voor het gebied De Sneider. Daarbij heeft hij onder meer van belang geacht dat het agrarische gebruik van het gebied jarenlang onderbroken is geweest en dat het gebied daardoor is verwilderd en dichtgegroeid. De raad heeft ter zitting te kennen gegeven dat hij het belang van de instandhouding van het landgoed onderschrijft en dat hij er geen bezwaar tegen heeft als het extensieve agrarische gebruik van het gebied De Sneider wordt voortgezet. De raad kon instemmen met het voornemen van het Jachthuis om dit gebied in te richten als ecologische akker met bloemrijke grasranden. De Afdeling heeft geoordeeld dat het bestreden besluit op dit punt niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid. Als gevolg hiervan is de bestemming Natuur ter plaatse van het extensief agrarisch gebruikte perceel vernietigd. Het vernietigde planonderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

De gronden ter plaatse van het gebied De Sneider worden voorzien van de bestemming Agrarisch met waarden - Natuur. De regels behoeven geen aanpassing.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.4 Roosendaalsebaan 30, Schijf

Inleiding

Aan het perceel Roosendaalsebaan 30 is in het moederplan de bestemming 'Groen - landschapselement' toegekend. Aan een deel van dit perceel is tevens de functieaanduiding 'recreatiewoning' toegekend. In het bestemmingsplan voorafgaand aan het moederplan, 'Buitengebied 1998' was aan het centrale gedeelte van het perceel de bestemming 'Agrarisch gebied met landschappelijke waarde' toegekend. Aan de randen van dit perceel was de bestemming "Landschapselement" toegekend. De raad heeft ter zitting verklaard dat het zijn bedoeling was om bij de planvaststelling aan te sluiten bij het voorheen geldende plan, waarin uitsluitend de randen van het perceel zijn bestemd als landschapselement, en dat hij niet heeft beoogd het gehele perceel te bestemmen als landschapselement. De Afdeling heeft geoordeeld dat het plan op dit punt niet in overeenstemming is met hetgeen de raad bij de planvaststelling heeft beoogd, zodat het plan in zoverre onzorgvuldig tot stand is gekomen. Als gevolg hiervan is de bestemming 'Groen - Landschapselement' vernietigd. Het vernietigde planonderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

De bestemming Groen-Landschapselement wordt uitsluitend opgenomen ter plaatse van het landschapselement zoals deze is opgenomen in het bestemmingsplan 'Buitengebied 1998'. Het binnenste gedeelte van het perceel wordt voorzien van de bestemming Agrarisch met waarden - Landschappelijk en ter plaatse van de bestaande recreatiewoning wordt een bouwvlak, de aanduiding 'recreatiewoning', de aanduiding 'bedrijfswoning uitgesloten' en de maatvoeringsaanduiding 'maximum oppervlakte = 50 m2' opgenomen. De regels behoeven geen aanpassing.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.5 Bernhardstraat 23, Rucphen

Inleiding

De Afdeling heeft vastgesteld dat het bouwvlak voor het perceel Bernhardstraat 23 zoals opgenomen in het moederplan kleiner is dan het bouwvlak dat in het voorheen geldende bestemmingsplan 'Buitengebied 1998' voor dit perceel was opgenomen. Het plan is op dit punt niet in overeenstemming met hetgeen de raad bij de planvaststelling van het moederplan heeft beoogd, nu het blijkens de zienswijzennota van het moederplan en het verhandelde ter zitting de bedoeling van de raad is geweest om wat betreft de omvang van het bouwvlak aan te sluiten bij het voorheen geldende plan. Gelet hierop is het plan in zoverre onzorgvuldig tot stand gekomen. Als gevolg hiervan is het bouwvlak vernietigd. Het vernietigde planonderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Tevens heeft de Afdeling, gezien hetgeen appellant heeft aangevoerd, aanleiding gezien om het toegestane maximum oppervlak van 3.100 m2 op het betreffende perceel te vernietigen omdat deze oppervlaktemaat in strijd is met artikel 9.2, derde lid, van de Verordening 2011. Ter plaatse had ook de inmiddels vergunde stal met een oppervlakte van 1.064 m2 opgenomen moeten worden. Het totaal toegestane oppervlak komt hiermee op 4.200 m2. Ook dit vernietigde onderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Het bouwvlak ter plaatse van de Bernhardstraat 23 wordt teruggebracht naar het bouwvlak uit het bestemmingsplan Buitengebied 1998. Tevens wordt de door de Afdeling in de voorlopige voorziening opgenomen maatvoeringsaanduiding 'maximum bebouwd oppervlak = 3.100 m2' verwijderd en de maatvoeringsaanduiding 'maximum bebouwd oppervlak = 4.200 m2' opgenomen. De regels behoeven geen aanpassing.

Voor het overige wordt de geldende functieaanduiding 'intensieve veehouderij' ter informatie op de verbeelding overgenomen. Deze maakt juridisch gezien geen onderdeel uit van deze herziening.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.6 Bernhardstraat 21, Rucphen

Inleiding

In het moederplan heeft de raad zich bij het vastleggen van het maximaal toegestane bebouwingsoppervlak op het standpunt gesteld dat geen rekening gehouden dient te worden met het oppervlak van een gebouw waarvoor een bouwvergunning eerste fase als bedoeld in artikel 56a van de Woningwet, zoals dat luidde ten tijde van belang (hierna: bouwvergunning eerste fase), is verleend. Als voor een dergelijk gebouw een bouwvergunning tweede fase is verleend, kan het maximaal toegestane bebouwingsoppervlak worden gewijzigd door een herziening van het bestemmingsplan, zo stelt de raad.

Naar het oordeel van de Afdeling verdraagt dit standpunt zich niet met artikel 9.2, derde lid, van de Verordening 2011. Uit de genoemde bepaling volgt immers dat bebouwing ten behoeve van een intensieve veehouderij welke gebouwd mag worden krachtens een verleende vergunning gebaseerd op een volledige en ontvankelijke bouwaanvraag in overeenstemming met het geldend bestemmingsplan op de peildatum 1 oktober 2010 dient te worden meegenomen bij het bepalen van het maximaal toegestane bebouwingsoppervlak. Een gebouw, waarvoor een bouwvergunning eerste fase is verleend, is in planologisch opzicht toegestaan. Overigens wijst de Afdeling er op dat in artikel 9.2, eerste lid, onder c, van de Verordening 2012 een bepaling is opgenomen die wat betreft doel en strekking overeenkomt met artikel 9.2, derde lid, van de Verordening 2011 en dat op pagina 83 van de toelichting op de Verordening 2012 staat dat bij het bepalen van de omvang van de aanwezige bebouwing tevens rekening moet worden gehouden met 'de bebouwing die opgericht mag worden op grond van een voor 1 oktober 2010 ingediende ontvankelijke bouwaanvraag (fase 1) die ook gehonoreerd kan worden omdat deze past binnen het op dat moment vigerende bouwblok'. De Afdeling ziet hierin een bevestiging van haar uitleg van artikel 9.2, derde lid, van de Verordening 2011 dat bij het vastleggen van het maximaal toegestane bebouwingsoppervlak rekening dient te worden gehouden met het oppervlak van een gebouw waarvoor een bouwvergunning eerste fase is verleend.

De raad heeft ter zitting erkend dat bij het vastleggen van het maximaal toegestane bebouwingsoppervlak ten onrechte geen rekening is gehouden met een onherroepelijke bouwvergunning voor het uitbreiden van de bestaande stalruimte. Hierom worden geoordeeld dat het bestreden besluit op dit punt niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid. De Afdeling ziet aanleiding voor het oordeel dat het bestreden besluit, voor zover het betreft de vaststelling van het maximaal toegestane bebouwingsoppervlak van '2.503 m2' voor het perceel Bernhardstraat 21 te Rucphen, is genomen in strijd met artikel 3:2 van de Awb. Het vernietigde planonderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Ter plaatse van het perceel Bernhardstraat 21 wordt de maatvoeringsaanduiding 'maximum bebouwd oppervlak = 2.700 m2' opgenomen. De regels behoeven geen aanpassing.

Voor het overige wordt de geldende functieaanduiding 'intensieve veehouderij' ter informatie op de verbeelding overgenomen. Deze maakt juridisch gezien geen onderdeel uit van deze herziening.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.7 Onze Lieve Vrouwestraat 56a, Zegge

Inleiding

Aan het perceel Onze Lieve Vrouwestraat 56a is de bestemming "Agrarisch met waarden - Landschappelijk", zonder aanduiding "bouwvlak", toegekend. Op het perceel is een stenen gebouw met zadeldak aanwezig. De raad heeft ter zitting te kennen gegeven dat een agrarisch bouwvlak ter plaatse van het desbetreffende gebouw moet worden toegekend omdat 30 juni 1988 een bouwvergunning is verleend. Op basis hiervan heeft de Afdeling geoordeeld dat het bestreden besluit wat betreft dit onderdeel niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid. Als gevolg hiervan is het betreffende plandeel vernietigd. Het vernietigde planonderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Ter plaatse van het stenen gebouw aan de Onze Lieve Vrouwestraat 56a wordt een bouwvlak met de maatvoeringsaanduiding 'maximum bebouwing = 44 m2', de aanduiding - bedrijfswoning uitgesloten' en de aanduiding 'opslag' opgenomen. Tevens wordt de aanduiding 'opslag' in de regels opgenomen.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.8 Terrein Backhuys Roozeboom (Hoek de Schietbaan - Zeepestraat & de Oliepot)

Inleiding

Ter plaatse van het terrein Backhuys Roozeboom is in het moederplan de bestemming Maatschappelijk - Defensie en gedeeltelijk de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - tentenkamp' toegekend.

Ingevolge artikel 2.6.2, eerste lid, van het Barro zijn in de ministeriële regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu in overeenstemming met de Minister van Defensie militaire terreinen aangewezen. Ingevolge artikel 2.6.3, eerste lid, van het Barro wordt bij de eerstvolgende herziening van een bestemmingsplan dat betrekking heeft op een van deze militair terreinen voor die gronden de bestemming 'Maatschappelijk - Militair terrein' opgenomen en worden geen bestemmingen opgenomen die een belemmering kunnen vormen voor de functionele bruikbaarheid van dat terrein. Het terrein Backhuys Roozeboom was reeds ten tijde van de planvaststelling krachtens artikel 2.6.2, eerste lid, van het Barro aangewezen als militair terrein als bedoeld in artikel 2.6.3 van het Barro.

De raad heeft aangegeven dat hij kan instemmen met het toekennen van een andere bestemming aan het terrein Backhuys Roozeboom. Verder heeft de raad aangegeven dat aan een deel van het terrein Backhuys Roozeboom ten onrechte de functieaanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - tentenkamp' is toegekend met de maatvoeringsaanduiding '1.491' als maximaal toegestaan bebouwd oppervlak in m2. De Afdeling heeft geoordeeld dat het bestreden besluit op dit punt niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid. Als gevolg hiervan is het betreffende plandeel vernietigd. Het vernietigde planonderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Ter plaatse van het terrein de Backhuys Roozeboom wordt de bestemming Maatschappelijk - Militair terrein opgenomen. Tevens zijn de aanduidingen 'specifieke vorm van maatschappelijk - tentenkamp' en de maatvoeringsaanduiding 'maximum bebouwd oppervlak = 1.491' naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak verwijderd.

In de regels wordt de naam van het artikel 'Maatschappelijk - Defensie' gewijzigd in Maatschappelijk - Militair terrein. Als gevolg van andere wijzigingen in deze herziening (beschreven in paragraaf 2.8) behoeven de regels verder geen aanpassing.

Voor het overige worden de geldende dubbelbestemming en de geldende functieaanduidingen ter informatie op de verbeelding overgenomen. Deze maken juridisch gezien geen onderdeel uit van deze herziening.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.9 De Oliepot - Tentenkamp (Hoek de Schietbaan - Zeepestraat & de Oliepot)

Inleiding

Aan het terrein ten noorden van de Oliepot is in het plan de bestemming Maatschappelijk - Defensie toegekend, met de functieaanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - tentenkamp'. Op de verbeelding is geen maatvoeringsaanduiding opgenomen voor het maximaal toegestaan bebouwd oppervlak in m2.

De raad heeft ter zitting aangegeven dat de bestemming Maatschappelijk - Militair terrein aan het terrein Tentenkamp moet worden toegekend. Verder heeft de raad aangegeven dat op de verbeelding ter plaatse van het terrein Tentenkamp ten onrechte niet de maatvoeringsaanduiding '1.491' als maximaal toegestaan bebouwd oppervlak in m2 is opgenomen.

De Afdeling heeft geoordeeld dat het bestreden besluit in zoverre niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid. Als gevolg hiervan is het betreffende plandeel vernietigd. Het vernietigde planonderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Ter plaatse van het tentenkamp ten noorden van De Oliepot wordt de bestemming Maatschappelijk - Militair terrein opgenomen. Tevens wordt de maatvoeringsaanduiding 'maximum bebouwd oppervlak = 1.491' opgenomen. Omdat de aanduiding 'tentenkamp' in het moederplan reeds is opgenomen, vormt het opnemen van deze aanduiding geen onderdeel van deze herziening. Vanzelfsprekend wordt deze aanduiding op de verbeelding wel ter informatie weergegeven.

In de regels wordt de naam van het artikel 'Maatschappelijk - Defensie' gewijzigd in Maatschappelijk - Militairterrein. Als gevolg van andere wijzigingen in deze herziening (beschreven in paragraaf 2.7) behoeven de regels verder geen aanpassing.

Voor het overige worden de geldende dubbelbestemming en de geldende functieaanduidingen (o.a. 'tentenkamp') ter informatie op de verbeelding overgenomen. Deze maken juridisch gezien geen onderdeel uit van deze herziening.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.10 Zundertseweg 45, Rucphen

Inleiding

Aan het terrein Zundertseweg 45 is in het moederplan de bestemming 'Maatschappelijk - Defensie' toegekend. Aan een beperkt deel van de gronden, die zijn gelegen midden op het terrein Zundertseweg 45, is de functieaanduiding 'munitiedepot' toegekend. Aan de gronden met deze functieaanduiding en aan de gronden in een cirkel direct daaromheen is in het plan de gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - munitie - a' toegekend. Aan de gronden, gelegen in twee cirkels rond die gebiedsaanduiding, zijn de aanduidingen 'veiligheidszone - munitie - b' en 'veiligheidszone - munitie - c' toegekend.

In artikel 2.1, elfde lid, van de Regeling algemene regels ruimtelijke ordening (hierna: de Rarro) is bepaald dat als munitieopslagplaatsen, bedoeld in artikel 2.6.2, elfde lid, van het besluit, en bijbehorende veiligheidszones, bedoeld in artikel 2.6.5, tweede lid, van het besluit worden aangewezen de in bijlage 12 vermelde opslagplaatsen en de in bijlage 13 vermelde veiligheidszones. Bijlage 12, kaart 12.15, betreft een verbeelding waarop de ligging van munitieopslagplaats 'MC Rucphen' is aangegeven. In bijlage 13 is voor de ligging van de veiligheidszones rond 'MC Rucphen' eveneens verwezen naar kaart 12.15 in bijlage 12.

De Afdeling heeft vastgesteld dat het gehele terrein Zundertseweg 45 op kaart 12.15 is aangewezen als munitieopslagplaats. Deze kaart was ten tijde van de planvaststelling reeds van kracht, zodat de raad deze kaart bij het nemen van het bestreden besluit in acht diende te nemen.

Gelet hierop is de Afdeling van oordeel dat de raad aan het gehele terrein Zundertseweg 45 de bestemming 'Maatschappelijk - militair munitiedepot' had moeten toekennen. Het standpunt van de raad dat deze bestemming uitsluitend mag worden toegekend aan het deel van het terrein waarop het munitiedepot, op grond van een daarvoor verleende vergunning, is gevestigd of mag worden gevestigd, is onjuist. Tevens is heeft de Afdeling geoordeeld dat de vaststelling van het plandeel met de bestemming 'Maatschappelijk - Defensie' ter plaatse van het terrein Zundertseweg 45, in strijd met artikel 2.6.5, eerste lid, van het Barro en met artikel 3:2 van de Awb is genomen. Als gevolg hiervan is het betreffende plandeel vernietigd. Het vernietigde planonderdeel wordt in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Ter plaatse van het terrein aan de Zundertseweg 45 te Rucphen wordt de bestemming Maatschappelijk - Militair terrein opgenomen. Tevens wordt de aanduiding 'munitiedepot' voor het gehele bestemmingsvlak opgenomen.

In de regels wordt de naam van het artikel 'Maatschappelijk - Defensie' gewijzigd in Maatschappelijk - Militair terrein.

Voor het overige worden de geldende functieaanduidingen ter informatie op de verbeelding overgenomen. Deze maken juridisch gezien geen onderdeel uit van deze herziening.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.11 Zurendoncksestraat en Kronenstraat te Sprundel

Inleiding

De raad heeft tijdens de zitting aangegeven dat het onverharde deel van de Zurendoncksestraat ten onrechte niet is voorzien van de bestemming 'Verkeer' en de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - onverharde weg' en dat het zuidelijke, onverharde deel van de Kronenstraat ten onrechte niet is voorzien van de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - onverharde weg'. Gelet hierop heeft de Afdeling geoordeeld dat de raad het plan in zoverre onzorgvuldig heeft voorbereid. Als gevolg hiervan zijn de betreffende plandelen vernietigd. De vernietigde planonderdelen worden in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Ter plaatse van het onverharde gedeelte van de Zurendoncksestraat wordt de Bestemming Verkeer en de functieaanduiding 'specifieke vorm van verkeer - onverharde weg' opgenomen. Ter plaatse van het zuidelijke, onverharde deel van de Kronenstraat wordt eveneens de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - onverharde weg' opgenomen. De regels behoeven geen aanpassing.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.12 Ecologische verbindingszones

Inleiding

De gronden ter plaatse van het tracé van de Ecologische Verbindingszone (EVZ) ter hoogte van de Zundertseweg en het Moervenstraatje hebben in het moederplan de bestemming 'Agrarisch met waarden - Landschappelijk', zonder aanduiding 'bouwvlak', en de gebiedsaanduiding 'attentiegebied ehs'. Een klein deel van de strook heeft de bestemming "Groen - Landschapselement". De gronden ter plaatse van het tracé van de EVZ ter hoogte van de Rucphenseweg en de Gastelseweg hebben in het moederplan de bestemmingen 'Agrarisch' en 'Agrarisch met waarden - Natuur'. De dubbelbestemming 'Waarde - Ecologie - Verbindingszone' is niet opgenomen terwijl ter plaatse van de Zundertseweg en het Moervenstraatje en de Rucphenseweg en de Gastelseweg wel op de bij de Verordening 2011 behorende kaart Natuur en landschap, stroken grond zijn aangewezen als 'Zoekgebied voor ecologische verbindingszone'. De raad heeft aangegeven dat hij bij het wijzigen van het tracé van de EVZ ter hoogte van de Rucphenseweg en de Gastelseweg niet de in artikel 4.10 van de Verordening 2011 voorgeschreven procedure is gevolgd. Hierdoor voldoet het plan niet aan het bepaalde in artikel 4.3 van de Verordening 2011. Als gevolg hiervan zijn de betreffende plandelen vernietigd. De vernietigde planonderdelen worden in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak wordt ter plaatse van de ecologische verbindingszones ter hoogte van de Zundertseweg-Moervenstraatje en ter hoogte van de Rucphenseweg-Gastelseweg wordt de dubbelbestemming Waarde - Ecologie - Verbindingszone opgenomen. Daarbij wordt een strook van minimaal 25 meter voorzien van de betreffende dubbelbestemming. de droge EVZ aan de Rucphenseweg-Gastelseweg is in de gemeentelijke nota Algemene en tracégerichte visie EVZ's Rucphen beschreven. Dat beleid is door de provincie goedgekeurd. In deze visie is een alternatief tracé beschreven voor de droge EVZ Posthoorn (Rucphenseweg-Gastelseweg). De gerealiseerde EVZ Posthoorn Noord (de in de uitspraak genoemde EVZ Rucphenseweg-Gastelseweg) past in dit alternatieve tracé. Daarbij wordt opgemerkt dat het verwerven van gronden voor de aanleg van de EVZ's op vrijwillige basis gebeurt. De gemeente heeft weliswaar een inspanningsverplichting voor het verwerven en de aanleg van de EVZ's. Als grondverwerving echter niet mogelijk is, is realisatie van de EVZ's ook niet mogelijk.

De regels behoeven geen aanpassing.

Voor het overige worden de geldende enkelbestemmingen, functieaanduidingen en dubbelbestemmingen ter informatie op de verbeelding overgenomen. Deze maken juridisch gezien geen onderdeel uit van deze herziening.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.13 Kerkstraat 19, Rucphen

Inleiding

In de zienswijzennota, die deel uitmaakt van het moederplan is opgenomen dat voor onder meer het perceel aan de Kerkstraat 19 de aanduiding 'intensieve veehouderij' op de verbeelding wordt opgenomen. Dit is niet gebeurd. De verbeelding stemt in zoverre niet overeen met het vaststellingsbesluit. De Afdeling heeft geoordeeld dat het bestreden besluit en het plan in onderlinge samenhang bezien in zoverre zijn vastgesteld in strijd met de rechtszekerheid. Als gevolg hiervan zijn de betreffende plandelen vernietigd. De vernietigde planonderdelen worden in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Op het perceel Kerkstraat 19 wordt de aanduiding 'intensieve veehouderij' opgenomen. De regels behoeven geen aanpassing.

Voor het overige wordt de geldende enkelbestemming en het bouwvlak ter informatie overgenomen. Deze maken juridisch gezien geen onderdeel uit van deze herziening.

In het moederplan is een groot aantal gebiedsaanduidingen opgenomen. Omdat in deze herziening geen wijzigingen worden doorgevoerd ten aanzien van de gebiedsaanduidingen, zijn de gebiedsaanduidingen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding niet op de verbeelding weergegeven. Vanzelfsprekend blijven de gebiedsaanduidingen wel van toepassing.

2.14 Keijtenburgstraat 6a - regeling plattelandswoning

Inleiding

Ter plaatse van het perceel Keijtenburgstraat 6a is de bestemming Sport, een bouwvlak en de functieaanduidingen 'manege' en 'bedrijfswoning' opgenomen. Tevens is op de verbeelding de maatvoeringsaanduiding '2' opgenomen als maximaal aantal wooneenheden.

In haar uitspraak heeft de Afdeling geoordeeld dat ten onrechte geen wijzigingsbevoegdheid is opgenomen voor het gebruik van voormalige bedrijfswoningen als burgerwoning. Als gevolg hiervan zijn de betreffende plandelen vernietigd. De vernietigde planonderdelen worden in deze herziening opgenomen.

Aanpassing

Conform de uitspraak van de Afdeling is de wijzigingsbevoegdheid zoals opgenomen in artikel 3.6.16 onder b (afsplitsing van de woning bij een bestaand agrarisch bedrijf) opgenomen in artikel 21 (Sport).

Hoofdstuk 3 Juridische plantoelichting

3.1 Algemeen

Een bestemmingsplan bestaat uit de juridisch bindende regels en verbeelding en gaat vergezeld van een toelichting.

De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing, regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken.

De verbeelding heeft een ondersteunende rol voor toepassing van de regels alsmede de functie van visualisering van de bestemmingen. Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven, met daarbij de harde randvoorwaarden. De verbeelding vormt samen met de regels het voor de burgers bindende deel van het bestemmingsplan.

De toelichting heeft geen bindende werking; de toelichting maakt juridisch ook geen onderdeel uit van het bestemmingsplan, maar heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het plan en ook bij de uitleg van bepaalde bestemmingen en regels.

3.2 Opzet van de 2e herziening

Voorliggend bestemmingsplan betreft een gedeeltelijke herziening van het geldende bestemmingsplan 'bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012' (moederplan). Hierdoor is sprake van een afwijkende opzet in vergelijking met een 'regulier' bestemmingsplan.

Voor het inzichtelijk krijgen van de geldende juridisch-planologische situatie binnen het plangebied, is het noodzakelijk om naast deze herziening ook het geldende bestemmingsplan (moederplan) te raadplegen; de 2e herziening geeft geen compleet overzicht van de nieuwe juridisch-planologische situatie.

Verbeelding

De verbeelding bestaat uit slecht die percelen die onderdeel uitmaken van deze herziening. Op de betreffende percelen is de eindsituatie na wijziging weergegeven. Dit betekent dat naast de wijzigingen ook ongewijzigde enkel- en dubbelbestemmingen en aanduidingen zijn weergegeven. Een uitzondering geldt voor de geldende gebiedsaanduidingen. Ten aanzien van de gebiedsaanduidingen worden in deze herziening geen wijzigingen doorgevoerd. Deze zijn derhalve niet op de verbeelding weergegeven maar gelden in alle gevallen op dezelfde wijze als deze in het moederplan gelden.

Regels

Voor de regels geldt dat de regels zijn opgenomen zoals die na vaststelling van de herziening gelden. De niet gemarkeerde regels hebben betrekking op de regels zoals gelden vanuit het moederplan en de 1e herziening. De wijzigingen dan wel aanvullingen/verwijderingen als gevolg van onderhavige herziening zijn in de planregels - met een doorhalingen in groen (' regel ') of een toevoeging in geel ('regel') - opgenomen. Alleen de geel (toevoegingen) of groen (vervallen tekst) gemarkeerde aanpassingen maken dus juridisch-planologisch onderdeel uit van de 2e herziening. De niet gemarkeerde regels zijn ter informatie opgenomen zodat een goed beeld ontstaan van de nieuwe regels en hoe deze ingepast zijn in de (bestaande) regels van het moederplan. Van belang is dat de niet gemarkeerde regels niet opnieuw ter discussie gesteld kunnen worden omdat deze enkel een informatieve rol in deze herziening vervullen en formeel geen onderdeel van deze 2e herziening uitmaken. Een aantal regels is doorgehaald (regel), zonder markering. Dit betreft de wijzigingen als gevolg van de uitspraak van de Raad van State (de delen van de regels die door de Afdeling bestuursrechtspraak zijn vernietigd). Deze vernietigde regels maken geen onderdeel uit van de 2e herziening. Tot slot zijn een aantal regels blauw (doorgehaald) gemarkeerd (regel). Dit betreft de wijzigingen die naar aanleiding van de 1e herziening zijn doorgevoerd.

De herziening is opgesteld op basis van SVBP2012 omdat ter inzagelegging plaatsvindt na 1 juli 2013. Voor alle bestemmingsplannen die worden opgesteld na deze datum - ook voor partiele herzieningen - dient op basis van de Wro SVBP2012 te worden toegepast. De gebruikte terminologie van SVBP2012 kan op onderdelen verschillen van die van SVBP2008, de standaard die in het moederplan is toegepast.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

Onderhavige herziening betreft een herziening waarin onderdelen zijn opgenomen die naar aanleiding van de uitspraak van de raad van State verwerkt dienen te worden. De Afdeling heeft aangegeven dat het besluit niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Awb voorbereid hoeft te worden. Dit betekent dat deze herziening direct wordt vastgesteld door de raad. Er zal derhalve geen voorontwerp- of ontwerpversie ter inzage gelegd worden. Na vaststelling geldt verder de gebruikelijke wettelijke procedure voor bestemmingsplannen. Dit betekent dat de vastgestelde herziening de beroepsprocedure doorloopt.