direct naar inhoud van 4.8 Externe veiligheid
Plan: Hooghei II
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0840.2585KO001-VO01

4.8 Externe veiligheid

Tot slot is er voor de woningbouwlocatie Hooghei II een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke belemmeringen op het gebied van externe veiligheid. Externe veiligheid beschrijft de risico's die ontstaan als gevolg van opslag of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit kan betrekking hebben op inrichtingen (bedrijven) of transportroutes. Op beide categorieën is verschillende wet- en regelgeving van toepassing. Het huidige beleid voor inrichtingen (bedrijven) is afkomstig uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi), dat 27 oktober 2004 van kracht is geworden. Het externe veiligheidsbeleid voor transport van gevaarlijke stoffen staat in de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen, die op 4 augustus 2004 in de Staatscourant is gepubliceerd.

Binnen het beleidskader voor externe veiligheid staan twee kernbegrippen centraal: het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Hoewel beide begrippen onderlinge samenhang vertonen zijn er belangrijke verschillen. Het plaatsgebonden risico vormt een wettelijke norm voor bestaande en nieuwe situaties. Dit is met een risicocontour ruimtelijk weer te geven. Het groepsrisico is niet in ruimtelijke contouren te vertalen, maar wordt weergegeven in een grafiek. Hierin is weergegeven hoe groot de kans is dat groepen met een bepaalde grootte slachtoffer kunnen worden van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Hieronder worden beide begrippen verder uitgewerkt.

De verantwoordingsplicht behelst onder meer de volgende aspecten:

  • ligging curven van het groepsrisico (GR) ten opzichte van de oriëntatiewaarde;
  • toename GR ten opzichte van de huidige situatie;
  • de mogelijkheden van zelfredzaamheid van de bevolking;
  • de mogelijkheden van de bestrijdbaarheid;
  • nut en noodzaak van de ontwikkeling;
  • het tijdsaspect.

Er is voor het plangebied Hooghei II gekeken naar de aanwezigheid van een drietal risicovolle activiteiten.

1. Risicovolle inrichtingen

In de nabijheid van het plangebied bevinden zich risicovolle inrichtingen zijnde twee lpg-tankstations. Dit betreft Esso Mastpolder en Shell Hoezaar beide gelegen aan de A58. Esso Mastpolder bevindt zich op circa 1.350 meter van het plangebied en Shell Hoezaar bevindt zich op circa 1.400 meter. Deze afstanden zijn dermate groot dat de tankstations niet van invloed zijn op externe veiligheid voor het plangebied Hooghei II.

2. Vervoer gevaarlijke stoffen

In deze paragraaf gaan we in op de relevantie van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en het water. Voor het plangebied Hooghei I is in juni 2006 door de brandweer Midden- en West-Brabant een BEVI advies opgesteld (zie bijlage bijgevoegd rapport). Dit advies is opgezet vanwege de aanwezigheid van de spoorlijn Roosendaal-Breda en de aanwezige gasleiding nabij het plangebied van Hooghei I.

Spoorweg

Het plangebied bevindt zich circa 250 meter van een spoortracé waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Op het spoortracé Roosendaal-Breda (in beide richtingen) worden de onderstaande gevaarlijke stoffen vervoerd. De tabel geeft aanvullend aan wat de maximale verwachting is voor het aantal wagens in de termijn tot het jaar 2020 op dit traject.

Tabel 4.3: Vervoer gevaarlijke stoffen spoortracé Roosendaal-Breda

afbeelding "i_NL.IMRO.0840.2585KO001-VO01_0008.jpg"

* Er wordt vanuit gegaan dat het transport van stofcategorie B3 (chloor) niet meer plaats vindt gezien de huidige situatie m.b.t. het vervoer van deze gevaarlijke stof.

Aan de noordzijde van Zegge bevindt zich een tweede spoortracé, te weten Roosendaal-Zevenbergen. De afstand van dit tracé tot het plangebied is circa 1.600 meter.

Tabel 4.4: Vervoer gevaarlijke stoffen spoortracé Roosendaal-Zevenbergen

afbeelding "i_NL.IMRO.0840.2585KO001-VO01_0009.jpg"

Gezien de afstanden van deze spoorlijnen zou een Quantitative Risk Assessment (QRA) moeten worden opgesteld voor het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor. Echter is uit eerder onderzoek naar de belemmeringen, die het nabijgelegen spoortracé met zich meebrengt, gebleken dat voor woningen op meer dan 200 meter van de spoorlijn geen maatregelen hoeven te worden genomen om een veilig leefklimaat te garanderen. Gezien het feit dat de ontwikkelingen van Hooghei II op meer dan 200 meter van het spoortracé plaatsvinden, kan worden gesteld dat er een voldoende veilig leefklimaat ter plaatse gerealiseerd wordt.

Hooghei II ligt aan de noordkant van Hooghei I en sluit hierop aan. Voor Hooghei I zijn alleen voor de drie meest zuidelijke woningen aanvullende maatregelen getroffen. Voor de woningen van Hooghei II, die verder van de risicobron gelegen zijn, kan geconstateerd worden dat er geen aparte maatregelen genomen hoeven te worden.

Wegen

Aan de zuidzijde van het plangebied Hooghei II loopt de autosnelweg A58. Via deze weg vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. Het plangebied bevindt zich op circa 1.100 meter van deze autosnelweg. De risicocontour die de stoffen die vervoerd worden met zich meebrengt overschrijdt het invloedsgebied niet. De invloedsgebieden van deze stoffen blijven binnen de 1.100 meter waardoor deze niet van invloed zijn op het plangebied (1% letaliteitsgrens).

Water

In de nabijheid van het plangebied bevinden zich geen waterwegen waarover (gevaarlijk) transport plaatsvindt. Derhalve heeft er geen onderzoek plaatsgevonden naar de gevolgen van vervoer van gevaarlijke stoffen over in de omgeving aanwezige waterwegen.

3. Buisleidingen

Uit de ontvangstbevestiging van een oriëntatieverzoek door Grontmij bij het Kadaster (meldnummer 09O015942) is gebleken dat er een aardgastransportleiding van de Gasunie nabij het plangebied ligt.

Volgens de risicokaart van Nederland ligt de dichtstbijzijnde hogedruk aardgastransportleiding op een afstand van circa 200 meter van het plangebied. Uit het advies van de brandweer midden en west Brabant blijkt dat het invloedsgebied hiervan 65 meter bedraagt. Om het hiermee gepaard gaande risico exact in kaart te brengen zou een QRA uitgevoerd moeten worden. Echter in de huidige situatie ligt de hogedruk aardgastransportleiding op dusdanige afstand dat het optredende risico nihil is.

Verder bevinden zich geen K1, K2 en K3-vloeistofleidingen van het Ministerie van Defensie nabij het plangebied.